27/01/2011 | Yazar: KAOS GL

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN) Mısır polisinin uyguladığı "orantısız güç kullanımını" kınayan bir açıklama yaptı.

Mısır'da Polis'in Halka Saldırısına Uluslararası Kınama Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN) Mısır polisinin uyguladığı "orantısız güç kullanımını" kınayan bir açıklama yaptı. EMHRN, önceki gün (25 Ocak) Mısır'ın birçok kasaba ve şehrinde barış yanlılarının şiddet içermeyen eylemlerine karşı güvenlik kuvvetlerinin gerçek ve kauçuk mermi ile göz yaşartıcı bomba kullanıldığı bildirdi.
Polis şiddet kullanmaktan çekinmediği eylemler sırasında, biri asker dört kişinin yaşamını yitirdiği, bin 100'den fazla kişinin de tutuklandığı ifade ediliyor. Mısır Gazeteciler Cemiyeti, eylemleri izleyen 27 medya temsilcisinin de gözaltına alındığını duyurdu.
 
Arapça yayın yapan Ekber El-Arab sitesi, Mısır Devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in yerine geçecek kişi olarak gösterilen oğlu Cemal Mübarek'in eşiyle birlikte Britanya'ya kaçtığını yazdı. Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'na çıkan tüm yolların, gösteri yapılması ihtimaline karşın, polis tarafından kapatıldığı belirtildi.
 
Facebook ve Twitter kapatıldı
Bu konuya da değinen EMHRN, gazetecilerin gözaltına alınması ve saldırıya uğramasını protesto etti; internet ve sosyal medya üzerindeki sansüre de tepki gösterdi. Örgüte gelen bilgilere göre Facebook ve Twitter gibi sosyal medya websiteleri dün itibariyle engellendi.
 
EMHRN Yönetim Kurulu Üyesi Marc Schade-Poulsen konuya ilişkin 'Binlerce yurttaşın demokratik reformlar talep eden ve barış içinde devam eden gösterilere katılıyor olması özgürlük, sosyal ve ekonomik adalet için olan isteklerini gösteriyor' diye konuştu.
 
EMHRN Mısır halkına, "barışçıl yollarla ifade ve toplanma hakkı hususunda" tam destek verdiğini bildirdi. Kurtuluş, Mısır İçişleri Bakanlığı'na barış yanlısı göstericilere yönelik orantısız güç kullanımdan vazgeçmesi konusunda yaptığı çağrıyı tekrar etti ve şu talepleri dile getirdi:
-         Mısırlıların 'barışçıl gösteri'ye izin veren anayasal haklarının kullanımını garantilemeleri,
-         Protestocuların güvenliğini sağlamaları ve güvenlik güçlerini protestoculara sınırlar dahilinde müdahale etmek ve orantısız güç kullanmama hususunda eğitmeleri,
-         Tüm tutukluların derhal serbest bırakılması ve onlara gösteri yapma hakları için yöneltilen tüm suçlamaların düşürülmesi,
-         Orantısız güç kullanımını ve polis suiistimallerini incelemek ile sorumlular hakkında dava açmak üzere Bağımsız bir yargı komitesi kurulması.
 
EMHRN diğer yandan Avrupa Birliği'nden de güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımını kınamalarını ve Mısırlı yetkililerden uluslararası insan hakları standartlarına uyma konusundaki verdikleri taahhütlere saygı göstermesini gözetmeye çağırdı.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam