14/05/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Malezya’da trans kadınlar, cinsiyet kimliklerini ifade etmelerini engelleyen Şeriat yasasına karşı dava açıyor.

Müslüman trans kadınlar Malezya’nın ‘Kabahatler Kanunu’na dava açıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Malezya’da trans kadınlar, cinsiyet kimliklerini ifade etmelerini engelleyen Şeriat yasasına karşı dava açıyor.
 
multimedia.hrw.org
 
Negari Sembilan eyaletinden üç trans kadın “erkeklerin kamusal alanda kadın kıyafeti giymesi ya da kadın gibi davranması” yasağına karşı 22 Mayıs’ta mahkemeye çıkacak.  
 
Malezya’da Müslümanlar Şeriat yasalarına uymak zorunda. Bu yasalar da cinsiyet kimlikleriyle nüfus cüzdanlarındaki kimlikleri uyuşmayan transların ayrımcılık yaşamasına neden oluyor. Kamusal alanda “cinsiyetlerine uygun davranmadıkları” gerekçesiyle tutuklanan translar para cezalarına çarptırılıyor, toplumsal cinsiyet normlarını öğrenecekleri özel derslere zorlanıyor.
 
Malezya’da Ocak ayında bir araştırma yürüten Human Rights Watch, diyanet işleri çalışanları ve polisin trans kadınlara yönelik hakaret, cinsel saldırı ve fiziksel saldırıda bulunarak kadınların paralarını zorla aldıklarını açıkladı.
 
Cinsiyet kimlikleri sebebiyle ayrımcılığa uğrayan trans kadınlar, ilk olarak 2011 yılında hukukî süreç başlattı. Yüksek Mahkeme’nin 2012 yılında verdiği kadar Müslüman trans kadınların Şeriat yasalarına bağlı oldukları yönündeydi.
 
Karara yapılan itiraz, Malezya’daki Müslüman trans kadınların hak ve özgürlüklerinin evrensel hukuka göre mi, yoksa İslam hukukuna göre mi değerlendirileceğini ortaya koyacak. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam