04/06/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Aydın LGBTİ+ Dayanışması için çizen Aybike’nin queer illüstrasyonları gördünüz mü?

“Mesaj kaygısı gütmeden sadece görünür olabilmek güçlü hissettiriyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mart ayında 5 gönüllünün çağrısıyla cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eşitliği çalışmaları için örgütlenmeye başlayan Aydın LGBTİ+ Dayanışması’nın yayımladığı queer illüstrasyonları gördünüz mü?

Dayanışma’dan Aybike, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliğini gözler önüne seren queer illstrastonları nasıl yapmaya başladığını kaosGL.org’a şöyle anlattı: “Bu çalışmalar  benim ilk queer işlerim. Yaklaşık iki sene boyunca queer kısa filmler çektim fakat setlerde bulunmak beni gergin hissettiriyordu bu sebeple bireyselliğe ve çizime yöneldim.”

mesaj-kaygisi-gutmeden-sadece-gorunur-olabilmek-guclu-hissettiriyor-1

“Bir insanın görünüşünden de cinsiyet kimliği oluşturamazdım”

Çalışmalarında insan formuna yer vermeyen Aybike nedenini şöyle açıklıyor; “Bu çalışmalarda özellikle insan formundan kaçındım çünkü dışarıda bir insanı kendi beyanını almadan görünüşüne bakarak bir cinsel kimlik atayamayız. Hal böyleyken bir insanın görünüşünden de cinsiyet kimliği oluşturamazdım. Bu sebeple cinsel kimliklerin bayraklarındaki renkleri kullanarak bir görünürlük sağlamaya çalıştım. Bir mesaj verme kaygısı gütmeden sadece görünür olabilmek güçlü hissettiriyor.”

mesaj-kaygisi-gutmeden-sadece-gorunur-olabilmek-guclu-hissettiriyor-2

Çizgi roman mı geliyor?

Aybike gelecek çalışmalarını da şöyle anlatıyor: “Senenin başından beri küçük bir ekip ile yapmakta olduğumuz bir çizgi roman projemiz var bundan da bahsetmek isterim. Kuir karakterlerin olduğu steampunk temasında kurgu bir hikâye. Ufak bir spoiler Nutella da çizgi romanımızda bir karakter olarak yer alıyor. Seri şeklinde planladığımız bu çizgi romanımızın ilk sayısını en kısa zamanda sizlerle buluşturmak dileğiyle.”

mesaj-kaygisi-gutmeden-sadece-gorunur-olabilmek-guclu-hissettiriyor-3

Dayanışma: “Değer verilen cinsellik, aşk veya ilişkilere tek bir yaklaşım yok”

Aydın LGBTİ+ Dayanışması Aybike’nin işlerini şöyle duyurdu: “Cinsellik, ilişkiler, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği meseleleri, aslında öyle olmasalar da şu an olduklarından çok daha basit görülmüşlerdir. Artık değer verilen cinsellik, aşk veya ilişkilere tek bir yaklaşım yok. Kısa bir süre önce sorunlarının ne olduğunu düşünen insanlar şimdi tek bir cevaba sahip: Hiçbir şey.”

 

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam