01/03/2019 | Yazar: Kaos GL

kaosGL.org editörlerinden Aslı Alpar, Atılım Üniversitesi’ndeki n-Kadın Konferans’ında heteroseksizm, toplumsal cinsiyet ve karikatür üzerine konuştu.

“Mizahın iktidar olanla sorunu vardır, mağdurla değil” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

kaosGL.org editörlerinden Aslı Alpar, Atılım Üniversitesi’ndeki n-Kadın Konferansı'nda heteroseksizm, toplumsal cinsiyet ve karikatür üzerine konuştu.

kaosGL.org editörlerinden Aslı Alpar Atılım Üniversitesi’nde dün (28 Şubat) gerçekleşen n-Kadın Konferansı'nda konuştu.

Üniversite’nin Kadın Çalışmaları Topluluğu ve Endüstri Mühendisliği Öğrenci Topluluğu’nun ortak düzenlediği Konferans, mesleklerinde toplumsal ataerkil pratiklere rağmen cam tavanı kırmış ve karar alma mekanizmalarında yer alan kadınları ağırladı.

Konferans’ın konuşmacıları Tepe Servis ve Yönetim A.Ş. Gel Müdürü Canan Çakmakcı, fotoğraf sanatçısı Dilan Bozyel, GY Mühendislik Mimarlık ve Enerji Danışmanlık A.Ş.’nin kurucusu Göknur Atalay, Tea Co’nun kurucusu Nazlı Esen ve KaosGL.org editörü, karikatürist Aslı Alpar oldu.

“Mizah cinsiyetçi, homofobik, türcü olamaz”

Alpar konuşmasında karikatürde kadın ve LGBTİ+ temsilinin heteroseksist ve cinsiyetçi sınırlarla belirlendiği, karikatür dergilerinin heteroseksüel erkek okuyucuyu hedeflediği ve komiği de bu bağlamda cinsiyetçi, homofobik, bifobik, transfobik bir biçimde inşaa ettiğini söyledi.

Komik ve mizah arasındaki ayrıma değindiği konuşmasında Alpar, “Kimilerine komik gelen cinsiyetçi çizgiler olabilir ama mizahtan bahsediyorsak cinsiyetçi, homofobik, türcü olamaz. Grevdeki işçiyle patron lehine dalga geçen bir çizim mizah olamaz, şiddet mağduru bir kadını komikleştiren bir iş mizah değildir. Mizahın iktidar olanla sorunu vardır, mağdurla değil” diyerek kadın ve LGBTİ+’ların karikatürde ele alınışını örnekler üzerinden inceledi.  

İlgili haber:

“Biz burada kara mizah yapıyoruz”


Etiketler: yaşam
İstihdam