06/02/2019 | Yazar: Kaos GL

Hindistan’da eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılmasının ardından binlerce kişilik Onur Yürüyüşü

Mumbai’de binlerce kişi Onur Yürüyüşü’ndeydi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz yıl eşcinselliğin suç olmaktan çıkarıldığı Hindistan Mumbai’de, yasa değişikliğinin ardından gerçekleşen ilk Onur Yürüyüşü’ne katılmak için binlerce insan sokaklara döküldü.

Fotoğraf: Queer Azadi Mumbai/Facebook

Etkinliğin sosyal medya hesaplarında paylaşılan fotoğraflarında LGBTİ+ toplumunu kutlamak amacıyla sokaklara çıkan çok sayıda insanı görmek mümkün.

Yürüyüşün, Hindistan’da eşcinselliğin geçtiğimiz yıl suç olmaktan çıkarılmasından beri gerçekleştirilen ilk Mumbai Onur Yürüyüşü olması, etkinliğe ayrıca yeni ve özel bir anlam katmakta.

Hindistan'da eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Hindistan Yüksek Mahkemesi tarihi bir kararla eşcinselliği suç kapsamından çıkarmıştı.  Kurul, eşcinsel cinsel birlikteliğe ilişkin ömür boyu hapis cezasına kadar yaptırımı olabilen yasağın kaldırılmasına yönelik kararı oybirliğiyle kabul etmişti.

India Culture Lab’in başında bulunan Parmesh Shahani, şehirde yaşanan coşkunun fotoğraflarını paylaştı ve etkinliğe 15.000'den fazla kişinin katıldığını söyledi.

Onur Yürüyüşü’nün kesişimsellik ile ilgili olduğunu vurgulayan Shahani şöyle belirtti: “Buradayız. Queer'iz. Ve Madde 377 (homoseksüelliği "doğaya aykırı suç” olarak nitelendiren Ceza Yasası'nın 377. maddesi) sonrası Hindistanında yürüyüş yapıyor olmaktan çok mutluyuz.”

Senarist ve film editörü @Apurvasrani ise bir dizi fotoğrafla birlikte attığı tweet’i ile yürüyüşe olan desteğini belirtti.“(#Sec377[Madde 377]’nin kaldırılmasından sonra) ilk #MumbaiPride’a 15000'den fazla mutlu ve aydınlık insan katılım gösterdi!”

@Apurvasrani, “Mumbai şehri bizi merak, gülümsemeler ve kameralarla karşıladı - şehir sanki LGBTQ’nun sivil toplumun artık önemli bir parçası olduğunu ilan eder gibiydi. Onur etkinliği kutlu olsun” diye ekledi.

Bunun yanı sıra, India Today, bu yılki Mumbai Onur etkinliklerinin temasının “Herkes için Onur” olduğunu bildirdi. India Today yürüyüş için sokaklarda kutlamalar yapan ve dans edenlerin bir videosunu da paylaştı.

Maharashtra’nın başkenti Mumbai Hindistan’ın en kalabalık şehri. Bazı kaynaklar, bu yılki Onur Yürüyüşü’nün şimdiye kadar en yüksek katılıma sahip onur etkinliği olduğunu belirtse de, bu henüz kesin sayımlarla teyit edilmedi.

Hindistan’da, eşcinselliğin suç kapsamından çıkarılması sonrası ilk Onur Yürüyüşü Kasım ayında Delhi'de gerçekleştirdi; bu etkinlik de LGBT+ bireylere desteklerini göstermek adına sokaklara çıkan rekor sayıda katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Hâlâ ilerleme ve iyileştirme mümkün

Bununla birlikte, bir generalin geçtiğimiz ay, yasağın kalkmasına rağmen, eşcinsel birlikteliğe izin verilmeyeceğini söylemesi, Hint LGBTİ+ toplumunu dehşete düşürdü.

General Bipin Rawat 10 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ordunun eşcinsel askerlere ilişkin uyguladığı yasağı devam ettireceğini söyledi. Rawat, “Bunun orduda yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Orduda… LGBT meseleleri, …bunlar kabul edilemez” diye konuştu.

“Askeri Ceza Kanunu’nun çeşitli bölümleri altında bu meselelerle ilgileneceğiz. Hint Ordusunda [bunun] yaşanmasına izin verilmeyecek.”

*Pinknews’tan çeviren: Su Sakarya


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam