17/06/2016 | Yazar: Giray Poyraz

Türkiye’de yaşayan İranlı mülteci LGBTİ’ler, Birleşmiş Milletlerin mülteci LGBTİ’lerin üçüncü ülkeye geçiş süresine ve Birleşmiş Milletlerin ‘LGBTİ olduğuna dair ispat’ kurallarına tepki gösterdi.

Türkiye’de yaşayan İranlı mülteci LGBTİ’ler, Birleşmiş Milletlerin mülteci LGBTİ’lerin üçüncü ülkeye geçiş süresine ve Birleşmiş Milletlerin “LGBTİ olduğuna dair ispat” kurallarına tepki gösterdi.

İran devletinin LGBTİ’lere yönelik baskı ve şiddetinden kaçarak Türkiye’ye gelen İranlı mülteci LGBTİ’ler, Türkiye’de yaşadıkları hak ihlalleri ve ayrımcılıktan dolayı üçüncü ülkeye geçiş yapmak istiyor.

İranlı mülteci LGBTİ’lerin Türkiye’de yaşadığı sıkıntıları anlatan İranlı LGBTİ aktivisti Ramtin Zigorat, İran devletinin LGBTİ’lere yönelik baskı ve şiddetinden kaçarak Türkiye’ye geldiklerini ve Türkiye’de de İranlı mülteci LGBTİ’lere yönelik baskı, şiddetin yaşandığını dile getirdi.

Yaklaşık 1 yıl önce öldürülme tehlikesi sebebiyle ülkesinden kaçıp Türkiye’ye gelen İranlı LGBTİ aktivisti Ramtin Zigorat, ‘Ülkemizde öldürülme tehlikemiz bulunduğu için Türkiye’ye geldik. Ancak burada da öldürülüyor, taciz ve tecavüze maruz kalıyoruz’ dedi.

Özellikle de Türkiye’deki İranlılar tarafından taciz, tecavüz ve gaspa uğradıklarını dile getiren Zigorat, Türkiye toplumu ve polisi tarafından da dışlandıklarına dikkat çekti.

‘’Yalova Çiftlikköy’de bir İranlı gay vahşice öldürüldü. Yine Denizli’de İranlı bir eşcinsel 13 kişi tarafından tecavüze uğradı ve tecavüzcüler yakalanamadı. Bunun gibi her gün bir İranlı eşcinsel ya tacize, tecavüze uğruyor ya da öldürülüyor, gasp ediliyor. İranlı olduğumuz içinde Türk polisi tarafından ötekileştirilmeye devam ediyoruz. Türkiye’de yaşayanlar bizi ötekileştiriyor. Bu yüzden de Türkiye’de daha fazla kalmak istemiyoruz’ dedi.

Birleşmiş milletler gözardı ediyor

İranlı mültecilerin Türkiye’de yaşadıkları bu sıkıntıların Birleşmiş Milletler tarafından göz ardı edildiğini dile getiren Zigorat, “2012 yılına kadar üçüncü ülkeye acil geçiş süreci 1 yıl 2 ay kadar bir süreyken, şu an üçüncü ülkeye geçiş süresi 36-40 ay kadar. Yani acil durumdan çıkmış olarak gösteriliyor. Yetmiyormuş gibi LGBTİ olduğumuzu ispat etmemiz gerekiyor. Bu psikolojik bir travmadır. Acil geçiş süresinin kısaltılması ve LGBTİ olduğumuzu anlamaları için daha ne kadar ölmemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Zigorat, Türkiye’de bulunan mülteci LGBTİ’lerin üçüncü ülkeye geçiş süresinin acilen kısaltılmasını ve Birleşmiş Milletlerin ‘LGBTİ olduğuna dair ispat’ belgesinin kaldırılmasını istedi.

Mülteci LGBTİ’ler olarak Onur Yürüyüşü’nde sokaklardayız!

Orlando’da LGBTİ’lere yönelik yapılan saldırıyı kınayan Zigorat, ‘’Türkiye’de yapılacak olan LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne gerici kesimler tarafından tehditler geliyor. Daha geçenlerde Orlando’da LGBTİ’lere yapılan saldırı unutulmasın.

“Bu katliam Türkiye’de de yaşanmasın. Bizler tüm tehditlere rağmen sokaklarda olacağız. Buradayız. Alışın gitmiyoruz! Diyeceğiz. Türkiyeli LGBTİ'lerle dayanışma içinde olacağız. İstanbul Taksim’de yapılacak olan LGBTİ Onur Yürüyüşü için güvenlik önlemi alınması zorunludur. Aksi takdirde yaşanan katliamların bizzat sorumlusu insanlık olacaktır’’ dedi.

(Demokrat Haber)


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam