28/09/2015 | Yazar: Kaos GL

Askere Gitmeyin kitabını yayına hazırlayan üç kişiden biri olan Mehmet Ali Başaran’a ‘halkı askerlikten soğutma’ suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 29 Eylül’de Ankara’da gerçekleşecek. Duruşmadan önce basın açıklaması yapılacak.

Mehmet Ali Başaran "halkı askerlikten soğutma suçu"ndan yargılanacak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Askere Gitmeyin kitabını yayına hazırlayan üç kişiden biri olan Mehmet Ali Başaran’a “halkı askerlikten soğutma” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 29 Eylül’de Ankara’da gerçekleşecek. Duruşmadan önce basın açıklaması yapılacak.

Askeregitmeyin.com adlı internet sitesinde 381 kişinin katkısıyla bir araya getirilen “Askere gitmeyin çünkü..” şeklinde başlayan cümleler 13 Mayıs 2013’te Çağlayan Adliyesi’nin önünde, Türk Ceza Kanunu’nun “Halkı askerlikten soğutma suçu” başlıklı 318. Maddesini protesto etmek üzere okumuş ve halkı askerlikten soğutma gibi bir suç olamayacağını, zorunlu askerliği reddetmenin insani bir hak olduğunu ilan ederek sivil bir itaatsizlik eylemi gerçekleştirilmişti. Söz konusu sitede toplanan cümleler eylemin ardından Askere Gitmeyin adıyla kitaplaştırılmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın ihbarıyla, kitabı yayına hazırlayan üç kişiden biri olan Mehmet Ali Başaran’a “halkı askerlikten soğutma” suçlamasıyla önce soruşturma açıldı, 21 Mayıs 2015 yılında bu süreç kovuşturmaya dönüştü.

İlk duruşma yarın gerçekleşecek

Davanın ilk duruşması 29 Eylül 2015 Salı günü, saat 10:35’te Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek.

Basın açıklama için yapılan çağrıda şu cümleler yer alıyor:

“En az Mehmet Ali Başaran kadar “suçlu” olduğumuzu hatırlatmak ve onu bu tuhaf hukuk tiyatrosunda yalnız bırakmamak adına, duruşma öncesi adliye önünde bir basın açıklaması düzenleyecek ve bu vesileyle bir kez daha hem vicdani reddin, hem de bunu serbestçe dillendirebilme yönündeki düşünce ve vicdan hürriyetinin reddedilemez ve ertelenemez bir hak olduğunu söyleyeceğiz.

Sonrasında hep birlikte duruşmayı izleyeceğiz.

Militarizmin baskılarını boşa çıkaracak bir kararlılığı göstermemiz oldukça önemli.

Biz Mehmet Ali Başaran’ın dostları olarak orada olacağız.

Bu suça iştirak eden ve hariçteki, konunun takipçisi olmak isteyen bütün dostları orada görmek istiyoruz.

“Hayal edin ki haksız bir savaş var ve kimse gitmiyor!””

Basın açıklaması Yer ve Tarihi:

29 Eylül 2015 Salı, Saat 9.15

Ankara Adliyesi Önü


Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret