22/10/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Avcılar Meis Sitesi’nde transların yaşam ve barınma hakkına dönük saldırılara ilişkin dava, yine basına ve kamuya kapalı şekilde görüldü.

Meis Sitesi davası hâkimi: Benim mahkemem, istediğimi yaparım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avcılar Meis Sitesi’nde transların yaşam ve barınma hakkına dönük saldırılara ilişkin dava, yine basına ve kamuya kapalı şekilde görüldü. Av. Rozerin Seda Kip bu durumu eleştirerek, “Davanın kapalı görülmesini gerektirecek herhangi bir durum yok” dedi. Hakim ise, “Burası benim mahkeme salonum, istediğim gibi karar veririm” dedi.
 
Avcılar Meis Sitesi’nde transların barınma ve yaşam hakkına dönük saldırılara ilişkin davanın 4. duruşması bugün Küçükçekmece 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
SPoD LGBTİ’den Av. Rozerin Seda Kip’in takip ettiği dava geçen duruşmada olduğu gibi basına, sivil topluma ve izleyicilere kapalı yapıldı. Davayı izlemek ve destek olmak için duruşma salonuna giren T24 muhabiri Michelle Demishevich ve gönüllü avukatlar salon dışına çıkarıldı.
 
“Karar usule aykırıdır”
Mahkemenin “kapalılık” kararına itiraz eden Av. Kip, dört duruşmadır güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, kararın kaldırılmasını talep etti. Böylesi bir kararın usule aykırı olduğunu vurgulayan Kip hakime, “Takdir yetkinizi kötüye kullanıyorsunuz” dedi.
 
KaosGL.org’a konuşan Kip, “Dava öncesinde sanıklarla birlikte yaklaşık bir buçuk saat dışarıda bekledik. Herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Güvenlik açısından bir risk olmadığı bu kadar ortadayken bu karar neye göre alındı? Açıkçası mahkemenin bu tutumunu anlayamıyoruz” dedi.
 
Hakim: Burası benim mahkeme salonum, istediğimi yaparım
Kip’in, kapalılık kararının kaldırılması talebi reddedildi. Yargıcın, “Burası benim mahkeme salonum, istediğim gibi karar veririm” ifadeleri ve mahkeme salonuna polis çağırmakla tehdit etmesi dikkat çekti.
 
Kapalılık kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne kadar bütün hukukî yollar denenecek.
 
Davanın içeriğinde ise dördüncü duruşmada da herhangi bir değişiklik yok. Meis Sitesi’nde yaşanan saldırılar ve “basın açıklaması” adı altındaki linç girişimlerine katılan kişilerin yargılandığı davada eksik ifadeler bekleniyor. Mahkeme, sanık E.F. hakkında yakalama emrinin akibetinin sorulmasına karar verdi.
 
Nefret suçundan değil, hakaret ve tehditten yargılanıyorlar
Av. Kip, dosyada “basın açıklamalarına” katılan ve nefret suçu işleyen kişilerin, “hakaret ve tehdit ettiği, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na alenî bir biçimde kuvvetli muhalefetin söz konusu olduğunu” belirtti.
 
Nefret suçu olan bu saldırıların mevcut yasalar itibariyle kayda bu şekilde geçmeyeceğini düşünen Kip’e göre eksik ifadeler de tamamlandıktan sonra tahkikat gerektiren bir durum kalmayacak. Kip, sanıkların nefret suçundan olmasa da, ceza almasına kesin gözüyle bakıyor. Yaklaşık 165 sayfalık bilirkişi raporu da, “hakaret ve tehdit” olduğunu doğruluyor.
 
Dava 13 Şubat 2015 saat 10.30’a ertelendi.
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam