27/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Yaklaşan yerel seçimler öncesi LGBTİ+’ları içeren yerel yönetimlerin nasıl olacağını, neler yapılabileceğini, bugüne dek dünyada nelerin yapıldığını inceliyoruz.

Nasıl bir yerel yönetim (12): Dünyadan iyi örneklerde Finlandiya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yaklaşan yerel seçimler öncesi LGBTİ+’ları içeren yerel yönetimlerin nasıl olacağını, neler yapılabileceğini, bugüne dek dünyada nelerin yapıldığını inceliyoruz.

Helsinki Pride, 2016

Türkiye’de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde LGBTİ+’ların yerel yönetimlere ilişkin talepleri, siyasetçilerin bu taleplere ilişkin yanıtları, yerel yönetimlerde LGBTİ+’ların varlığına bu yazı dizisi kapsamında değinmeye çalışacağız.

Bu kapsamda hazırladığımız yazı dizisinde bugün Finlandiya var. 1 Mart 2017’de eşit evliliği yasalaştıran Finlandiya Devleti “Cinsiyet Eşitliğini Anaakımlaştırma ve Güçlendirme Projesi”ni de kendi organize ediliyor. Ülke bu proje kapsamında cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın önüne geçmeyi hedefliyor.

Peki, Finlandiya’da yerel yönetimler LGBTİ+ hakları ve temsili için neler yapıyor, birkaç örnek verelim:

Finlandiya’daki belediye kanununa göre ülkedeki tüm belediyelerin cinsiyet eşitliğini güçlendirme yükümlülüğü bulunuyor.

Seçimle işbaşına gelen belediye meclisi dışındaki yerel kamu organlarında yüzde 40 cinsiyet kotası var.

Ülkenin Turku kentinde “Ayrımcılık Yasağı Eşitlik Komitesi” cinsiyet eşitliğini izliyor ve işyerlerinin cinsiyet meselelerine dair en az bir kişi görevlendirmesi şartı bulunuyor.

Finlandiya başkenti Helsinki kendisini “LGBT-dostu kent” olarak sunuyor. Turizm şirketleri listelerinde Helsinki markasını bu tanımla ve kentin tüm insanlara eşit muamele ilkesinin cinsel yönelimi kapsadığı izahı ile tanıtıyorlar.

*Bu haber içeriğinde “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Ayrımcılıkla Yerel Yönetimlerde Mücadeleye Dair Politika Belgesi ve Uluslararası İyi Örnekler” broşüründen faydalanıldı.

**Bu haber Siyah Pembe Üçgen ve Kaos GL’nin yürüttüğü, Avrupa Birliği’nin desteklediği “Türkiye Belediyelerinde LGBTİ Eşitlik Politikalarını Güçlendirme Projesi” kapsamında yayınlanmıştır. Bu, içeriğin Avrupa Birliği’nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.

İlgili yazılar:

Nasıl bir yerel yönetim (1): Dünyadan iyi örneklerde İsveç

Nasıl bir yerel yönetim (2): Yanımda olan bir belediye

Nasıl bir yerel yönetim (3): Kadın Seçim Beyannamesi

Nasıl bir yerel yönetim (4): Dünyadan iyi örneklerde Birleşik Krallık

Nasıl bir yerel yönetim (5): Kentin her yerinde iyi hissedebilmek

Nasıl bir yerel yönetim (6): Ne ayrıcalık ne de ayrımcılık

Nasıl bir yerel yönetim (7): Kimsenin beni dikizlemediği…

Nasıl bir yerel yönetim (8): “Adayların LGBTİ+’lara karşı sorumlulukları var”

Nasıl bir yerel yönetim (9): “Şehirler kadınların ve LGBTİ’lerin yaşayabileceği şehirler halini alacak”

Nasıl bir yerel yönetim (10): Nefreti değil sevgiyi savunan

Nasıl bir yerel yönetim (11): LGBTİ+’ları da gözeten

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam