14/03/2018 | Yazar: Kaos GL

"Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması” LGBTİ’lerin eşit haklara sahip olması gerektiğine yönelik eğiliminin düştüğüne dikkat çekiyor.

“Muhafazakâr feminizm” yükseliyor mu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması” LGBTİ’lerin eşit haklara sahip olması gerektiğine yönelik eğiliminin düştüğüne dikkat çekiyor.

İllüstrasyon: Rory Midhani

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen "Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın 2018 sonuçları 6 Mart Salı günü Üniversite’nin Cibali Kampüsü'nde düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı.

Bu yılın sonuçlarını önceki üç yıl ile karşılaştıran araştırma, eşcinsel haklarını da gündeme alıyor. Rapora göre eşcinsel birlikteliklerin topluma aykırı olduğunu düşünen katılımcı sayısı 2016 yılına göre 8 puan, bir önceki yıla göre ise 10 puan arttı. Katılımcıların yüzde 61’i eşcinsel birlikteliklerin "topluma aykırı" olduğunu düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 44’ü LGBTİ’lerin eşit haklara sahip olması gerektiğini düşünüyor

Araştırmada dikkat çeken bir başka veri gey, lezbiyen ve transların toplumda eşit haklara sahip olması ile ilgili. Katılımcıların yalnızca yüzde 44’ü LGBTİ’lerin eşit hakları olması gerektiğini düşünüyor. Bu rakamın da bir önceki yıla kıyasla gerilediği görülüyor. Araştırmanın 2017 yılı verilerine göre katılımcıların % 48’i LGBTİ’lerin eşit haklara sahip olması gerektiği konusunda hemfikir.

Önceki yıllara kıyasla araştırma sonuçları katılımcılar arasında erkek şiddetinin meşrulaştırılması konusunda düzenli bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 72’si aile içi şiddetin boşanmak için yeterli bir sebep olduğu konusunda fikir birliğine ulaştı. Benzer şekilde katılımcı kadınların %64’ü resmi nikâhın imamlar veya müftüler tarafından kıyılmasına “hayır” diyerek bu yetkilendirmeyi onaylamadıklarını gösterdi.

Basın toplantısında araştırmayı tüm sonuçları ile birlikte değerlendiren konuşmacılar, kürtaj, ev ve çocuk bakımında eşit sorumluluk paylaşımı, evlilik dışı çocuk sahibi olmak veya birlikte yaşamak, eşcinsel birliktelikler gibi konularda tutumların olumsuzlaştığını ancak özellikle çalışma hayatına kadınların katılımı ve ekonomik özgürlükleri konusunda eşitlikçi tutumların arttığına dikkat çekiyor ve bir çeşit "muhafazakâr feminizm" yükselişinden bahsetmenin mümkün olduğu belirtildi.

Araştırmanın tamamına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: kadın
nefret