17/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Av. Fırat Söyle: ‘Trans kadınların barınma hakkını engelleyen, kişilik haklarına zarar veren, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet eden sanıkların beraatı hukuksuz bir karardır.’

Meis Sitesi davasında hukuksuz karar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Av. Fırat Söyle: “Trans kadınların barınma hakkını engelleyen, kişilik haklarına zarar veren, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet eden sanıkların beraatı hukuksuz bir karardır.”

İstanbul, Avcılar Meis Sitesi’nde transların barınma ve yaşam hakkına dönük saldırılara ilişkin davanın son duruşması dün (16 Haziran) İstanbul Küçükçekmece 9. Asliye Mahkemesi’nde görüldü. Davanın 11. duruşmasında mahkeme heyeti, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “hakaret” suçlarıyla yargılanan sanıklara beraat kararı verdi.

"Hiçbir güvenlik riski olmamasına rağmen dava kapalı görüldü"

Müştekilerin avukatlarından Av. Fırat Söyle beraatla sonuçlanan davayı KaosGL.Org’a anlattı. Davanın ilk duruşması dışında mahkeme salonuna aktivistlerin alınmadığını, bu ve benzeri davalarda hâkimin adil bir karar verebilmesi için yeterli kamuoyunun yaratılamadığını ifade eden Av. Söyle, “İlk duruşmadan bu yana hiçbir güvenlik problemi, davaların görülmesini engelleyecek hiçbir taşkınlık olmamasına rağmen dava kapalı olarak görüldü. Son duruşmada mahkemenin önünde “akrep” olarak tabir edilen emniyetin zırhlı aracı ve mahkeme salonun içinde polisler vardı. Mağdurlara destek olmak için mahkemeye gelen hiçbir aktivist salona alınmadı, hâkimin kararını etkileyecek kamuoyunu yaratamadık” dedi.

"Yasaların müsade etmediği bir eylem için izin alınamaz"

Av. Söyle, beraat sonucunu adaletsiz olarak değerlendirdi. Av. Söyle; trans kadınların Meis Sitesi’nde oturdukları konuttan çıkmalarını isteyen gürühun, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet ederek, gece geç saatlerde ateş yakarak ve mağdurları aşağılayarak, tehdit ederek gerçekleştirilen eylemin kendisinin hukuksuz olduğunu, yasalarla yasaklanmış olan bir eylem biçimi için emniyetten izin alınmış olmasının “yasal” olamayacağını, bu iznin kendisinin bir kanunu çiğnediğini ifade etti. “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, 7.maddesinde kamuya açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşlerinin güneş batmadan önce dağılacak şekilde yapılması gerektiğini belirtildiği halde gece yarısı düzenlenen ve yasal olmayan bir eylem için emniyetten izin alınması hukuka aykırıdır. Buna rağmen, emniyetten alınan izin mahkemenin beraat kararını destekleyen bir unsur oldu, bu durumun kendisi hukuksuzdur” dedi.

"Karara karşı çıkacağız"

Av. Söyle, sanıkların mağdurların barınma hakkını ve kişilik hakkını zedeleyecek biçime davrandığını, yasaya aykırı eylemlerindeki hakaretlerin kamera kaydına rağmen verilen beraat kararının adil olmadığını ifade etti. Mahkemeden çıkan kararı, İstinaf Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ve alınan hukuksuz karara karşı çıkacaklarını belirtti.


Etiketler: insan hakları, barınma
İstihdam