24/04/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Polis; Mersin’de trans kadına “Sen erkeksin, kadın gibi niye giyindin” dedi, biber gazıyla saldırdı ve trans kadını darp etti.

Mersin’de polis trans kadını darp etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polis; Mersin’de trans kadına “Sen erkeksin, kadın gibi niye giyindin” dedi, biber gazıyla saldırdı ve trans kadını darp etti. 

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

Polis, Mersin’de trans kadın Işıl’ı darp etti. Işıl, gece 11.30’da GMK Bulvarı’nda evine dönerken polis durdurdu ve kimlik sordu. Kimliğini çıkardığı sırada polis Işıl’a, “Utanmıyor musun? Sen erkeksin, kadın gibi niye giyindin” dedi.

Işıl, polisin transfobik ifadelerini kayıt altına almak isteyince polis biber gazıyla saldırdı ve Işıl’ı darp etti.

İfadesi bekletildi

Polis, Işıl’ı darp ederek MTSO Mağazalar Polis Merkezi Amirliği’ne götürdü. Polis merkezinde Işıl’ın ifadesi uzunca süre alınmadı. Keyfî olarak bekletilirken Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Yağmur Arıcan ile iletişime geçti. Arıcan, polis merkezine gelerek polislere yaptıklarının hukuksuz olduğunu, görevlerini yapıp ifade almaları gerektiğini söyledi.

Arıcan’ın polis merkezine gelmesinin ardından Işıl hastaneye sevk edildi ve darp raporu aldı.

Işıl’ın ifadesi avukat gözetiminde alındı ancak darp edilen Işıl olmasına rağmen hâlâ polis merkezinde keyfî bir şekilde tutuluyor. Polisin hakkında “hakaret” ve “görevli memura direnme” üzerinden şikayetçi olması üzerine Savcılığa çıktı. Savcılık, Işıl'ın serbest bırakılmasına karar verdi. Saldırıya ilişkin kamera kayıtları da incelenecek.

“Trans kadınlar isyanda”

KaosGL.org’a yaşananları aktaran Yağmur Arıcan, Mersin’de trans kadınlara yönelik sistematik saldırılar yaşandığını söylüyor:

“Genel bir tecrit havası var. Trans kadınlar kapılarının önünden hukuki bir dayanak olmaksızın gözaltına alınıyor. Aslında resmî olarak biz gözaltı da değil, alıkoyma işlemi söz konusu. Trans kadınlar isyanda. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her gün derneğe yeni bir saldırı ve şiddet haberi geliyor.”

Nefret suçlarında mekan: Kamusal alan

Kaos GL Derneği’nin 2017 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’na göre nefret suçları daha çok kamusal alanlarda işlendi, failler çoğunlukla iki kişiden fazla ve saldırılar görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşti.

Rapora göre, 2017 yılında homofobi veya transfobiye dayalı nefret suçlarının büyük kısmı okulda, evde, evin civarında, toplu taşıma araçlarında veya duraklarında, kafe ve barlarda, sokakta veya diğer kamusal alanlarda işlendi.

2019 Nefret Suçları Araştırması başladı!

2019 yılına ait araştırma başladı. Araştırma, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak.

Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair 2019 yılı raporu hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak.

Araştırmaya katılmak için buraya tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam