02/03/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Zeliha Akkuş: ‘Mersinli kadınlar istihdam edilmek, iş kurmak istiyor; LGBTİ’ler ise kabul edilmek’.

Mersin Kadın Gazetesi, kadın ve LGBTİ’lerin gündemini tutuyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Zeliha Akkuş: “Mersinli kadınlar istihdam edilmek, iş kurmak istiyor; LGBTİ’ler ise kabul edilmek”.

Mersin Tarsus İlçe Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir güzellik yarışması düzenleyeceğini açıklamış ve ardından Mersin’de günlük olarak basılan Mersin Kadın Gazetesi’nin tepki göstererek oluşturduğu kamuoyu sayesinde yarışma iptal etmişti.

Biz de bu gelişmeyi bahane ettik ve Mersin Kadın Gazetesi’nin kurucusu Zeliha Akkuş’la konuştuk.

Türkiye’nin ilk ve tek günlük basılan kadın gazetesinin kuruluşunu, çalışmalarını ayrıca Mersin’deki kadınların ve LGBTİ’lerin ihtiyaçlarını, mücadelesini konuştuk Zeliha Akkuş’la.

Akkuş, yerel siyasette kadın ve LGBTİ’lerin temsilinin güçlenmesini ve onları daha güçlü hissettirecek rol modellerin görünür kılınması gerektiğini düşünüyor.

Önce yarışmadan başlayalım isterseniz, nasıl haberiniz oldu ve tepkinizi nasıl bu kadar hızlı gündeme taşıdınız?

Mersin Tarsus İlçe Belediyesi 8 Mart için “farklı” bir etkinlik olacağını düşünerek “Tarsus Güzelini Seçiyor” isimli bir güzellik yarışması düzenlemeye ve kendi ifadelerinden aktarayım, “yöresel güzelliği” seçmeye karar vermiş. Ardından belediye, yarışma ilanını Mersin’deki yerel gazetelerle paylaştı. İlan elimize geçer geçmez, Mersin Kadın Gazetesinden bir arkadaşımızı belediyeye yönlendirdik. Böyle bir etkinliğin 8 Mart’ın mahiyeti ile tamamen çeliştiğini, yarışmanın yapılmaması gerektiğini belediye yetkilileriyle paylaştık.

Ertesi gün Mersin Kadın Gazetesi “Kadın bedenler yarıştırılacak” manşeti ile çıktı. Burada altını çizmek istiyorum, oldukça hızlı bir örgütlenme süreci gelişti. Gerek Mersin’deki gerekse diğer illerdeki STK’lardan oldukça hızlı geri dönüş yapıldı. STK’lar ve kadın örgütleri, Belediye’ye karşı çıkışlarını bildirdiler. Mailler, fakslar, telefonlar… Üç gün içinde belediye yarışmanın iptal edildiğini duyurdu.

Çok başarılı bir kampanya düzenlemişsiniz, peki belediyenin bu kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Belediye, yarışma fikrinde ısrarcı olmadı, geri adım attı. Biz bu süreci talihsizlik olarak yorumluyoruz artık, 8 Mart’ın anlamına vakıf olamamak, gerçekten farklı bir etkinlik olarak kadın güzellik yarışmasını düşünmek… Neyse ki toplumsal duyarlılık, bizim müdahalemiz zamanında yetişti de bu geri adım atılabildi.

"Kadın gündemini fazla bulanlara "kadın gazetesi" ile yanıt verdik"

Mersin Kadın Gazetesinden bahsedelim mi biraz? Günlük çıkıyor değil mi gazete?

Evet, Türkiye’nin ilk ve tek günlük basılan kadın gazetesiyiz.

Sizi kadın gazetesi çıkarmaya ikna eden şey neydi, ne zaman başladı yayın hayatı Mersin Kadın Gazetesi’nin?

İlginç de bir hikâyesi var aslında gazetemizin çıkışının… Kocama kızdığım için gazeteyi çıkarmaya karar verdim. Eşim Mersin Gazetesini çıkarıyor bende 17 yıldır orada köşe yazıları yazıyorum. Aynı zamanda KADER üyesi ve AÇEV eğitim gönüllüsüyüm. Emekli olduktan sonra eşime gazetede finans bölümüyle ilgilenebileceğimi ve günlük köşe yazıları yazmak istediğimi söyledim. Bir yandan gazetenin muhasebesiyle ilgilenirken diğer yandan her gün kadınlar için yazılar kaleme alıyordum. Kısa bir zaman sonra, eşim gazete okurlarından şikâyet geldiğini, her gün her gün kadınlar için yazılmasından hoşlanmadıklarını ve başka konularda yazmam gerektiği şikâyetlerini bana iletti.

