27/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Milli Gazete, 26. İstanbul Onur Haftası’nı “rezil etkinlikler”, “türlü sapkın ve ahlaksızlıklar” gibi nefret içeren söylemlerle hedef gösterdi.

Milli Gazete Onur Haftası’nı hedef gösterdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Milli Gazete, 26. İstanbul Onur Haftası'nı “rezil etkinlikler”, “türlü sapkın ve ahlaksızlıklar” gibi nefret içeren söylemlerle hedef gösterdi.

Fotoğraf: Burak Kaygısız, 5. İzmir Onur Yürüyüşü, 2017

Gazetelerde LGBTİ gündeminde bugün aynı haberin iki farklı sunumuna yer veriyoruz. 26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri Anayurt ve Milli Gazete sayfalarında yer aldı.

Milli Gazete LGBTİ’lere yönelik nefret söyleminde bulunurken Anayurt gazetesi haberi LGBTİ haklarına saygılı bir haber dili ile sundu.

Nefret dolu bir haber

Milli Gazete’den Onur Şehmus Şahin’in haberi “Ahlak ‘Sınır’ı Aşılıyor” başlıklı. Şahin’in hazırladığı metin şöyle devam ediyor: “LGBTİ hastalığına kapılmış sapkınlar, İstanbul'da yine ahlâksızlık kusmaya hazırlanıyor.”

“Rezil etkinlikler”, “türlü sapkın ve ahlaksızlıklar” gibi nefret içeren söylemlerin yer aldığı metinde, “Hafta boyunca sapkın etkinlikler devam edecek. Bu rezil etkinliklerin bazılarının Çağlayan ve Anadolu Adliyesi gibi kamu binalarında gerçekleştirilecek olması ise hayretle karşılandığı” iddia ediliyor. Kimin hayret ya da gerçekten hayret eden birilerinin olup olmadığı ettiği ise haberde belirtilmediği için merak konusu… Öte yandan adliyelerdeki etkinlikler Onur Haftası ve Ahmet Yıldız davasına çağrılar.

Milli Gazete Valilik’ten gelecek yanıtı bekliyor (!)

Haber, “Milli Gazete, sapkınların etkinlik organizasyon yetkilisine ulaştı” diyor ve “’Valilik’ten gelecek haber merak konusu” diyerek etkinliğin yasaklanması çağrısı yapıyor, etkinliklerin “toplumun inanç değerlerine aleni savaş açacağını” iddia ediyor.

Anayurt’tan insan haklarına saygılı haber

Anayurt gazetesinde yer alan Onur Haftası haberi ise haftanın ilk defa 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası” adıyla düzenlenmek istendiğini, Valilik engeline takılarak yasaklandığını ve Onur Yürüyüşü'ne izin verilmediğini aktarıyor.

Haber, bu bilgilerin ardından 26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın etkinliklerine ve çağrısına yer veriyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam