23/06/2009 | Yazar: Barış Sulu

Onur Haftası'nın ikinci gününde Garanti Platform dünya çapında işleri ile göz kamaştıran Mehmet Sander'i ağırladı.

Mehmet Sander: Onur Haftasında mekân ve eşcinsel varoluş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Onur Haftası'nın ikinci gününde Garanti Platform dünya çapında işleri ile göz kamaştıran Mehmet Sander'i ağırladı.

Kürşad Kahramanoğlu ve Mehmet Sander'in sunumu ile birbirinden farklı 6 performans katılımcılar tarafından izlendi. Mekân, Zaman ve Hareket bambaşka bir bakış açısıyla izleyicilere sunuldu ve tartışmaya açıldı.

Biz de izleyicilere performansları izlerken neler hissettiklerini sorduk:
 
Ahmet Doğuş (22, Gey): "Sıkışmışlık, acı çekme ve acıtma, büyük bir haz. Kendimi çok nefessiz hissettim bazen, görüntülere bakmamayı bile düşündüm. Ama sonradan bir rahatlama ile 6 performansı da gözümü kırpmadan izledim.
 
Mehmet gayet iyi işler çıkartmış. Özellikle 3 kişinin şeffaf bir kutu içerisinde her türlü hareketi, o kadar küçük bir alanda zorlanmadan yapabilmesi ve vücut uyumları çok heyecan vericiydi."
 
Güneş Akçakoca (18, Biseksüel): "Mehmet'in tek başına olan ilk çalışması beni çok etkiledi. Yerçekimine meydan okudu, atladı, zıpladı, kendini duvardan duvara vurdu, nefes almaların kulaklarımı çınlattı desem yeridir.
 
Kendisiyle yüz yüze gelme fırsatı bulduğum için çok şanslı hissediyorum."
 
Mehmet Sander kimdir?

1967'de İstanbul’da doğan Mehmet Sander, dansa 1984'de Geyvan McMillen ile aynı kentte başladı. Eğitimi daha sonra Londra Çağdaş Dans Okulu, California Eyalet Üniversitesi (Long Beach), Harvard Üniversitesi ve Amerikan Dans Festivalinde sürdürdü. Mondrian, Kandinski, John Cage, Louis Kahn, postmodern mimari ve fizikten esinlenen Mehmet Sander’in dans alanında ilk etkilendiği sanatçılar ise Merce Cunningham ve Jeff Slayton oldu.
 
1990 yılında Mehmet Sander Dans Topluluğu'nu kurdu ve gösterileri ile koreografileri için Long Beach Sanatlar Kamu Kurumu 1992/93 Sanatçı Ödülü, topluluğun gösterideki olağanüstü başarısından dolayı 1992 ve 1993 Lester Horton Dans Ödülü nün yanı sıra birçok ödül aldı.

Mehmet Sander’in koreografileri ABD’nin Batı kıyısındaki Sushi Galeri (San Diego), Highways (Santa Monica), Saddleback Cemaat Koleji (Mission Viego), Çağdaş Sanat Müzesi, Los Angeles Çağdaş Sergileri, 1993 Los Angeles Festivali, Japon Amerikan Tiyatrosu ve Alaska Gösteri Sanatları Merkezi (Anchorage) gibi birçok mekanda sahnelendi.

Mehmet Sander Dans Topluluğu, merkezi Los Angeles de bulunan ve 1994 UCLA Gösteri Sanatları Merkezi Dans Serisine dâhil edilen ilk topluluk oldu.
 
Onur Haftası etkinlikleri için: http://prideistanbul.org


Etiketler: yaşam
İstihdam