16/02/2011 | Yazar: Ömer Akpınar

Bilkent Üniversitesi, 11 Şubat Cuma günü Kişisel Gelişim Günleri kapsamında şair-yazar Murathan Mungan’ı ağırladı.

Murathan Mungan Bilkent’te Edebiyat Üzerine Konuştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilkent Üniversitesi, 11 Şubat Cuma günü Kişisel Gelişim Günleri kapsamında şair-yazar Murathan Mungan’ı ağırladı. İlginin oldukça yoğun olduğu etkinlikte Mungan, kişisel gelişim ve edebiyat üzerine konuştu, katılımcıların sorularını yanıtladı. Etkinlik, Mungan’ın kitaplarını okurları için imzalamasıyla son buldu. 

Kişisel gelişim, kariyer gibi kavramların ancak bireysellik kültüründe mümkün olduğunu ifade eden Mungan, “Türkiye’de anonim bir kültür içerisindeyiz. Kendin olmak pahalı bir iş” şeklinde konuştu. Global kültür ile birlikte bireyselleşmenin kaçınılmaz olduğunu düşünse de Türkiye’ye has iki tuzaktan bahsetti. Bunlardan birincisi, anonim kültür içerisinde birbirine benzemek. Diğeri ise, kültürel çatışma ve buluşmalardan ötürü yarık kimlikler oluşması. Mungan, bu tuzaklara karşı vazgeçmenin, reddetmenin ve kendinizin seveceği gibi biri olmanın önemine değindi.
 
“Kibrit Çöpleri”
 
Mungan’ın “Kibrit Çöpleri” adlı yeni öykü kitabı 1-1,5 sayfalık kısa öykülerden oluşuyor. Mungan, bu kitapla başı sonu karanlık, çok kısa bir zaman diliminde aydığımız durumları anlatmak istiyor. “20-30 yıldır görmediklerinizi o kibrit çakımı anında anlarsınız, o 20-30 yıl sizi hazırlamıştır.” Edebiyatında yazılı cümleler kadar, metinde gömülü, yazılı olmayan cümlelerin de önemini anlatan Mungan, edebi çevirilerde ancak yazılı olmayan cümlelerin de çevrilmesiyle yazarın dilinin aktarılabileceğini savundu.
 
Türkiye’de kitap eleştirilerinin gazetelerin hafta sonu eklerine indirgenmesiyle ilgili gelen soru üzerine ekonomik kazancın önemsendiğinden yakınan Mungan, “gazetelerin kültür-sanat işlerine artık reklam sorumluları egemen. Sadece bira, banka sponsorlu etkinliklerden haberdar ediliyoruz” dedi. Kıskançlığın tehlikeli olup olmadığı sorusu üzerine ise “sadece onunla nasıl başta çıktığınız önemli. Birinin çok sevdiği için göremediğini bir diğeri kıskandığı için görür. Hain gözlerin gördüklerini yabana atmayın, bir gün işinize yarayabilir” şeklinde konuştu.
 
“Şairin Romanı”
 
Son olarak bir müjde: Mungan’ın üzerinde 15 yıldır çalıştığı kitabı “Şairin Romanı” Nisan ayı sonunda raflarda yerini alacak. Sınıflı, ayrımcılıklarla dolu, kimliklerle bölünmüş ve iktidar ilişkilerinin sistematikleştiği bir dünyaya olan memnuniyetsizliğini dile getiren Mungan’ın yeni romanı, “Yerküre” adında farklı bir gezegende geçiyor.    
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam