11/12/2018 | Yazar: Kaos GL

Lezbiyen cinsel sağlığına dair dolaşan mitler neler, gerçekler hangileri?

Mitlerden kurtul: Lezbiyen cinsel sağlığında gerçekler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen cinsel sağlığına dair dolaşan mitler neler, gerçekler hangileri?

İllüstrasyonlar: Lucy Macaroni

Günümüzde lezbiyenlerin cinsel sağlığına ilişkin çok sayıda mit dolaşıyor. Bu yanlış bilgiler birçok lezbiyenin önlenebilir hastalıklara yakalanmasına sebep oluyor. Heteronormatif sağlık sistemi bu mitlerin üzerine gitmiyor, gerçekler gündeme gelmiyor.

Peki, nedir bu mitler, gerçekler hangileri… Birlikte bakalım…

1-“Lezbiyenler düzenli jinekolojik muayene yaptırmalıdır”       

DOĞRU

Jinekolojik muayeneler doğum kontrolü ve gebelikle bağdaştırıldığı için lezbiyenlerin jinekoloğa başvurma sıklıkları heteroseksüel kadınlara oranla daha azdır. Oysa jinekolojik testler; Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE), Meme ve Rahim Ağzı Kanseri gibi birtakım kanser türlerinin teşhisine imkân tanımaktadır. Bu yüzden de cinsel yönelim gözetmeksizin her yaştan tüm kadınlar için gereklidir. 

2-“Lezbiyenlerin smear testi yaptırmasına gerek yok”

YANLIŞ

Serviks kanseri taraması lezbiyen ve biseksüel kadınlar için oldukça önemli. Sanılıyor ki lezbiyen kadınlarda serviks kanseri görülmez ve smear yaptırmaya gerek yok. Oysa lezbiyen kadınlarda da görülebilir ve periyodik smear yaptırmaları gerekir. 

3-“Lezbiyenlerin meme kanserine yakalanma riski heteroseksüel kadınlara göre daha fazladır”

MUHTEMELEN DOĞRU

Tüm kadınları kapsayan risk faktörlerine ek olarak, heteroseksüel kadınlarla karşılaştırıldığında aşırı alkol ve tütün kullanan, doğum yapmayan lezbiyenlerin meme kanserine yakalanma riski artmaktadır. Bilimsel çalışmalar yetersiz olsa da, lezbiyenlerin meme kanserine yakalanma riski heteroseksüel kadınların ortalamasından daha yüksektir.

4-“Kadınlar arası cinsel davranışların hiçbirinde HIV bulaşma riski yoktur”  

YANLIŞ

Heteroseksüel pratiklerde olduğu gibi kadınlar arasındaki bazı cinsel pratiklerde de HIV bulaşma riski vardır. Lezbiyen cinselliği çok çeşitli cinsel davranışları içerebileceği için; HIV açısından bazılarının güvenli, bazılarının riskli olduğundan bahsedilebilir.

5-“Lezbiyenlerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı bağışıklığı vardır”

YANLIŞ

Lezbiyenlerin cinsel pratikleri heteroseksüellerde olduğu gibi çeşitlilik gösterir, tek tip değildir.  Kadınlarla ya da erkeklerle yaşanan kimi cinsel pratikler cinsel yolla bulaşan enfeksiyon bulaştırma riski taşır. Bu nedenle CYBE riski herkes için geçerlidir.

Bu haberde Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin (ILGA), 2011 yılında yayımladığı “Lesbian Health: Myths and Realities” broşüründen uyarlanan “Lezbiyen Cinsel Sağlığı: Mitler ve Gerçekler”den ve Ankara Tabip Odası LGBTİ Çalışma Grubu’ndan Dr. Filiz Ak’ın röportajlarından faydalanılmıştır.

LGBTİ+’ları koruyucu sağlık ve ruh sağlığı alanında bilgilendirme ve bu alanda yapılan çalışmaları bir araya getirmeyi amaçlayan LGBTİ+ Sağlığı sitesine de şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam