15/03/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Meksikalı trans hakları savunucusu Agnes Torres geçtiğimiz Cumartesi memleketi Puebla, Meksika’nın hemen dışında, Atlixco’da bir hendekte ölü bulundu.

Meksikalı Trans Aktivist Agnes Torres Ölü Bulundu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Meksikalı trans hakları savunucusu Agnes Torres geçtiğimiz Cumartesi memleketi Puebla, Meksika’nın hemen dışında, Atlixco’da bir hendekte ölü bulundu. Yazar ve LGBT insan hakları aktivisti Torres, Cuma gecesinden beri kayıptı. Arkadaşları ve destekçileri olayla ilgili acilen soruşturma başlatılması için çağrıda bulundu.
 
Meksika haber sitesi Proceso.com.mx’e göre otopsi sonuçları 28 yaşındaki Agnes Torres Sulca’nın boynunun kesildiği ve işkence gördüğünün belirtisi olarak da vücudunda yanıklar bulunduğu yönünde. İnternet sitesi olayın bir nefret suçu olduğunun tahmin edildiğini bildiriyor.
 
Puebla’dan Vida Plena Puebla adındaki örgütün yaptığı açıklamada “bir kadın, akademisyen, psikolog, eğitimci, rol modeli, cinsel çeşitlilik savunucusu ve insan hakları aktivistine karşı işlenmiş bu cinayeti kınıyoruz,” denildi. “Bu cinayetle öfkeden deliye döndük, canımız yandı, çok üzüldük ve hepsinden öte cinsiyet-temelli şiddetin en acımasızıyla – bu durumda bir trans-kadına yöneltilmiş bu suçla –   yenik düşürülmüş o güçlü insan karşısında kendimizi aciz hissediyoruz.” Örgüt, açıklamasında Torres’in cinayet davasının da “herhangi bir yöneticinin, politikacının ya da avukatın kızı” gibi görülmesini ve ivedilikle çözülmesini talep etti.
 

Örgüt, eyalet kongresine yaptığı sunumda cinsel çeşitlilik mevzuatının önemini anlattı ve nefretin bu gibi davalarda ağırlaştırıcı neden sayılmasını istedi. Meksika’da inanılmaz boyutlara ulaşan sonu ölümle biten kadına yönelik şiddeti ifade etmek amacıyla “feminicide” (kadın cinayeti) diye yeni bir kelime bile türetildi. Ülkede 2012’nin başından bu yana 6 tane benzer faili meçhul cinayet davası var.
 
Agnes Torres’in cinayeti sosyal medyada daha önceden benzeri görülmemiş bir tepki doğurdu. Proceso’ya göre yüzlerce insan hızlı bir soruşturma için çağrıda bulundu ve cinayete olan öfkelerini dile getirdi. “Şu bir gerçek ki Meksika’da aktivizm bastırıldı ve cezalandırıldı, adaletsizlikler listesinde bir madde daha,” diyor bir Twitter gönderisi. Torres’in ardından Puebla merkezinde bir meydanda bir dakikalık sessizliğin ardından savcının katil ya da katilleri bulup adaleti sağlaması için baskı yapılmaya başlandı. (Çeviri: Ömer Akpınar/kaosgl.org)

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret