15/04/2019 | Yazar: Kaos GL

Medya Okulu’nun İzmir etabında katılımcılar haberin öznesi olmayı ve dijital tasarımı tartıştı.

Medya Okulu İzmir’deydi: Haberin nesnesi değil öznesi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya Okulu’nun İzmir etabında katılımcılar haberin öznesi olmayı ve dijital tasarımı tartıştı.

Kaos GL Medya Okulu dün (14 Nisan), İzmir’deydi. Okulun ilk oturumunda Kaos GL’den Yıldız Tar haberciliğin temel ilkeleri, hak haberciliği ve medya okuryazarlığını anlattı. İkinci oturumda ise katılımcılar Özgür Mehmet Kütküt ile tasarım yaptı.

Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar, Medya Okulu’nun ilk oturumunda haber yazımına ilişkin temel ilkeleri aktardı. Nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı hak haberciliğinin önemine dikkat çeken Tar, Kaos GL’nin 2018 Medya İzleme Raporu sonuçlarını paylaştı.

Tıklayın: 2018’de haberlerin yarısı LGBTİ+’lara yönelik önyargıları besledi!

Atölyenin uygulamalı bölümünde katılımcılar haber yazdı. Haber yazarken “sesi duyulmayanın sesini nasıl görünür kılarız”, “öznenin kendi hikayesini anlatmasına nasıl katkı sağlarız” gibi soruları tartıştı.

Özgür Mehmet Kütküt, görsel tasarım eğitimi verdi. Kütküt; canva, lumen5, pixabay, giphy gibi araç ve sitelerin nasıl kullanılacağını aktardı. Katılımcılar bu araçlarla kendi afiş ve videolarını tasarladı. Kütküt; görsel tasarım temelleri, bilgi tasarımı, sosyal medya görselleri üretimi, video üretimi ve temel video düzenleme araçlarını aktardı.

Kütküt dijital aktivizminin yeni araçlarını tanıttı ve bunları kullanmanın en pratik yönlerine değindi. Görsel hazırlamanın yeni gelişen dijital araçlarla oldukça kolay bir hale geldiğini belirten Kütküt, canva aracılığıyla ile afiş ve broşür tasarlamayı öğretti, katılımcıların kendi giflerini hazırlamasına yardımcı oldu.

İlgili haber:

Üniversite öğrencileri Medya Okulu’nda buluştu

 


Etiketler: medya
nefret