31/08/2010 | Yazar: Ali Erol

Ne Hastalık Ne Günah! Yaşasın Eşcinsel Aşk! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, homofobi meselesi ile seksizm, milliyetçilik, ırkçılık, militarizm arasındaki bağlantılara dikkat çekince, “homofobi kimin meselesi?” sorusu akademide ve sivil toplumun farklı kesimlerinde sahiplenildi. Böylece Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kendi mücadele alanlarına uyarlayarak, şehirlerinde ve kampüslerinde örgütlemek isteyen öğrenci toplulukları ve sivil toplum örgütleri ortaya çıktı. Bunun sonucunda LGBT bireylerin henüz görünür olamadıkları şehir ve kampüslerde de homofobi meselesi tartışılabiliyor.

Queer Yoldaşlığı!

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın beşincisi Judith Butler’in “Queer-Yoldaşlığı ve Savaş Karşıtı Siyaset” başlıklı konferansı ile Ankara’da tamamlandı. Butler’in konuşmasını 900’ün üzerinde katılımcı izledi.

 

Kaos GL Derneğinin koordine ettiği Homofobi Karşıtı Buluşma'nın ev sahipliğini Ankara ile birlikte Trabzon, Samsun, Adana, Mersin, Kayseri, Edirne, Aydın, Diyarbakır, Van, Antalya, Eskişehir, İzmir ve İstanbul’daki homofobi karşıtları ile LGBT örgütler ve kampüslerdeki öğrenci toplulukları yaptılar. 
Buluşma’nın ardından geçen yıl olduğu gibi Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen homofobi ve transfobi karşıtları ile LGBT bireylerce yapıldı. Bu yıl Buluşma Yürüyüşü’nden bir gün önce Butler’ın konferansına katılanlardan 300 kişilik bir grup da konferans sonrası Cebeci Kampüsü’nden şehir merkezine sloganlar atarak fiili bir yürüyüş gerçekleştirdi.
 
Neden Buluşma?
 
Homofobi ve Transfobiye Karşı Buluşma, Türkiye'de Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) bireylere yönelik ayrımcılığın tartışılmasına ve görünürlüğünün sağlanmasına zemin yaratmayı amaçlıyor.
 
Buluşma’da, LGBT bireylerin ve heteroseksüellerin birlikte özgürleşeceği bir dünyaya dair düşünceler paylaşıldı ve tartışıldı.
 
Homofobi Karşıtı Buluşma ile LGBT topluluğunun örgütlenme ve ifade hürriyetinin gelişmesi ve ayrımcılığa uğramaması yönündeki çalışmalar yayıldı.
 
2006’dan beri…
 
Homofobi Karşıtı Buluşma ilk kez Mayıs 2006'da gerçekleştirildi. Buluşma, ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda geçen yıl Ankara sınırlarını aştı ve 5 şehre daha yayıldı.
 
Buluşmanın koordinasyonunu yapan Kaos GL, 90’lı yılların başından beri ayrımcılığa karşı LGBT bireylerin insan haklarının geliştirilmesi yönünde sosyal, kültürel ve akademik alanlarda etkinlikler düzenliyor.
 
2005 senesinde “Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği” adıyla yasal bir derneğe dönüşerek LGBT hakları için çalışmalarına ve mücadeleye devam ediyor.
 
Kaos GL, diğer şehirlerdeki LGBT bireylerin kendi örgütlerini oluşturabilmeleri için dayanışma gösteriyor.
 
LGBT bireylerin insan haklarının görünürlüğünü sağlamak için çalışıyor. Bunun için de kadın örgütlerinden insan hakları örgütlerine ulusal ve uluslararası pek çok kurum ve kuruluşla ortak çalışmalar yürütüyor.
 
Tüm bu ortak çalışmalar ve ayrımcılığa karşı mücadelede örülen ağların sonucunda Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl 14 şehre yayıldı.
 
Kaos GL Derneğinin koordine ettiği Homofobi Karşıtı Buluşma'nın ev sahipliğini Ankara ile birlikte Trabzon, Samsun, Adana, Mersin, Kayseri, Edirne, Aydın, Diyarbakır, Van, Antalya, Eskişehir, İzmir ve İstanbul’daki homofobi karşıtları ile LGBT örgütler ve kampüslerdeki öğrenci toplulukları yaptılar. 
 
13 Şehrin Ardından Başkent Ankara!
 
5. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın 14. durağı olan Ankara programı Çağdaş Sanatlar Merkezi (merkez ilçe belediyesinin) ve Petrol-İş Konferans Salonunda (petrol işçileri sendikasının) gerçekleşti.
 
“Açılış Forumu”na Avrupa Parlamentosu ve elçiliklerden temsilciler katıldılar. “Ayrımcılığa Karşı Kamunun Görevleri ve Sorumluğu” başlıklı forumu Norveç’ten Anne Ross Solberg modere etti. Kaos GL’den Kürşad Kahramanoğlu da forumda yer aldı.
 
Hollanda kökenli Avrupa Parlamentosu Parlamenteri Sophie In’t Veld (video ile) ile Norveç’ten İşçi Partisi Milletvekili Anette Trettebergstuen, Hollanda eski parlamenteri ve Human Rights Watch’dan Boris O. Dittrich de katılımcılar arasındaydı.
 
