21/01/2010 | Yazar: Orhan A

Eşcinsellik Çin’de artık suç olmasa da, muhafazakâr Çin toplumu gey güzellik yarışmasını kaldıramadı.

Mr. Gay China Yarışmasına Polis Engeli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsellik Çin’de artık suç olmasa da, muhafazakâr Çin toplumu gey güzellik yarışmasını kaldıramadı.

 
Çin’in ilk eşcinsel güzellik yarışması olan “Mr. Gay China” polis tarafından uygunsuz olduğu gerekçesiyle iptal edildi.
 
Eğer gerçekleşseydi Çin’in en güzel eşcinsel erkeğinin belirleneceği yarışma, bir sonraki aşamada dünya çapında birçok gey güzelin rekabet ettiği Mr. Gay Beauty güzellik yarışmasında Çin’in de aday olmasını sağlayacaktı.
 
2001 yılında eşcinselliğin zihinsel hastalık kategorisinden çıkartıldığı Çin’de, 1997 yılına kadar bu durum bir suç olarak görülüyordu.
 
Eşcinsellik Çin’de artık suç olmasa da, muhafazakâr Çin toplumu gey güzellik yarışmasını kaldıramadı. Pekin’deki bir gece klübünde düzenlenen yarışma başlamasından kısa bir süre önce Polis’in keyfi kararıyla iptal edildi. Yarışma için aylarca hazırlanan onca insan bu olayla hüsrana uğradığı gibi, Çin’in Norveç’te düzenlenecek olan Mr. Gay World’e katılımı da imkânsız hale geldi.
 
Birçok kişiye göre Çin’de eşcinsel görünürlüğünü artıracak ve ülkenin eşcinsel yaşantısını uluslararası platformda tanıtacak nitelikteki bu yarışma dünya çapındaki LGBT özgürleşme hareketi bakımından da önemli bir adımdı. Polis’in yarışmayı “resmi onay alınmamış olması gerekçesiyle” kapatması Çin’deki eşcinsellerin özgürleşme adına daha çok yollarının olduğunu ortaya koydu.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam