20/12/2018 | Yazar: Kaos GL

Medya Okulu “Hikaye Anlatıcılığı” temasıyla İzmir’deydi. Sekiz şehirden gelen katılımcılar dört gün boyunca hikayelerini paylaştı.

Medya Okulu’nun seyir defteri: Hikayelerimiz anlatmak için var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Medya Okulu “Hikaye Anlatıcılığı” temasıyla İzmir’deydi. Sekiz şehirden gelen katılımcılar dört gün boyunca hikayelerini paylaştı.

Kaos GL Medya Okulu’nun ikinci aşaması 14-17 Aralık tarihleri arasında İzmir’deydi. Adana, Ankara, Antakya, Antalya, Denizli, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’den LGBTİ+ hak savunucuları, kaosGL.org gönüllü muhabir ve yazarları dört gün boyunca hikaye anlatmanın farklı araçlarını tartıştı.

Okulun ilk gününde (14 Aralık) şair ve yazar Karin Karakaşlı hikaye anlatıcılığı atölyesi yaptı. Karakaşlı, anlatının temel ögeleri üzerine konuştuktan sonra, “Anlatılmayan bir şeyler var ve onu anlatacak olan da benim” diyerek şöyle devam etti:

“Hikaye yazının değil, sözlü tarihin mirası ve bir yandan da yegane hakikat ihtimali.”

Katılımcılar, Karakaşlı’nın kolaylaştırıcılığında Andersen’in Karlar Kraliçesi masalına kendi sonlarını yazdı. Atölyenin son oturumunda ise hayatlarından ya da şahit olduklarından seçtikleri bir hikayeyi anlattı.

Okulun ikinci gününde Özgür Mehmet Kütküt, görsel tasarım eğitimi verdi. Kütküt; canva, lumen5, pixabay, giphy gibi araç ve sitelerin nasıl kullanılacağını aktardı. Katılımcılar bu araçlarla kendi afiş ve videolarını tasarladı. Kütküt; görsel tasarım temelleri, bilgi tasarımı, sosyal medya görselleri üretimi, video üretimi ve temel video düzenleme araçlarını aktardı.

Özgür yazılımcı Ege Orhan, 16 Aralık’ta wordpress atölyesi düzenledi. Atölye, kişisel blog adlarının belirlenmesi ve kayıt olma ile başladı. Orhan, wordpress’in temel bileşenlerini aktardıktan sonra katılımcılar ilk iki gün oluşturdukları materyalleri bloglarına yükledi. Günün sonunda katılımcılar bloglarını sundu.

Medya Okulu 17 Aralık’ta sözlü tarih atölyesi ile sonlandı. Araştırmacı Gülay Kayacan sözlü tarih yöntemlerini, tarihsel arka planını, sözlü tarih görüşmelerinde dikkat edilmesi gerekenleri ve başarılı bir sözlü tarih projesinin nasıl kurgulanacağını anlattı.

Kayacan, insanı dile getiren, insanı anlatan her şeyle tarih yapılabileceğini söyleyerek şöyle devam etti: “Herkesin anlatacak bir öyküsü vardır ve her bireysel öykü diğer öykülerle yan yana gelmeyi ve ilişkilenmeyi hak eder.”

*Hikaye Anlatıcılığı başlığıyla düzenlenen Medya Okulu’ndan çıkan hikayeler, bloglar ve görseller önümüzdeki günlerde kaosGL.org’ta yayınlanacak.


Etiketler: medya
İstihdam