16/11/2008 | Yazar: Kaos GL

İsveç’te, Stockholm Üniversitesi’nde ‘Cinsiyet Çalışmaları’ okuyan Anna Blomqvist, Müslüman kültürde yaşayan lezbiyenlerle ilgili bir belgesel yapmak istiyor.

İsveç’te, Stockholm Üniversitesi’nde ‘Cinsiyet Çalışmaları’ okuyan Anna Blomqvist, Müslüman kültürde yaşayan lezbiyenlerle ilgili bir belgesel yapmak istiyor. Bu belgesele katkıda bulunmak ister misiniz?

‘Benim adım Anna Blomqvist. İsveç'te yaşıyorum. 25 yaşındayım ve şu anda Stockholm Üniversitesi’nde Cinsiyet Çalışmaları’nda okuyorum.

Arkadaşım Oscar Eriksson ile Müslüman lezbiyenler hakkında bir belgesel filmi yapmayı planlıyoruz. Bu filmi üç farklı ülkede yapmayı planlıyoruz: İsveç, Türkiye ve muhtemelen Lübnan. Bununla birlikte, kendisini Müslüman olarak tanımlayan bir lezbiyenin bulunmasının zor olabileceğini farkettik, o yüzden Müslüman kültürde yaşayan bir lezbiyen bulabilmenin de başlı başına ilginç ve önemli olacağını düşünüyoruz.

Bu konuyu seçmemizin nedeni, Batı dünyasında İslam'ın üzücü bir şekilde sürekli olarak kadının ve eşcinsellerin ezilmesiyle birlikte anılmasıdır. Biz bu konuyu araştırmak ve bu durumun Türkiye'de kendilerini lezbiyen olarak tanımlayan kadınlar için nasıl olduğunu anlamak istiyoruz. Bu süreçte dinin ve cinsiyetin bu kadınların hayatlarında nasıl bir rolü olduğuyla ilgileniyoruz. Örneğin, Müslüman kültür bir kadının hayatını nasıl etkiliyor ya da en önemli tanımlama aracı nedir; din, kültür ya da cinsiyet mi?

Sadece kadınlar hakkında yapmayı istememizin nedeni ise, batı dışındaki ülkelerde bulunan lezbiyen grupların kötü etiketlerle damgalanmış olmalarıdır; tabii eğer tanınmışlarsa. Biz, farklı cinsiyetlerin var olduğunu ve bu kadınların/kızların dünyadaki LGBT mücadelesinin önemli bir parçasını oluşturduklarını göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizim için ayrıca İslam'ın, burada İsveç'te gördüğümüzden daha farklı olan yönlerini gösterebilmek de önemli. Bizim yapmak istediğimiz, bu meselenin, bize burada İsveç medyasında gösterilenden daha karmaşık bir mesele olduğunu göstermek.

Umuyoruz ki bir ya da iki kadın bu projemizde yer almak ister. Kişinin yaşı ya da Türkiye'de nerede yaşadığı konularında bir sınırlamamız yok. Fakat biz sadece İngilizce konuşabildiğimizden dolayı, katılacak kişilerin de İngilizce konuşabilmeleri iyi olur, fakat bu zorunlu da değil. Temel olarak yapmak istediğimiz şey, bu kişileri, onların kendi günlük hayatlarında, okulda, işte, evde ve sosyal aktivitilerde izlemek ve gözlemlemek. Görüşme yapabilmek oldukça önemli. Bizim anlamak istediğimiz bir lezbiyen olarak Türkiye'de yaşamanın ne demek olduğu, ne anlama geldiği. Belgeselin çekimi sırasında biz katılımcılarla birlikte çalışacağız, yani katılımcı kişiler, neleri isterlerse onların çekilmesini isteyebilecekler. Bu şekilde çalışmak istiyoruz, çünkü biz bu projenin bu kadınlarla birlikte yaptığımız bir çalışma olmasını istiyoruz.’

İletişim için: [[aannablomqvist@gmail.com]]

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam