08/06/2014 | Yazar: Emrah Çaka

Mersin 7 Renk LGBT; son nefret saldırısının ardından ‘Nefret Suçları’ paneli düzenledi.

Mersin 7 Renk LGBT; son nefret saldırısının ardından “Nefret Suçları” paneli düzenledi.
 
Mersin 7 Renk LGBT Derneği geçtiğimiz günlerde Mersin’de trans bir kadının saldırıya uğramasının ardından, Mersin Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Akdeniz Kent Konseyi’nde “Nefret Suçları” konulu panel düzenledi.
 
Panele Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prf. Dr. Çetin Veysal, Mersin 7 Renk Başkanı Yağmur Arıcan, Avukat Cansu Anılan ve 7Renk üyelerinden Ece Yiğit konuşmacı olarak katılırken; genel olarak nefret suçlarının temelini nelerin oluşturduğu, özellikle trans kadınların toplum içerisinde maruz kaldıkları şiddet ve dışlanma, aile ve toplum baskısı, insan ve yaşam hakları gibi konular üzerinde duruldu. Bunlara bağlı olarak trans kadınlara yönelik şiddetlere örnekler verilerek belirtilirken, aile ve toplum baskısına bağlı gelişen intiharlar ve cinayet konuları detaylı şekilde ele alındı.
 
Hukukta nefret suçlarının yeri
7Renk Avukatı Cansu Anılan nefret suçlarının Türk hukukundaki yerine değinirken Anayasa’nın 10, 3, 122 ve 216. maddelerini okuyarak; “Eğer bu maddeler doğru uygulansaydı belki şu anda Trabzon’da öldürülen Kilise Rahibi ve Hrant Dink cinayetleri gibi cinayetler de işlenmeyecek nefret cinayetleri ise son bulacaktı” dedi.
 
Buna bağlı olarak nefret suçu işleyen birçok suçlunun haksız tahrik indirimi ile ceza aldıkları bilgisi ise dikkatlerden kaçmadı. Bunun dışında medyanın nefret suçlarına, günümüzde sadece hükümetin penceresinden baktığı belirtilirken, aynı zamanda topluma bilgi aktarılırken saldırıya uğrayan insanların ötekileştirildiği vurgulandı.
 
“Toplu taşıma araçlarına dahi binemiyoruz”
Bir taraftan da, özellikle trans kadınların günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar ve sorunlara değinilen panelde trans kadınların toplu taşıma araçlarına dahi binemedikleri, herhangi biri gibi herhangi bir yaşam süremedikleri, sürekli bir baskı ve taciz altında bulundukları önemle vurgulandı.
 
Av. Cansu Anılan, bir üyenin; “Bu sorunlara hukuksal bir çözüm yok mu?” sorusuna cevap olarak ise; “Biz avukatlar olarak her zaman gerek mahkemelere gerek başka türlü hukuksal yollara başvurarak elimizden geleni yapacağız” dedi. Panel soru-cevap şeklinde devam etti.
 
İlgili haber:

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam