22/03/2019 | Yazar: Ali Erol

Şubat ayı sosyal medyasının homofobik ve transfobik nefret söylemi üretiminde “gökkuşağı”na karşı “nefret” karşılaşması öne çıktı.

“Ne bu şiddet bu celal?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Şubat ayı sosyal medyasının homofobik ve transfobik nefret söylemi üretiminde “gökkuşağı”na karşı “nefret” karşılaşması öne çıktı.

İstanbul Pride, 2014, Aktivist Kamera

Sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik nefret söylemi içeren haber ve yorumları ele aldığımız 2019 Şubat ayı dosyamızda, “gökkuşağı” ile “nefret” karşılaşması öne çıktı. 

Şubat 2019 başında yayımlanan, 2018’de yazılı basındaki haber ve yazıların yarısının LGBTİ+’lara yönelik önyargıları beslediği, ayrımcı dil ve nefret söyleminin yoğun şekilde kullanıldığını kayda geçiren “Kaos GL 2018 Medya İzleme Raporu” medya organlarınca paylaşıldı. 

Kaos GL Medya İzleme Raporunun sonuçlarına yer veren euronews haber sitesinin twitter hesabından, “KAOS GL raporu: Sosyal medyada ve gazetelerde 2018 boyunca LGBTİ+'lar nasıl yer aldı” başlıklı paylaşımı, raporun kayda geçirdiği LGBTİ+’lara karşı cinsiyetçi ve ayrımcı dili doğrular bir şekilde önyargı ve homofobik nefret söylemi ile karşılandı.

euronews Türkçe’nin twitter hesabından takipçilerine yaptığı, “LGBTİ+'ları konu edinen geçen yıl yayımlanan 2 bin 278 haber, söyleşi, köşe yazısı incelendi. Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ya da interseks olmak bu içeriklerin yüzde 26'sında “suç” gibi gösterildi. LGBTİ+'lar geçen yıl medyada nasıl yer aldı?” başlıklı paylaşıma gelen ilk yorum, “Allah belanızı versin.” oldu.

Haber sitesi “Türkçe” bile olsa “Avrupa” merkezli olunca, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemine hemen ırkçı söylem de eşlik ediyor: “Şu ibneleri ülkenize alın”

“en pis şeydir düşünsenize dünyada herkez eşcilelliği kabul ettip ekreklerin erkeklerle kadınların kadınlarla yattığını dünyada insan kalmaz kendi kıyametimizi kendimiz getirir oluruz”

“Amacınız ne? Dinsiz, ahlaksız toplumlar yetiştirmek mi? Özgürlük kılıfında, demokrasi kılıfında.. yazıklar olsun...”

“Suç değil sapkınlık!”

“Suçtur yada değildir..Doğrudur veya yanlıştır..Göstermeyin arkadaş...Habercilik bumudur yani ???Ülkemizde her şey bittide bumu kaldı haber yapacak...”

Yayınladığı bütün metinler ayrımcı olsa da2018’de LGBTİ+’ların yer aldığı en çok içerik yayınlayan üçüncü gazete olan Akit, Kaos GL Medya İzleme Raporu’nu, “Akit sapıklara geçit vermedi” manşetiyle karşıladı!

Cinsiyetçi ve homofobik ayrımcı dilinden gururlanarak, “LGBTİ’li homolar”, “LGBTİ’li sapkınlar”, “sapkın dernek” gibi bir nefret demeti ile süslediği “Kaos GL Medya İzleme Raporu”na ilişkin haberinden, nefrete teşne okur ve takipçileri “mesaj”ı gene kaçırmadılar: “Bu sapkın derneğin tespitleri Akit için bir onur nişanesidir!”

Öte yandan Akit, tüm bu ayrımcı, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemini baroların LGBTİ insan hakları çalışmalarına yöneltince, Ankara ve İzmir barolarınca yapılan “açıklama”ları yayınlamak durumunda kaldı! 

“Gökkuşağı gibi bir Beyoğlu…”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş, Artı TV’de Avukat Veysel Ok’un sunduğu “İnsan Hakları Ajandası” programına katıldı ve seçildiğinde belediye içerisinde LGBTİ Meclisleri kuracaklarını söyledi:

“Biz bu ayrımcılığı ortadan kaldıracağız. Gökkuşağı gibi bir Beyoğlu… Ve LGBTİ’ler de bu gökkuşağının önemli bir parçası. Zaten simgeleri de gökkuşağı. Sonuç itibariyle onların sorunlarını bizzat kendi meclisleri ile çözmek… Bir meclis olacak ve biz o meclisle çalışacağız. Her düzeyde yaşadıkları ayrımcılığı ortadan kaldırma konusunda yerel yönetimin yetkileri ve o yetkilerin sınırlarını da aşarak dayanışma içerisinde olacağız.”

CHP Belediye Başkan Adayı Alper Taş’ın, “gökkuşağı gibi bir Beyoğlu” için LGBTİ’lerle de birlikte çalışacaklarını söylemesi üzerine, nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in karşılıklı paslaştığı internet sitesi takipçilerinin nefret yorumları gecikmedi:

“Bu pislikleri desteçileri ile birlikte yoketmek lazım”

“Bir komünist ten ne beklenir ki bunların cinsi kırık...”

“LGBTİ’lik aziz milletimizce alçaklık denaet ve şeametle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. O halde bu sapkınlarla iş tutacağını belirten politikacı da “işimi alçaklarla, rezillerle ve kepazelerle yürütmeyi tercih ediyorum” demektedir.”

“Gökkuşağı gibi bir Beyoğlu…” haberini paylaşan T24’ün twitter takipçileri, geleneksel cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi korosuna katılmakta gecikmediler:

“bize ibne lazım değil !”

“Memleket yeterince ibneyle dolu” 

Geleneksel cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi korosunun Sputnik ayağında gene aynı nefret nakaratları:

“Travestilerin oylarına kaldıysa chpnin işi...”

“iş cinsiyetsizliği moda etmeye kalmış anlaşılan. yol yol değil.”

“amk ibnelerini ülkeden atmaya çalışıyoruz siz neyin kafasını yaşyıorsunuz lan”

“Yaptığınız yapacağınız siyasetin Allah belasını versin. Oy için yapmayacağınız dümbüklük yok.”

“Herkesi kucaklayacaklar!”

Akşam gazetesi köşe yazarı Hikmet Genç, “CHP’nin Beyoğlu adayı Alper Taş da özel bir vaatte bulundu. Ayrımcılığı ortadan kaldıracakmış, Beyoğlu’nda “LGBTİ Meclisleri” kuracakmış…” diye yazdı. Sosyal medya hesabından “Gökkuşağı gibi bir Beyoğlu!..” diyerek dalgasını geçen Akşam köşe yazarı, “Sevgi pıtırcığı, mutlu kelebek, bahar, çiçek, gökkuşağı, LGBTİ meclisleri vesaire.. Herkesi kucaklayacaklar!” diyerek ayrımcı ve homofobik pasını takipçilerine veriyor.

Twitter paylaşımına, “eliyle ağzını örten gülen surat” emojisi eklemeyi de ihmal etmeyen köşe yazarının “mesaj”ı nefrete teşne takipçilerine ulaşıyor:

Hikmet abi neden LGBT diyorlar yav anlamıyoruz kitabın ortasından söylaseler ibne ler meclisi kuracaz deseler ya!!”

“Belliki bir anı sı ver!”

“ibneden baska ne beklenir hikmet abi”

“İbnelik adamların ruhunda var yapacak bir şey yok.

“Yaniiii; bütün ib.....ler orada mı olacak diyorsun”

“Beyoğlu'nda kazanırsa, ilçede LGBTI veya sevenler çok aşırı anlamına mı gelecek sonuç?”

“Dikkat etsin gökkuşagi beklerken kafasına dolu yağmasinda”

“O sanki göt kuşağı gibi bi beyoğlu hayal ediyo gibime geliyor”

“ibnelerin başkanıolacak desene Alper taş”

“İbneler kavmi oluştu chp sayesinda”

“kemal in eline gökkuşağı bayrağı çok yakışır istiklal de kıvırtarak yürüsün.”

Ve lanetsiz, helaksız, bedduasız nefret diner mi: “Allah lut kavmini homoseksüel bir toplumdan dolayı helak etti Allah bunları da helak etsin inşallah”

“Ne bu şiddet bu celal?”

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’ten Ali Karahasanoğlu, “Yakında gaylik, lezbiyenlik de zorunlu ders olur mu?” başlıklı ayrımcı, cinsiyetçi ve homofobik köşe yazısına yönelik internet sitesi “okur” yorumları arasında ikisi dikkat çekti: 

“Tamam yazar bunlar ahlaksızlık ama 12-13 yaşındaki kız çocuklarıyla imam nikahıyla ilişki kuran sapiklarin yaptığı ne.bi defa da onları yazın.tam tersi meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz onları.”

“Sayın yazar, belki kız belki de bir erkek evladınız vardır. Yarın öbür gün kimin ne olacağı belli değildir. İnsan kınadığını yaşamadan ölmez derler. Büyük lokma yiyin büyük laf konuşmayın bence. İnsanları cinsel tercihlerine göre değil insanlıklarına göre değerlendirseniz ya. Ne bu şiddet bu celal?”

Akit’in facebook paylaşımına düşülen yorumlardan birinde, pekiyi siz ne yapardınız? yoksa öldürürmüydünüz?” sorusuna cevap, Benim ne yapacagımın önemi yok. Önemli olan ALLAH nediyor.” şeklinde geliyor. 

“16 senedir maarifi chp hazırlıyordu ya onların yüzünden oldu böyle” diye dalga geçen bir Akit facebook takipçisi, devam ediyor: “bu arada lgbt lide olsa onlarda sonuçta Allah ın kulu ! Yadırgamayın ! Hastalıklarına çare bulmak yerine dışlıyorsunuz ! Yadırgıyorsunuz da ya sizede Allah öyle cocuk verse ??? Nitekim efendimiz s.a.v bir hadisinde “ kişi yadırgadıgı işi yaşamadan ölmeyecektir “ diye belirtmemişmidir eyyyy müslümandan geçinenler !!!!”

“Muhafazakârlar demokrat mı?”

“Yalnızca LGBT’lerin değil herhangi bir grubun eşit insani değere sahip olmadığını öne sürmek; tanınma ve eşitlik talebini “aile değerleri” gibi ne olduğu belirsiz, çoğunlukla din ve geleneklerden beslenen sosyal tabu ve önyargılardan hareketle reddetmek, söz konusu grubu damgalamak ve ayrımcılığı onaylamak anlamına gelir. Böyle bir yaklaşım LGBT’leri hukuki bakımdan korunmasız bir duruma iter ve ayrımcılığın hedefi haline getirir; dahası farklılık ve çeşitlilikle barışık olmayan muhafazakâr bir toplumda nefret söylemi ve suçlarını cesaretlendirir.” 

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Sosyal Psikolog, Porf. Dr. Melek Göregenli, nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili araçlardan birinin medya olduğuna dikkat çekiyor:

“Medya, dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına yol açan ayrımcılığı oluşturan ve besleyen kalıpyargıların, önyargıların kısaca nefret söyleminin kurulmasında ve yaygınlaştırılmasında en etkili aracılardan biridir. Medyanın nefret suçları kapsamında ele alınabilecek eylemleri haberleştirme, kullanılan dil ve mağdurları ya da olayı sunma şekli, eylemi meşrulaştırmaya ve suçun altında yatan ayrımcılığı gizlemeye yol açabilir; sıklıkla böyle olmaktadır. Örneğin, Türkiye’de bütünüyle nefret suçları kapsamında görülmesi gereken eşcinsellere, travesti ve transseksüellere yönelik saldırılar, genellikle mağdurların yarattığı tahrik sonucunda oluşan eylemler gibi sunulmaktadır. Açık bir saldırı ve çoğunlukla cinayete varan ya da bizim ülkemizde ancak ölümle sonuçlandığında ‘haber’ değeri taşıyabilen suçlar, mağdurların çıkardıkları ‘olaylar’ sonucunda gerçekleşmiş, ‘doğal’ sonuçlar olarak ele alınmaktadır. Genellikle mağdurlar, faillerin ‘hassasiyetlerine’ dokunur ve cezalarını bulurlar; oysa failin hassasiyetinin tek kaynağı ayrımcılık ideolojileridir. Bu yaklaşım, sadece şiddeti meşrulaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini ifade etme ve gerçekleştirme hakkının, bir toplumda kimlere ait bir ayrıcalık olduğunu da tarif eder; bu doğrudan herkesin sadece insan olmak bakımından eşit olduğu ön kabulüne dayanan çoğunu bizim de kabul ettiğimiz evrensel hukuk normlarının çiğnenmesi anlamına gelir.” 

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.

İlgili bağlantılar

OCAK - “Şimdi bana ayrımcı vs gibi laf eden olacaktır”

Kaos GL 2018 Sosyal Medya Raporu

Kaos GL Derneği, “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2018 Sosyal Medya Raporu”nu yayımladı.


Etiketler: medya
İstihdam