12/06/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Avukat Polat Yamaner, İstanbul’da bir mezarlıktaki sanatsal çalışmaları nedeniyle haklarında soruşturma açılan U.Ş.ve B.B.’in üzerlerine atılı olan suçun gerçekleşmediğini söyledi.

“Mezarlıktaki çalışma ifade özgürlüğü kapsamında ele alınmalı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nisan ayında İstanbul’da bir mezarlıktaki sanatsal çalışmaları nedeniyle haklarında soruşturma açılan ve soruşturma kapsamında dün (10 Haziran) gece saatlerinde gözaltına alınan U.Ş.ve B.B. serbest bırakıldı.

Soruşturmaya konu olan sanatsal çalışma, Akit’in “Tarihi mezarlıkta skandal klip” başlığı ile hedef gösterilmişti.

U.Ş. ve B.B.’nin avukatlarından Polat Yamaner, “Müvekkillerimiz dün gece gözaltına alındı ve Çengelköy Karakolu’na götürüldü. Bu sabah da Anadolu Adliyesi’nde Savcılık tarafından ifadeleri alındı. Ben, Avukat Onur Sezen ve Avukat Dilara Cındık bu sırada hazır bulunduk” dedi.

“‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak’ suçu gerçekleşmedi”

Avukat Yamaner U.Ş. ve U.B.’ye atılı olan suçun gerçekleşmediğini şöyle anlattı: “Müvekkillerimize isnat edilen suç Türk Ceza Kanunu 216. maddenin 3. fıkrası. Bu kanunun başlığı ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’dır. Kanunun 3. fıkrasında ise ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak’ suçu yazar. Ancak müvekkillerimizin üstlerine atılı olan suçu kabul etmiyoruz. Savcıya da suç unsurunun oluşmadığını, yapılan çalışmanın sanatsal ifade olduğunu ve ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiğini belirttik.”

Serbest bırakıldılar

Soruşturmanın halen sürdüğüne dikkat çeken Av. Yamaner, “Savcı müvekkillerimiz için adli kontrol tedbiriyle birlikte serbestlik kararı verdi. Amacımız müvekkillerimizin serbest bırakılmasıydı, karara sevindik. Unutmamak gerekiyor ki soruşturma halen sürüyor. Biz dosyanın takipçisiyiz” dedi.

Adliye çıkışında taciz

Av.Yamaner Adliye çıkışında 9-10 kişilik bir grubun önlerini keserek oldukça rahatsız edecek şekilde müvekkillerinin fotoğraflarının çekildiğini de söyledi: “Kararın ardından Adliye’den çıkarken 9-10 kişilik bir grup oldukça rahatsız edici bir şekilde önümüze çıktı ve müvekkillerimizin fotoğraflarını çekti.



Etiketler: insan hakları
İstihdam