Aynı gün, gazetenin dizgi bölüme gittim ve Mersin Kadın Gazetesi’nin başlığını hazırlattım. 2010 Ocak ayında, aldığım emekli ikramiyemi ve maaşımı Mersin Kadın Gazetesine bıraktım, o gün bugündür gazetemiz her gün basılıyor, Mersin’deki tüm ilçelere dağıtılıyor.

Yerelde gazetecilik zor… Üstelik günlük çıkarıyorsunuz… Nasıl yetişiyorsunuz?

Aslında gazetemiz ilk iki yıl içinde resmi ilan haklarını elde etmişti. Ancak Basın İlan Kurumu’nun 2012 yılında aldığı bir karar ile tam da gazete kendini finanse edebilecek duruma gelmişken,  Mersin Kadın Gazetesi, Mersin Gazetesiyle birleşmek zorunda kaldı. Yalnızca biz değil Mersinde çıkan 16 yerel gazete, ortaklıklar kurdu. Bugün artık Mersin’de 8 yerel gazete var. Bu sebeple Mersin Kadın Gazetesi de artık dergi statüsünde çıkıyor.

"Kadın ve LGBTİ... Bu ortak bir mücadele!"

Gazeteniz, Mersinli kadınların, LGBTİ’lerin gündemini oluşturabiliyor mu, neye ağırlık veriyorsunuz içerikte?

Yerel gazeteler %10 ulusal haber yer almak zorunda, biz bu haberleri de kadın haberleri olarak derlemeye çalışıyoruz. Gazetenin geri kalan içeriği kadın ve LGBTİ gündemi oluyor ama ağırlıklı olarak kadın.

Ayrıca 8 Mart ve 25 Kasım günlerinde gazetemiz renkli çıkıyor ve ücretsiz dağıtılıyor. Bu iki güne özel gazete hazırlıyoruz.

Sizce yerel basında kadının, LGBTİ’nin temsili nasıl?

Oldukça sorunlu. Biz sadece kadın gazeteciliği yapıyoruz ancak mikrofon uzattığımız kadınlar, kocası, babası kızar diye çoğu zaman konuşamıyorlar. Kadın gazeteciliği yapmayan yerel basında ise durum daha vahim, gazetelerde kadın görünürlüğü o kadar az ve sorunlu ki…

Bir diğer sorun da şu, biz LGBTİ haberleri de yapıyoruz. LGBTİ haberlerine yer vermeye başladığımızda, gazetenin satışını yapan bayilerden, “gey haberi yaptığınız için gazete alınmıyor” şikâyetleri geldi. Gerçekten de gündemde LGBTİ haberi varsa gazete alınmıyordu. Yine de LGBTİ haberleri yapıyoruz elbette, devam edeceğiz.

Mersin’de LGBTİ hareketini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burada LGBTİ hareketinin yaşadığı sorunları, kadın hareketinin ilk yıllarında yaşadığı sorunlara benzetiyorum. Mersin’li kadınlar eşitlik mücadelesini önemli ölçüde anlattılar, şimdi mücadele kendi seyrinde gidiyor ancak LGBTİ’lerin Mersin’de verdikleri mücadele kadın mücadelesinin ilk zamanları gibi, kendilerini kabul ettirmek, var olduklarını anlatmak zorunda kalıyorlar. Mersin 7 Renk LGBTİ ile oldukça yakın bağlarımız var, bu mücadele ortak. Tüm bunlara ek olarak, LGBTİ mücadelesi Mersin’de beklediğimden daha hızlı güçlendi diyebilirim.

Son sorumuz olsun…  Mersin’de kadınlar, LGBTİ’ler en çok neye ihtiyaç duyuyor?

Mersinde yaşayan kadınlar en çok üretmeye, çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Kadın üretici pazarlarının arttırılmasını istiyorlar, daha nitelikli eğitim ve beraberinde kendilerine çalışma hayatında yer açılsın istiyorlar.

Ayrıca burada belediyenin verdiği yaşlı ve hasta bakım hizmetleri kadınlara yetmiyor, evinde hasta ve yaşlı bakımını yapan kadın çalışma hayatından uzak kalıyor, çalışmak zorunda olanlar ise iki parçaya bölünüyor; ev mesaisi, iş mesaisi diye. Bu çok acil bir ihtiyaçtır.

Mersin’de kadın milletvekili yok, kadınların güçlü olduğuna inandıracak rol model yok…

Hem kadınların hem LGBTİ’lerin, konuşmaya, sokağa çıkmaya ihtiyaçları var. Güçlerinin farkına varmaya, hayatın her alanında yer alabileceklerini bilmeye ihtiyaçları var…


Etiketler: kadın
İstihdam