09/08/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Dev bir gökkuşağı bayrağının sizi karşılayacağı vegan restoran Turfanda’nın sahibi Refika Kortun ile vegan ve LGBTİ+ aktivizmini ve Turfanda’yı konuştuk.

“Müşterilerimle LGBTİ+ özgürleşmesi ve hayvan özgürlüğü konuşabiliyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dev bir gökkuşağı bayrağının sizi karşılayacağı vegan restoran Turfanda’nın sahibi Refika Kortun ile vegan ve LGBTİ+ aktivizmini ve Turfanda’yı konuştuk.

Temmuz başında annemle Ayvalık’a gitmeye karar verdik. Annem geçen yıl da 1 haftalık tatilini Ayvalık’ta geçirmiş çok memnun ayrılmıştı. Ayvalık’a dair tek şikâyeti vegan yemek bulamamaktı, “en kötü meze – salata yeriz, ne yapalım” dedik ve soluğu Ayvalık’ta aldık.

Ayvalık’ta ilk gün bir Google araması ile (Ayvalık vegan) Turfanda’ya ulaştım. Yeni açılmış bu vegan restoranı hemen sosyal medyada buldum, aynı gün de hem tanışmaya hem de karnımızı doyurmaya gittik.

Turfanda, Ayvalık Merkez’de, Sezai Ömer Madra tarihi zeytinyağı fabrikasının hemen karşısında. Dar, serin bir sokaktan restorana girdiğinizde sizi dev bir gökkuşağı bayrağı karşılıyor. Bu karşılama ile Turfanda’nın sadece vegan yemeklerin olduğu bir restoran olmadığını anlıyorsunuz. Kütüphanesi ve sergi – etkinlik için ayrılan köşesi, pencere pervazlarına bırakılan kitapları ile size bunu bir defa daha hatırlatıyor mekân.

Biz annemle karnımızı doyururken mekânın önünden geçenlerin “aa içeride LGBT bayrağı var, baksanıza” dediğini duyduk, annemle birbirimize bakıp gülümsedik. Sonra da mekanın sahibi Refika Kortun’a kaosGL.org okurları için Turfanda’ya dair sorular sorduk.

“Kapıdan içeri girenin kendini rahat ve mutlu hissetmesini istiyorum”

Turfanda nasıl yola çıktı?

Turfanda aslında daha fazla İstanbul’da yaşamak istemememden ve alternatif bir yaşam arayışımdan çıktı. Uzun dönem hayalim, ortak güvenli bir alan yaratmak. Şehirden uzak, tamamen “self sustainable” (kendini sürdürebilir) bir alan.

Balıkesir ve İzmir’in köylerine ve topraklarına aşığım, bana çok iyi geliyor ve geleceğimi biraz burada görüyorum. Turfanda benim için basamak gibi, hayalime giderken toprağını insanını tanımam için bir yöntem. 
Mekâna girdiğimizde bizi dev bir gökkuşağı bayrağı karşılıyor. Vegan bir restoranda gökkuşağı renklerinin görünürlüğü ne anlama geliyor? Türcülüğün heteroseksizmle ilişkisine dair bir şeyler söylemek ister misiniz?
Heteroseksizm ve karnizm, çok ayrı da olsa birbirinden güç alan ideolojiler. Hayvan özgürlüğü ve LGBTİ+ özgürlüğü mücadelesinin el ele gitmesi gerektiğine inanıyorum.

Heteroseksist sistem, hayvan ve kadın sömürüsünü destekliyor. Tecavüz askıları, kayıp gönderge, bunların hepsi temel haklardan yoksun bırakılma.

Turfanda’ya girdiğinde gökkuşağı bayrağının görünürlüğü benim için o yüzden  çok önemli. İçeri giren beş müşterinin biri hemen tepki veriyor, ya “ah ne güzel bayrak, çok sevindim!” diye ya da “bu ne bayrağı renkler çok güzelmiş” diye. İki tepki karşısında da kahve içerken müşterilerimle LGBTİ+ özgürleşmesi ve hayvan özgürlüğünü konuşabiliyorum. Neredeyse hep çok olumlu geri dönüş aldım, kimse “böyle iş mi olur” diye bağırıp çıkmadı. 
Turfanda bir restorandan daha fazlası gibi… Gelecekte Turfanda’da neler göreceğiz?

Daha fazlası olması için çok uğraşıyoruz, üst katta galeri var, açık ortak kütüphane var. Galerideki işlerin bir kısmı kuir sanatçılardan, kütüphanenin neredeyse tamamı bağışlar sayesinde.

Selfiesiz olmaz.

Kapıdan içeri girenin kendini rahat ve mutlu hissetmesini istiyorum, nefes alabileceği güvenli bir ortamda olmasını. O yüzden sadece aşağıda müzik var, üst kat daha sakin alan. Gelecek yaz, sezonda yine biraz değişiriz muhtemelen, belki daha büyürüz, belki daha küçülürüz.

Bu kış bolca ilham alıp, yaşadıklarımıza bağlı.

Turfanda’nın menüsünde bizi neler bekliyor?

Turfanda klasik bir vegan mutfak değil, mutfağa kahve ve kakao dışında hiç ithal ürün sokmuyoruz.

Karbon ayakizi odaklı bir mutfağız, neredeyse bütün ürünler pazardan, direkt üreticiden alınıyor. Topyekün özgürlük için, doğaya verdiğimiz zararı da azaltmamız gerektiğine inanıyorum, bence karbon ayakizine dikkat etmek bu süreçte çok önemli.

Gittiğimiz günün menüsü.

Her hafta menü değişiyor, her sebzeyi ve meyveyi devamlı bulamıyoruz. Bu hafta mesela kabaklı, salatalıklı bir salata var, fesleğenli el yapımı makarna var, çekilmiş balzamik sirkeli soğuk domates çorbası var.

Olabildiğince Instagram hesabımızda paylaşıyoruz. 

*Turfanda, Pazar hariç her gün 11:00-21:00 arası açık.


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
nefret