04/01/2016 | Yazar: Yıldız Tar

NBA’nin deneyimli hakemi Bill Kennedy, basketbol oyuncusu Rajon Rondo’nun homofobik hakaretlerinden sonra eşcinsel olduğunu açıkladı.

NBA hakemi homofobik hakarete uğradıktan sonra açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

NBA’nin deneyimli hakemi Bill Kennedy, basketbol oyuncusu Rajon Rondo’nun homofobik hakaretlerinden sonra eşcinsel olduğunu açıkladı. Kennedy’e spor dünyasından ve taraftarlardan yoğun destek geldi.

Amerikan basketbol ligi NBA’nin önde gelen hakemlerinden Bill Kennedy eşcinsel olduğunu açıkladı.

Yaklaşık 20 yıldır binden fazla basketbol maçını yöneten deneyimli hakem geçtiğimiz haftalarda Yahoo Sports’tan Adrian Wojnarowski’ye yaptığı açıklamada eşcinsel olduğunu söyledi:

“NBA’de hakem ve eşcinsel olmaktan onur duyuyorum. Sporla ilgilenen birçok genç erkek ve kadına kim olduklarından utanmamaları için ilham veren diğer birçok eşcinsel sporcunun izinden yürüyorum.”

Maç esnasında homofobik hakaretle karşılaşmıştı

Kennedy’nin açılması Aralık başlarında Sacramento Kings oyuncusu Rajon Rondo’nun maç sırasında homofobik hakaretlerinin ardından geldi.

İki kere faul yapan Rondo’yu kuraller gereği oyundan çıkaran Kennedy, genç basketbolcunun homofobik hakaretleri ile karşılaşmıştı. Mexico City’de Sacramento Kings ile Boston Celtics arasındaki maçın üçüncü çeyreğinde Rondo oyundan atılınca Kennedy’e ‘ibne’ demişti.

NBA’den ve taraftarlardan Kennedy’e destek

Kennedy cinsel yönelimini açıkladıktan sonra hem spor dünyasından hem de basketbol taraftarlarından destek gördü. NBA delegelerinden Adam Silver Kennedy’e desteğini şöyle açıkladı:

“Bütün kalbimle Bill’in hayatını açık ve onurlu bir şekilde yaşama kararını destekliyorum. 18 yıllık kariyeri boyunca Bill tutkusu, cesareti ve adanmışlığıyla hakemler arasında öne çıkan bir isim oldu. Bu özellikleri hem hakem olarak hem de başkalarına ilham veren bir figür olarak onun toplumumuzu olumlu yönde etkilemesine yardımcı olmaya devam edecek. Ligimiz çok yol kat etse de herkesin saygı görebilmesi için daha fazla çalışmamız gerek.”

Açıldıktan sonra yönettiği ilk maçta da seyirciler Kennedy’i alkışladı. San Antonio’nun Utah’a karşı maçında taraftarlar Kennedy sahaya çıktığında ismini bağırarak desteklerini gösterdi.

Sacramento Kings: Asla onaylamıyoruz

Rondo’nun takımı Kings’in genel müdürü Vlade Divac da, “Rajon’un yaptıkları saygısızca ve saldırgandı. Cinsel yönelim ya da başka bir temele dayanan ayrımcı dili onaylamamız mümkün değil” diyerek oyuncularının homofobik tutumunu eleştirdi. Divac, Rondo’nun özür dilediğini de belirterek, “Bu tarz bir davranış Sacramento Kings’i asla ve asla temsil edemez” dedi.

Rondo ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘çok öfkeli olduğu bir anda’ o kelimeleri kullandığını belirtti, “Bu olay benim LGBT toplumuna dönük hislerimi kesinlikle yansıtmıyor. Kimseyi gücendirmek ya da kimseye saygısızlık yapmak istemedim” ifadelerini kullandı.

ABD’de spor dünyasında bunlar olurken Türkiye’de eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın hakemlik görevine son verilmesinin ardından açtığı davanın 19. Duruşması geçtiğimiz günlerde görüldü. Halil İbrahim Dinçdağ uzun yıllar süren mücadelesi sonucu, Türkiye Futbol Federasyonu’na açtığı maddi ve manevi tazminat davasını kazandı.


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam