16/09/2012 | Yazar: Fatma Merve Bursalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, gey futbolculara cinsel yönelimlerini açıklamakta hiç bir korku hissetmemelerini söyledi

Merkel: Gey Futbolcular Korkmadan Açılabilmeli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, gey futbolculara cinsel yönelimlerini açıklamakta hiç bir korku hissetmemelerini söyledi
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel Perşembe günü, gey futbolculara cinsel yönelimlerini açıklamakta hiç bir korku hissetmemelerini söyleyen en son yüksek düzeyli kişi oldu.
 
Merkel, sporda uyumu tartışmak için Berlin’de yapılan bir oturumda, “Gücü ve cesareti kendinde toplayan her insanın -ve siyaset geçmişimizde bunun uzun bir geleneğine sahibiz- bu ülkede korku hissedeceği hiç bir şeyin olmadığını bilmesi gerektiği kanısındayım,” dedi.
 
“Bazı insanların kendi durumları için hâlâ korktukları gerçeği, bizim açık bir mesaj vermek zorunda olduğumuz anlamına geliyor: korkmamalısınız.”
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit gibi üst düzey politik figürler açılmışken, halihazırdaki hiç bir Alman Ulusallig futbolcusu kendi eşcinselliğini açıklamadı.
 
Bayern Munich Başkanı Uli Hoeness, bir Ulusallig oyuncusunun açılmasının sadece zaman meselesi olduğunu söyledi.
 
Merkel’in “Kendi yolunuzda gidin” sloganı altında Berlin’deki aynı oturumda konuşan Hoeness “Bu olacak, bugün ya da yarın. Bütün kulüpler bu konuda hazırlanmaları için bilgilendirildi, böylece olumlu yanıtlar verecekler.” dedi.
 
Açılan her futbolcuyu “olabildiğince koruma”nın çok kritik olabileceğini de söyledi. Ama bu konu Alman futbolunda yeni değil.
2009’a dönersek, önceki Alman Futbol Federasyonu (DFB) başkanı Theo Zwanziger, eğer açılmak isterlerse futbolcuların desteklenmesi gerektiğini söyleyen ilk kişi olmuştu, bu Ocak ayında görevi bırakırken de bu sözünü tekrar etmişti.
 
Geçen yıl, Almanya forveti Mario Gomez, gey futbolculara açıkça “özgürleşmiş gibi oynamalılar. Gey olmak daha fazla tabu konusu olmamalı.” demişti.
 
Ama ulusal takım kaptanı Philipp Lahm buna karşı bir tavsiyede bulunmuştu. Alman dergisi Bunte’ye geçen yıl “bir açık gey futbolcu hakaret unsurlarına maruz kalabilir,” demişti.
 
“Açılan kişi için bu çok zor olabilir.”
 
Ama isminin açıklanmasını istemeyen bir gey Ulusallig futbolcusu, her gün korku ve red savaşıyla karşılaştığını, eğer cinsel yönelimi açıklanırsa kendisini güvende hissetmeyeceğini bu hafta Alman dergisi Fluter’e ısrarla söylemişti.(AFP)

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam