17/11/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Mısır’da eşcinsel nikâh videosunun ardından 3’er yıl hapis cezası alan 8 erkek önümüzdeki hafta karara itiraz edecek.

Mısır’ın ‘ahlâk’ tutuklamalarına temyiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mısır’da eşcinsel nikâh videosunun ardından 3’er yıl hapis cezası alan 8 erkek önümüzdeki hafta karara itiraz edecek.
 
Mısır’da Kasım ayı başında “ahlâksızlık” suçlamasıyla 3’er yıl hapis cezası alan 8 erkeğin avukatları önümüzdeki hafta karara itiraz edecek.
 
Erkekler, Nil Nehri üzerindeki bir tekne partisinde evlenen iki erkeğin videosunun internette hızla yayılmasının ardından tutuklanmış ve işkence görmüştü.
 
Tutuklu erkeklere zorunlu anal muayene!
 
Davanın 11 Ekim’de görülen duruşmasında Adalet Bakanlığı’na bağlı Adlî Tıp sözcüsü Hesham Abdel Hamed, polisin erkekleri suçüstü yakalamadığını belirterek videonun kanıt oluşturmadığını söylemişti.
 
“Tıbbî testler, 8 sanığın ne yakın zamanda, ne de geçmişte eşcinsel ilişkide bulunmadığını gösteriyor” diyen Hamed’in sözleri sanıklar üzerinde anal muayenenin uygulandığını gösteriyor.
 
Anal muayene, Medenî ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’de belirtilen işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele konusundaki yasağın ihlali olarak kabul ediliyor.   
 
“Esas suçlama videoyu yayınlayan çiftin üzerinde”
 
kaosGL.org’a konuşan Bölgesel Ağ’ın Mısır üyesi Maha Youssef, erkeklerin iki ayrı avukatla hapis cezasına itiraz edeceklerini anlatıyor:
 
“Tutuklu erkeklerden hem videoyu yayınlayan çift, hem de geri kalan 6 erkek için iki ayrı avukat tutulacak. Videoyu yayınlamayan 6 erkeğin suçsuz bulunma ihitimali daha yüksek, çünkü esas suçlama çiftin üzerinde.”
 
Youssef, eşcinsel nikâh videosunu yayınlayan çiftin cezalarında indirim beklediklerini söylüyor: “Cezaları üç yıldan altı aya düşürülebilir. Umutlarımızı yüksek tutmaya çalışıyoruz.”  
 
Muğlâk yasalar eşcinsellere karşı kullanılıyor
 
Eşcinselliğin kanunen yasak olmadığı ülkede, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi yasalardaki muğlâklıklar eşcinsellere karşı kullanılabiliyor.
 
Kahire’de 2001 yılında da Queen Boat adlı bir eşcinsel gece klübüne yapılan polis baskınında 52 erkek tutuklanmış; erkeklerden 23’ü hapis cezasına çarptırılmıştı. Olay, Kahire 52 adıyla biliniyor. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam