10/07/2009 | Yazar: Barış Sulu

Kavaklıdere’deki evinde öldürülen Melek K.’nin katil zanlısı Tayfun P.’nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteğiyle yargılanmasına başlandı. Ankara 6.

Kavaklıdere’deki evinde öldürülen Melek K.’nin katil zanlısı Tayfun P.’nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteğiyle yargılanmasına başlandı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Tayfun P., ‘suçluyu kayırtmak’ suçundan hakkında dava açılan babası Mehmet P., ‘suç eşyasının alınması veya kabul edilmesi’ suçundan hakkında dava açılan Abdullah A., tayfun P.’nin avukatı Onur Tatar, maktul Melek K.’nin babası Yusuf K. ve avukatı Nevzat Sarıin katıldı.

Duruşmada Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği adına avukat Senem Doğanoğlu ve Gülay Coşkun Tan da hazır bulunuyordu. Melek K.’nin babası Yusuf K.’nin duruşmaya katılma isteği kabul edilirken, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin katılma isteği, suçtan doğrudan zarar görmemesi nedeniyle reddedildi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 28 Temmuz 2009 tarihine ertelendi.
 
Duruşmanın ardından Adalet Sarayı önünde yapılan basın açıklamasında, 29 Haziran’da İstanbul’da, Hadise’nin nefret cinayetine kurban gittiği belirtilerek, ‘Gayet iyi biliyoruz ki yetkililer harekete geçmedikçe, bu cinayetlerin sonu gelmeyecek’ denildi. Bir süre eşcinsel ve transeksüellere yönelik saldırılar alkışlarla protesto edildi.

LGBTT Hakları Platformunun yapmış olduğu basın açıklaması şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA,
Ve bir arkadaşımız daha nefret cinayetine kurban gitti.
28 Haziran’da 3000’e yakın kişinin katıldığı LGBTT Onur Yürüyüşü’nün hemen ardından 29 Haziran günü transeksüel bir arkadaşımız daha…
HADİSE…
Son üç yıl içerisindeki otuzuncu ölüm bu.
Dün ve bugün, daha geçen aylarda hayattan koparılan iki arkadaşımızın, Melek’in ve Çağla’nın cinayet zanlıları mahkemeye çıkarıldı. Muhtemeldir ki Hadise’yi öldürenler de yargı önüne çıkarılacak.
Ancak gayet iyi biliyoruz ki yetkililer harekete geçmedikçe bu cinayetlerin sonu gelmeyecek. Nefret suçları yasalarla düzenlenmedikçe, failler ağır tahrik indiriminden yararlanmaya devam ettikçe, ayrımcılık fiilen ve hukuken önlenmedikçe LGBTT bireylere yönelik saldırılar devam edecek. Cesaretlerini (!) toplumun sessiz bakışları altında, güvenlik güçlerinin üstü örtülü koruması ve kollamasından, bekçiliğini Türkiye Cumhuriyeti yargı organlarının yaptığı ikiyüzlü ahlâk düzeninden ve kokuşmuş heteroseksist-ataerkil kapitalist sistemden alan katiller, insanların hayat haklarını ellerinden almayı, ellerini kollarını sallayarak aramızda dolaşmayı sürdürecekler.
Bizler, farklılıklarla bir arada yaşama talebini dillendirenler, eşit ve özgür bir dünyayı düşleyenler, ölüme karşı hayatı savunanlar bir kez daha buradan Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkililerine sesleniyoruz:
EŞCİNSEL VE TRANSEKSÜEL CİNAYETLERİ POLİTİKTİR.
KATİLLERİ BİLİYORUZ.
KATİLLERE GÖZ YUMANLAR VE SESSİZ KALANLAR KATİLLERİN SUÇ ORTAĞIDIR.
LGBT Hakları Platformu
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği
 

Etiketler: insan hakları
nefret