09/04/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Av. Özkan, “Davanın açılması, takipsizlik kararı verilmemesi nefret söylemi ile mücadele açısından önemli” dedi.

Mersin Onur Haftası’nı tehdit eden siteye dava açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin Onur Haftası’nı tehdit eden, nefret söyleminde bulunan internet sitesi hakkında dava açıldı. Av. Özkan, “Davanın açılması, takipsizlik kararı verilmemesi nefret söylemi ile mücadele açısından önemli” dedi.

3. Mersin Onur Yürüyüşü, 2017 Fotoğraf: Yıldız Tar

Homofobik ve transfobik söylemlerle 2017 Mersin Onur Haftası’nı hedef gösteren yayın organlarından islamianaliz.com sitesine dava açıldı.

LGBTİ’ler hakkında “onursuz, sapık, rezil, provokasyon” ifadelerini kullanan internet sitesinin genel yayın yönetmeni, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlamasıyla 26 Haziran’da mahkeme karşısına çıkacak.

Mersin 7 Renk LGBTİ Dayanışma Derneği’nin Onur Haftası zamanı hedef gösteren bütün gazete, internet sitesi ve sosyal medya hesaplarına ilişkin suç duyurusunun ardından İslami Analiz sitesinin merkezinin yer aldığı Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı.

Sitenin genel yayın yönetmeni Savcılık ifadesinde, “haberi Milat gazetesinden aldıklarını, halkı kin ve düşmanlığa tahrik kasıtları olmadığını” söyledi.

Dava, 26 Haziran’da Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

"Nefret söylemini kayda geçirmek açısından olumlu bir gelişme"

Mersin 7 Renk Derneği’nin vekili Avukat Ezgi Özkan, KaosGL.org’a değerlendirmesinde dava açılmasını olumlu bulduklarını söyledi:

“O dönem nefret söylemi içeren bütün gazete haberleri, internet sayfaları ve sosyal medya hesaplarına ilişkin toplu suç duyurusunda bulunduk. Farklı savcılıklardan farklı kararlar geldi. Bu site özelinde dava açılmış olması, takipsizlik kararı olmaması iyi bir gelişme. Bundan sonra mahkemenin tavrı önemli olacak. Nefret söylemini karar ne olursa olsun tutanaklara geçirmek açısından güzel bir gelişme.”

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl Mersin’de üçüncüsü düzenlenen Onur Haftası; homofobik, bifobik ve transfobik gruplar tarafından tehdit edildi. Mersin Onur Haftası Milat gazetesinin nefret söylemi içeren haberinden sonra, İslami analiz internet gazetesinde de hedef gösterildi. Onur Haftası Komisyonu; Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı, İHH, Beyza Piliç, MÜSİAD, AGD, Memur Sen, Cihannuma Derneği’nin etkinlik yapacakları mekanları hedef alan toplu mesajları üyelerine gönderdiğini tespit etti.

Onur Haftası etkinliklerinin bir kısmına ev sahipliği yapacak The Monard Hotel de son anda bir açıklama yaptı ve “Uzun zaman önce rezervasyonu yapılan bir organizasyonu iptal ettiğini” duyurdu. Otel yönetimi iptal kararını açıkladığı sosyal medya gönderisinde, “Bizim için toplumumuzun değer yargıları her zaman öncelikli olup, Milletimizin görüşleri her şeyden önemlidir” ifadelerini kullanarak ayrımcılık yaptı.

3. Mersin Onur Yürüyüşü bütün tehditlere rağmen 11 Haziran’da büyük bir coşkuyla hem karada hem denizde yapıldı.

İlgili haberler:

Milat ve Akit, Mersin Onur Haftasını hedef göstermeye devam ediyor

Mersin Onur Haftası’na onlarca kurumdan destek!

‘Hiçbir değer yargısı LGBTİ’lerin yaşam hakkına kast etmeyi hoş karşılayamaz’

"Toplumsal barışı tehdit edenler, nefreti yaygınlaştıranlardır!"

Mersin’de otelden Onur Haftası’na ayrımcılık!

Mersin Onur Haftası’ndan tehditlere cevap: Onuruma dokunamazsın!

Mersin Onur Yürüyüşü: Hem karada hem denizdeyiz ayol!

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam