17/10/2019 | Yazar: Kaos GL

Nar Kadın Dayanışması’nın düzenlediği “Toplumsal Cinsiyet ve Mizah” atölyesinde Aslı Alpar konuştu.

 “Mizah sadece karikatür dergilerinde yapılmıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Nar Kadın Dayanışması’nın dün (16 Ekim) düzenlediği “Toplumsal Cinsiyet ve Mizah” atölyesinde Kaos GL Derneği’nden Aslı Alpar konuştu.

Atölyede Alpar, karikatürde karikatür dergilerinin heteroseksüel erkek okuyucuyu hedeflediği ve komiği de bu bağlamda cinsiyetçi, homofobik, bifobik, transfobik bir biçimde inşa ettiğini söyledi.

mizah-sadece-karikatur-dergilerinde-yapilmiyor-1

Mizahın cinsiyetçi, homofobik, türcü olamayacağını belirten Alpar karikatürdeki erkeklik temsilinin kadın ve LGBTİ+ mücadelesi ile değişmeye başladığını, özellikle sosyal medya araçlarının aktivizm bağlamında kullanımıyla birlikte karikatürdeki hegemonik erkekliğin kriz yaşadığını örneklerle gösterdi.

Mizah değişiyor

Alpar, karikatür dergilerindeki homofobik, transfobik ve cinsiyetçi örnekleri göstererek şunları söyledi: “Mizah sadece karikatür dergilerinde yapılmıyor. Sosyal medya, sokaklar ve duvarlar ayrımcılığa uğrayanların ürettiği mizahı taşıyor. Cinsiyetçi, homofobik, transfobik komik anlayışını da bu toplumsal hareket değiştirecek” dedi.

mizah-sadece-karikatur-dergilerinde-yapilmiyor-2

Atölye, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

 


Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam