09/06/2011 | Yazar: KAOS GL

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilk ve orta dereceli okullara mezuniyet balolarının "toplumun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun

Mezuniyet Balomuz Kaymakamdan Onaylıdır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilk ve orta dereceli okullara mezuniyet balolarının "toplumun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun" ve "eğitici ve öğretici" olması gerektiğine dair bir uyarı yazısı yolladı.
Yazıda "öğrencilerin güven ve huzurlarının sağlanması, sağlıklı bir eğitim ortamı yaratılması amacıyla bazı hususların bir kere daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulduğu" belirtiliyor.
Hatırlatılan hususlar şöyle:
* Mezuniyet baloları ve bu tür faaliyetlerin mutlaka okula ait mekanlarda yapılması,
* Faaliyet programının kaymakamlık onayına bağlanması,
* Faaliyetlerin eğitici ve öğretici nitelik taşıması,
* Velilerin maddi yönden sıkıntıya sokulmaması, eğitim-öğretim amacının dışına çıkılacak aşırı lüks harcamalardan kaçınılması,
* Toplumumuzun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun olması.
 
 
"Mezuniyet balosu siyasal iktidarın müdahale alanında olmamalı"
Milli Eğitim Müdürlüğü, her sene okullara mezuniyet törenleri ile ilgili yazılar gönderiyor. Ancak Eğitim-Sen yetkilileri, bu yazılarda mezuniyet balolarının toplumun ahlak anlayışına uygun olması ve kaymakamlık onayına bağlanması maddelerinin ilk defa yer aldığını belirtiyor.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız,  "maalesef böyle yaptırımlar artık şaşırtıcı gelmiyor" diyor. "Bayram kutlamalarında kız çocuklarının gösteri giysilerine yapılan müdahalelerin, mezuniyet törenlerine müdahale edilmesine varmasını insanların yaşamlarına müdahale edilmesi olarak algılıyoruz. Mezuniyet ve benzeri düzenlemeler, siyasal iktidarların, valilerin, kaymakamların müdahale alanında yer almamalıdır".
 
 
"Maddelere uyulmazsa soruşturma açılabilir"
Eğitim-Sen İstanbul 1 nolu Şube Başkanı Barış Ulucak ise okullara gönderilen bu yazının bir yaptırım niteliği taşıdığını ve bu maddelere uyulmadığı takdirde öğretmenler ve öğrenciler hakkında soruşturma başlatılabileceğini söylüyor.
"Geçen hafta Mersin'de bir olay yaşanmıştı. Bir öğretmen velilere çocuğunuzu mezuniyet balolarına göndermeyin, orada alkol alırlar, fuhuş yaparlar diye bir mesaj yollamıştı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu yazısı da bunun bir uzantısı.
"Uygun görülen nasıl bir ahlak yargısıysa, ona uygun davranmalarına yönelik ve çocukları kontrol etme amacıyla gönderilmiş bir yazı. Eğer bizim ahlak ölçütlerimize uymayan faaliyetler yaparsanız hesabını sorarız deniyor bu belgeyle. Ancak bu toplumda farklı ahlak anlayışlarına, çeşitli gelenek göreneklere sahip bir sürü insan var. Burada ortak bir değer yargısından bahsedilemez."
Velilerden bu yazının ne anlama geldiği ve buna uymazlarsa başlarına ne geleceğine dair telefonlar aldıklarını söyleyen Ulucak, faaliyetlerin kaymakamlık onayına bağlanması maddesini de eleştiriyor.
"Çocukların nasıl eğleneceğine bırakalım da kaymakamlık karar vermesin. Zaten törenlerin okul içinde yapılması isteniyor, o zaman neden kaymakamlık onayı isteniyor." 
 

Etiketler: insan hakları
nefret