25/03/2011 | Yazar: Zeynep Akkuş

Ünlü yıldız Elizabeth Taylor, 23 Mart sabahı, şubat

Menekşe Gözler Kapandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ünlü yıldız Elizabeth Taylor, 23 Mart sabahı, şubat ayından beri kalp yetmezliği tedavisi gördüğü Cedars-Sinai Tıp Merkezi’nde hayata gözlerini yumdu. Menekşe rengi gözleriyle Hollywood’un gelmiş geçmiş en güzel kadınlarından biri olan, ikisi aynı erkekle (Richard Burton) olmak üzere toplam sekiz kez evlenen, 4 çocuk, 10 torun sahibi olan Taylor 79 yaşındaydı.
 
Ünlü aktrisin önümüzdeki hafta düzenlenecek bir törenle eski eşlerinden Richard Burton’un yanına defnedilmesi planlanıyordu. Ancak, daha sonra vasiyeti doğrultusunda, ölümünün hemen ertesi günü, yakın dostu Michael Jackson’un da mezarının bulunduğu Los Angeles'ın girişindeki Glendale kasabasında yer alan Forest Lawn Memorial Park mezarlığında toprağa verildi. Vasiyeti üzerine 15 dakika geç başlayan cenaze töreni yaklaşık bir saat sürdü.
 
Eşcinsel haklarının sıkı bir destekçisi olan Elizabeth Taylor aynı zamanda Los Angeles’taki gey barların müdavimlerinden biriydi. 2008’de California’da eşcinsel evlilikler lehine çıkan bir yasayı kutlamak için düzenlenen etkinliğe tekerlekli sandalyesinde katılmıştı. Yakın dostlarından Rock Hudson’un (1925-1985) ölümünün ardından bütün zamanını ve parasını AIDS’le mücadeleye adamış, 1985 yılında Amerikan AIDS Araştırmaları Vafkı “Amfar”ı kurarak HIV ve AIDS araştırmalarında değerlendirilmek üzere yaklaşık 250 milyon dolar bağış toplamıştı. AIDS’e savaş açtığını belirten Taylor konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarından birinde, “Mücadelem, bu hastalığın tedavisinin bulunmasından sonra da devam edecektir” demiş ve eklemişti: “Beyazperde dışındaki yegâne rolüm, insanları bu hastalık konusunda bilgilendirmek, HIV pozitif olan kişilerin bakımını ve rahatını sağlamaktır.”
 
Karalamaya Karşı Gey ve Lezbiyen Dayanışması (GLAAD) derneği başkanı Jarrett Barrios, eşi benzeri görülmemiş bir müttefik” olarak tanımladığı Taylor’un ardından şunları söyledi: “HIV/AIDS’le yaşayan pek çok kişinin görünür olamadığı bir dönemde Dame* Taylor haksızlıklarla mücadele etmek üzere korkusuzca sesini yükseltti. Yalnızca Hollywood’da değil; herkesin hak ettiği biçimde saygı ve değer görmesi için mücadele verdiği için LGBT camiasında da gerçek bir yıldızdı.”
 
Taylor’un ölümü sanat çevrelerinde ve yakın dostları arasında da büyük üzüntü yarattı. Benzer faaliyetleri ABD ve İngiltere’de sürdüren Elton John, Taylor’un ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “Hollywood’un önemli bir yıldızını, ama çok daha önemlisi, muhteşem bir insanı kaybettik” derken; ünlü aktör Stephen Fry “Hollywood’un büyük isimlerinden sonuncusu”, Boy George “Muhteşem Liz Taylor, tanrıça, aktris, AIDS aktivisti ve dünyanın gerçek güzelliklerinden biri”, George Michael da “Hollywood’un dev isimlerinin sonuncusu ve olağanüstü büyüleyici bir kadın” olarak tanımladıkları Taylor’un ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdiler.
 
(*) “dame”: kadınlar için “sir”ün dengi olan, saygı ifadesi olarak da kullanılan bir soyluluk unvanı.
 
http://www.pinknews.co.uk/2011/03/23/elizabeth-taylor-remembered-as-extraordinary-gay-rights-ally/
 

Etiketler: kültür sanat
nefret