08/05/2013 | Yazar: Nevin Öztop

Mısırlı komedyen Yusuf İslam dinine, Cumhurbaşkanı Mursi’ye ve Mısırlı kimliğine hakaret suçlamalarına ek olarak geçenlerde ‘eşcinselliğe teşvik’ suçlamalarına maruz kaldı.

Mısırlı komedyen Yusuf geçenlerde şov programı “El Bernameg”de eşcinsel bir şarkıcıyı ağırlayacağını açıkladı.
 
1 Ocak’ta Mısırlı bir savcı, kara mizahçı Basim Yusuf hakkında “kamu huzurunu ve kamu güvenliğini bozmaya ve yasal idareyi etkilemeye yönelik yalan haberler yayarak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye iftira attığı” gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. 30 Mart’ta Yusuf için “İslam’a ve Mursi’ye hakaretten” tutuklama emri verildi. Yusuf tutuklama emrini kendi Twitter hesabından da doğrularken savcıya kendiliğinden teslim olacağını da belirtti. Ertesi gün 15.000 Mısır lirası kefalet ücreti ile serbest bırakılmasından önce otoritelerce sorguya tabi tutuldu. Bu hareket muhalefetçe Mursi’nin hükümetine karşı olan bütün görüşleri susturma çabası olarak yorumlandı.
 
Söz konusu olay uluslararası medyada büyük ilgi uyandırırken John Stewart the Daily Show’da Yusuf’u desteklediğini açıkladı. El Bernameg, sergilediği tüm uyumsuz tavra rağmen Mısır’daki siyasi yapının değişimiyle birlikte çok büyük bir başarının da sahibi oldu. Yerel Youtube izlenme listelerinde her zaman üst sıralarda yer alan şov Basim Yusuf’a da Youtube’da en çok takip edilen Mısırlı unvanını kazandırdı.
 
Yusuf Şovunda Eşcinsel Bir Şarkıcı Ağırlayacak
İslam dinine, Cumhurbaşkanı Mursi’ye ve Mısırlı kimliğine hakaret suçlamalarına ek olarak Yusuf geçenlerde “eşcinselliğe teşvik” ve “Pakistan devletine hakaret” suçlamalarına da maruz kaldı.
 
Bütün suçlamalara rağmen Yusuf, “El Bernameg” satirik haberler şovunda açık bir eşcinsel sanatçıyı ağırlama kararıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Eşcinsel sunucu Hamed Sinno yönetimindeki Mashrou Leila ile olan deneyimlerine dayanan Yusuf “Onların şarkılarını duydum ancak Hamed Sonni’nin yönelimiyle ilgili hiçbir soru sormadım… Şovda (onun) açık eşcinsel olma(sı) üzerine konuştuk mu? Hayır, konuşmadık.” dedi.
 

O günden beri Cumhurbaşkanı Mursi ve Müslüman Kardeşlerce dine hakaret etmekle suçlanan Yusuf sözlerini “Sizleri insanlardan uzaklaştırmak için her şeyi deşmeye gayret edecekler” diyerek tamamladı.  


Etiketler: medya
İstihdam