26/06/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Avukatlar duruşmada, nefret söyleminin şiddeti körüklediğini ve toplumsal barışı tehdit ettiğini hatırlattı.

Mersin Onur Haftası’nı tehdit eden siteye açılan dava başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2017 Mersin Onur Haftası’nı tehdit eden islamianaliz.com sitesinin yargılandığı dava başladı. Avukatlar duruşmada, nefret söyleminin şiddeti körüklediğini ve toplumsal barışı tehdit ettiğini hatırlattı.

3. Mersin Onur Yürüyüşü, 2017 Fotoğraf: Yıldız Tar

Homofobik ve transfobik söylemlerle 2017 Mersin Onur Haftası’nı hedef gösteren yayın organlarından islamianaliz.com sitesine açılan davanın ilk duruşması bugün (26 Haziran) Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya davayı açan Mersin 7 Renk LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Yağmur Arıcan, Avukat Ezgi Özkan ve Kaos GL Derneği’nden Avukat Hayriye Kara katıldı.

“Haberler tehditlerin boyutunu arttırdı”

Av. Özkan, Onur Haftası’nın dünyada ve Türkiye’de uzun yıllardır LGBTİ’lerin uğradığı hak ihlallerini görünür kılmak için düzenlendiğini hatırlattı ve geçen yıl Mersin Onur Haftası’nın basın yoluyla nefret söylemine maruz kaldığını şöyle aktardı:

“Geçen sene Onur Haftası’nda birtakım tehditlerle karşılaştık. İlk başta Milat gazetesinin yaptığı haber ve daha sonra sanığın yayın müdürü olduğu haber sitelerinde yaptıkları haberler sonucunda tehditlerin boyutları arttı. Birtakım rezervasyonlar iptal edildi ve ekstra güvenlik önlemleri alındı. Bu şekilde Mersin Onur Haftası yapılabildi. Son gün yürüyüşte saldırılara maruz kalındı. Şikayetçiyiz”

Özkan, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterlerini de hatırlatarak davaya katılma taleplerini iletti.

“Nefret söylemi toplumsal barışı tehdit eder”

Av. Kara ise Türkiye’de hem basın yoluyla hem de sözlü olarak LGBTİ’lerin gösterildiğini hatırlatarak, “Nefret söylemi klasik bir hakaret değildir. Toplumsal barışı tehdit eder. Toplumun içindeki belli bir gruba karşı tahammülsüzlüğü körükler ve şiddete çağrı yapar. Bu nedenle nefret söyleminin önü alınmadığında nefret suçuna dönüşebilir” dedi. LGBTİ derneklerinin nefret suçu raporlarındaki rakamları hatırlattı.

Mahkeme, Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği’nin “suçtan zarar görmüş olma ihtimalinden ötürü” davaya katılmasına; Avukatlar Özkan ve Kara’nın duruşmalara kabulüne karar verdi.

Dava, 27 Eylül’de devam edecek.

İddianame ne diyor?

LGBTİ’ler hakkında “onursuz, sapık, rezil, provokasyon” ifadelerini kullanan internet sitesinin genel yayın yönetmeni, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlarından yargılanıyor.

Mersin 7 Renk LGBTİ Dayanışma Derneği’nin Onur Haftası zamanı hedef gösteren bütün gazete, internet sitesi ve sosyal medya hesaplarına ilişkin suç duyurusunun ardından İslami Analiz sitesinin merkezinin yer aldığı Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı.

Sitenin genel yayın yönetmeni Savcılık ifadesinde, “haberi Milat gazetesinden aldıklarını, halkı kin ve düşmanlığa tahrik kasıtları olmadığını” söylemişti.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl Mersin’de üçüncüsü düzenlenen Onur Haftası; homofobik, bifobik ve transfobik gruplar tarafından tehdit edildi. Mersin Onur Haftası Milat gazetesinin nefret söylemi içeren haberinden sonra, İslami analiz internet gazetesinde de hedef gösterildi. Onur Haftası Komisyonu; Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı, İHH, Beyza Piliç, MÜSİAD, AGD, Memur Sen, Cihannuma Derneği’nin etkinlik yapacakları mekanları hedef alan toplu mesajları üyelerine gönderdiğini tespit etti.

Onur Haftası etkinliklerinin bir kısmına ev sahipliği yapacak The Monard Hotel de son anda bir açıklama yaptı ve “Uzun zaman önce rezervasyonu yapılan bir organizasyonu iptal ettiğini” duyurdu. Otel yönetimi iptal kararını açıkladığı sosyal medya gönderisinde, “Bizim için toplumumuzun değer yargıları her zaman öncelikli olup, Milletimizin görüşleri her şeyden önemlidir” ifadelerini kullanarak ayrımcılık yaptı.

3. Mersin Onur Yürüyüşü bütün tehditlere rağmen 11 Haziran’da büyük bir coşkuyla hem karada hem denizde yapıldı.

İlgili haberler:

Milat ve Akit, Mersin Onur Haftasını hedef göstermeye devam ediyor

Mersin Onur Haftası’na onlarca kurumdan destek!

‘Hiçbir değer yargısı LGBTİ’lerin yaşam hakkına kast etmeyi hoş karşılayamaz’

"Toplumsal barışı tehdit edenler, nefreti yaygınlaştıranlardır!"

Mersin’de otelden Onur Haftası’na ayrımcılık!

Mersin Onur Haftası’ndan tehditlere cevap: Onuruma dokunamazsın!

Mersin Onur Yürüyüşü: Hem karada hem denizdeyiz ayol!

Mersin Onur Haftası’nı tehdit eden siteye dava açıldı

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret