15/12/2010 | Yazar: Ulaş Sona

“Yerel Muhabir Ağı eğitimleri LGBTT hareketinin dili ve söyleminin inşası adına ve  hareketin rüştünün ispatı; gücünün ve etki alanının artması bak

Muhabirlerden Van Muhabir Ağı Eğitimine Davet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Yerel Muhabir Ağı eğitimleri LGBTT hareketinin dili ve söyleminin inşası adına ve  hareketin rüştünün ispatı; gücünün ve etki alanının artması bakımından tarihi niteliktedir.”
 
“Foucault için bugün "tarihin kapısından geçmeyenlerin tarihini yazdı" diyorsak gelecek bir zamanda da Kaos GL için medyanın kapısından geçmeyenlerin medyasını var etti ya da var olması sürecinde başı çekti denmesi pekala olasıdır.”
   
Kaos GL web sayfası gücüne güç katmak ve daha çok insanın sesi olmak için daha önce sekiz kez gerçekleştirdiği “Yerel Muhabir Ağı” eğitimini yeniden düzenliyor.
 
Van'da yapılacak eğitime katılacak muhabir adayları Hakkari, Şırnak, Siirt, Batman, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Diyarbakır, Bingöl ve Erzurum'dan  gelecek muhabir adayları için daha önce eğitimlere katılmış muhabirlerin deneyimlerini paylaşmak istedik. İzmir’den Buğra, Ankara’dan Gülistan ve İstanbul’dan Efe yaşadıklarını anlattılar.
 
Yerel Muhabir Ağı Eğitimi sizin açınızdan nasıl geçmişti?
 
Buğra Tokmakoğlu (İzmir): Bu işin akademik olarak eğitimini aldığım için kuramsal anlamda ciddi bir beklentim yoktu. Ancak pratiğe dönük olarak işinde başarılı bir gazeteciden destek almak keyif verdi. Ayrıca medyanın LGBTT bireylere bakışı ve Kaos GL'nin kurumsallığının tanıtımı açısından yararlı oldu.
 
Gülistan Aydoğdu (Ankara): Yerel Muhabir Ağı ya da muhabirlik eğitimi  gazete ve dergilerde yazı yazmak isteyen herkes için gerekli diye düşünmeye başladım. Çünkü zaman zaman yazılar yazıyordum dergilere, haber nitelikli değildi. Bazen düşünsel bazen öyküleme ve söyleşi tarzında. Eğitimden sonra bunların hepsini birbirine karıştırdığımı fark ettim. Ayrıca  şunu da gülerek eklemek istiyorum haber etiğini öğrenmek de başka bir keyif, gazetelerde yazılan haberlere müdahil olma- ya da etik açısından uygunluğunu sorgulama hoşuma gidiyor. Fakat benim için en önemlisi birlikte geçirilen iki günlük eğitim süreciydi. İnanılmaz güzeldi, sıcaktı, samimiydi. Eğitimde şunu hissettim, gerçekten bizim haber yapmamızı önemsiyorlardı.
 
Efe Fırat (İstanbul): Ekim ayında Kaos GL’nin İstanbul’daki Yerel Muhabir Ağı eğitimine katıldım. Eğitime kadar haber yazımı, servisi; ana akım ve bağımsız medyanın haberleri sunuşlarındaki farklılıklar okur olarak her zaman dikkatimi çeken, üzerine düşüne geldiğim bir sorunsaldı. Bu düşünce yoğunluğuyla katıldığım iki günlük eğitim haliyle beni "aydınlatan" bir süreç olmaktan çok, hali hazırdaki sorunsalı bir "sorun" olarak benimsememe ve mücadelesi için gerekli araçları içselleştirmeme olanak tanıyan verimli bir süreç olarak işledi.
 
İlk haberinizi hazırlarken neler yaşadınız?
 
Buğra: İlk haberim İzmir Yerel Muhabir Ağı Eğitimi haberi oldu. Bu haberi hazırlarken sıcağı sıcağına bilgilerle beraber geçmişten gelen deneyimlerimi de kullanarak bu harekete hayırlı bir iş için yaptığımı da hissederek mutlu oldum.
 
Gülistan: İlk habere gelince buna hâlâ çok gülüyorum. Aslında bu konuda hâlâ yetersiz gördüğümü de söylemeliyim. Sevgili Ali’nin de (Kaos GL editörü) bildiği gibi hâlâ yanlışlar yapmaya ve öğrenmeye devam ediyorum. İlkinde sanırım basın açıklamasıydı bunu haber yap dediler ve ben başladım yazmaya. Ama sanki bütün söyledikleri daha ilk söylenmiş gibi önemseyerek. Kocaman bir haber yaptığımı sandım. Sonra arkadaş ben bir bakayım dedi. Düzelttikten sonra baktım ki sadece iki cümle var içinde. Başta kim tarafından, neden yapıldığı, nerde olduğu, neye ilişkin ve ne dendiği, basın açıklaması metninin içinden iki cümle vermiş. Önce baka kaldım. Kocaman basın açıklaması metni kuşa dönmüştü. Sonradan gördüm ki basın açıklamalarında zaten defalarca tekrarlanarak eskimiş sözcükler çok kullanılıyor. Ayıklanması gerektiğini anladım, bozulmuş ve utanmıştım da.
 
Efe: Eğitimden hemen sonra yaptığım ilk haber kampüsümdendi. Boğaziçi Üniversitesi LGBTT topluluğu luBUnya'nın tanışma çayını haberleştirdim. Haberin etki alanı ne oldu bilemem ama haberim yayınlandığında  luBUnya'nın çıkardığı "gürültüyü" cümle alemin duymasını sağladığımı hissetmiştim.
 
Eğitimden sonra hayatınızda neler değişti?
 
Buğra: Hareketin temsilcilerini, KAOS GL'yi ve bu hareketin faaliyetlerini daha yakından önyargısız olarak tanımaya çalıştım. Bu tanıma imkanı hiç kuşkusuz ki bu eğitim vesilesi ile oldu. LGBTT bireylerin dünyalarının nesnel aktarımı, engeller, insan hakları ihlalleri gibi durumların bizlerin gözlemleriyle haberleştirilmesinin önemini bir kez daha kavradım.
 
Gülistan: Hayatımda neler değiştiği sorusuna gelince! Gazetecilik (muhabirlik her ne kadar hani benim anladığım anlamdaki gazetecilik değilse de çünkü haber muhabirliğinde kendi görüşleriniz olamıyor) benim  ilk gençlik yıllarımda da birkaç kez denediğim (hani siyasi gazetelerde)  rüyam desem nasıl olur. Hareket halinde olmayı, sorup soruşturmayı,  koşmayı, ama gerçekten bazen gazetede haberleri okurken arka planını da çok merak ettiğim, -aaa ya şunu niye  atlamışlar keşke yazsalardı, ben merak ediyorum dediğim bir olaydan söz ediyoruz. Yani şimdi hayatımda hiç olmadığım kadar kendimi iyi hissettiğim bir meslek; gazetecilik. Haber yapmayı bir yerlere girmeyi, fotoğraflamayı, sormayı, öğrenmeyi, haberleştirmeyi seviyorum. Hoşuma gidiyor. Olaylara, medyaya, gazetelere, habere bakışımın değiştiğini söylemeliyim. Her şeye haber, haber bakmaya başladım galiba ama  olmuyor tabi ki. Hani atlatma sayılabilecek pek çok haber geçiyor elinize. Başka gazeteler bunu fütursuzca yazıyor. (Tam da burada Taraf gazetesinde, KESK'te yaşanan  taciz olayı ile ilişkili yayınlanan yazı, haber, belgelerde olduğu gibi) Ama  ben sadece haberin arkasından bakıyorum çünkü  hassas olduğunu biliyorsun. Etik olmadığını  biliyorsun. Böylece haberi de elinden kaçırıyorsun. 
 
Efe: Enerjimin "işe yarar hale" gelmesi bakımından Muhabir Ağı eğitiminin şahsımdaki etkisi; haber verici/yazıcı/muhabir olarak benim ve eğitime katılanların LGBTT ve antihomofobik-transfobik harekete eklemlenmesi ve Diyarbakır Hevjin örneği gibi, yerel hareketlerin, yayınların hayata geçmesindeki işlevselliği ve hayatiliği tartışılmaz bir gerçektir.
 
Bu tarz çalışmaların LGBTT hareketi için sizce önemi nedir?
 
Buğra: LGBTT bireylere karşı olan önyargının temelinde bilgisizlik ve üstten bakışın etkili olduğunu düşünüyorum. LGBTT bireyler haberlerini kendilerini yazdıkları oranda bu sorunla mücadele edebilecekler. Bu mücadelenin içinde yer almak oldukça önemli.
 
Efe: Yerel Muhabir Ağı eğitimleri LGBTT hareketinin dili ve söyleminin inşası adına ve  hareketin rüştünün ispatı; gücünün ve etki alanının artması bakımından -abartılı olayım- tarihi niteliktedir. Zira, Michel Foucault için bugün "tarihin kapısından geçmeyenlerin tarihini yazdı." diyorsak gelecek bir zamanda da Kaos GL için medyanın kapısından geçmeyenlerin medyasını var etti ya da var olması sürecinde başı çekti" denmesi pekala olasıdır.   
 
İlgili bağlantı:
 


Etiketler:
İstihdam