Norveç Büyükelçisi Cecilie Landsverk, Almanya Büyükelçiliğinden Elçi Dr. Pascal Hector, İngiltere Büyükelçiliğinden Stuart Adam, Kanada Büyükelçiliğinden John Davison, Hollanda Büyükelçiliğinden Sander Janssen, İspanya Büyükelçiliğinden Maria Molina da “Açılış Forumu”na konuşmacı olarak katıldılar.
 
Buluşma neden ve nasıl şehirlere yayılıyor?
 
Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardığı tarihe işaret eden Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü 17 Mayıs’ı, “Homofobi Karşıtı Buluşma” programıyla Türkiye’ye uyarlayan Kaos GL, “homofobi kimin meselesi?” sorusunu soruyor. Farklı ayrımcılıklar arasında bağlantılar kurmaya çalışıyor. Söz konusu ayrımcılıklara karşı mücadele pratikleri ve özgürlük mücadeleleri arasında yatay ağlar örmeyi hedefliyor.
 
C. Böylece Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kendi mücadele alanlarına uyarlayarak, şehirlerinde ve kampüslerinde örgütlemek isteyen öğrenci toplulukları ve sivil toplum örgütleri ortaya çıktı. Bunun sonucunda LGBT bireylerin henüz görünür olamadıkları şehir ve kampüslerde de homofobi meselesi tartışılabiliyor.
 
5. Buluşma’da hangi konular tartışıldı?

Homofobi Karşıtları Trabzon'da Buluştu: Bu yıl buluşma Karadeniz Bölgesinde, Trabzon’da başladı. Milliyetçi bir ablukayla kuşatılmaya çalışılan şehirde, Karadeniz Teknik Üniversitesinden öğrenciler büyük bir özveri ve sorumlukla Homofobi Karşıtı Buluşma’yı Trabzon’a taşıdılar. Türkiye LGBT tarihinde ilk kez bir aktivite Karadeniz Bölgesinde gerçekleştirilmiş oldu.
Hastalık'tan İdeoloji'ye Homofobi & Feminizm'den Queer Teoriye Anti-Homofobi: Sosyal psikologlar, psikiyatrlar, felsefeciler, çeşitli akademisyenler eşcinselliğin adlandırılışının ve anlamlandırılışının tarihsel seyri ile güncel tartışmalar arasında bağlantılar kurarak homofobiyi tartıştılar.

Judith Butler ile Queer Forum:
Ne büyük bir heyecan ne büyük bir güzellik! Butler’in güya anlaşılmazmış gibi gösterilen teorisi tam da Kaos GL’nin yıllardır yürüttüğü politik mücadelesinin teorik ve yöntemsel özeti gibiydi. Akademiden akademi dışından, LGBT camiadan ve camia dışından nerdeyse herkes Kaos, Butler’i nasıl ikna etti diye soruyordu. Ve de kaç para verdiğimizi merak ediyorlardı! Aslında çok basit oldu! Bir mail yazdık, Kaos GL ile Homofobi Karşıtı Buluşma’yı anlattık. Butler da geldi ve Buluşma’yı onurlandırdı.  

Çukurova'da Homofobi Karşıtı Buluşma: Kaos GL, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde, “Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi” adı altında LGBT bireylerin örgütlenme girişimlerini destekliyor. Bu yıl ilk defa Çukurova’nın iki büyük şehri Adana ve Mersin üniversitelerinde buluşma etkinlikleri yapıldı. LGBT topluluğu henüz kapalı olduğu için etkinlikleri akademisyenlerin yardımları ile öğrenci toplulukları örgütledi.
Sınırlara Karşı Forum: "Milliyetçiliğin Kapadığı Kapılar Nelerin Üstünü Örter?" sorusunun tartışıldığı foruma sosyal psikologlar, gazeteciler, akademisyenler ve Ermeni cemaatinden temsilciler katıldı. Milliyetçiliğin geliştiği yerde mutlaka homofobinin de artacağı ve kurumsallaşacağı vurgulandı. 
 
Diyarbakır'da "Milliyetçilik, Nefret Salgını ve Homofobi" Tartışıldı: Kaos GL, Kürt LGBT bireylerin kendi örgütlerini kurabilmeleri için uzun süredir dayanışma gösteriyor. Hevjin LGBT Diyarbakır Oluşumu adıyla örgütlenen Kürt LGBT’ler, bu yıl yine aynı isimde bir de Türkçe-Kürtçe dergi çıkardılar. Homofobi Karşıtı Buluşma’yı Van’dan Diyarbakır’a, Kürt bölgesine taşıyan Kaos GL, Kürt LGBT’lerin açılabilecekleri ortamın yaratılabilmesi için bölgedeki farklı sivil toplum kuruluşlarının homofobiyi gündemlerine almaları için uğraşıyor.
Van’da Homofobi Kimin Meselesi? Van'daki Buluşma'da, Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi ile Kaos GL'den gelen konuşmacılar, psikolojinin eşcinselinden sosyolojinin eşcinseline geçişi anlatırken, onca hastalık tartışmalarına rağmen bugün artık eşcinselliğin sosyoloji ve siyasetbiliminin bir konusu haline geldiğine dikkat çektiler.
 
Önceki yıllarda özellikle VAKAD bünyesinde bir araya gelen eşcinsellerin yoğun aile baskısı ile yeniden yeraltına çekildikleri Van'da homofobiye karşı mücadelenin aciliyeti ve yakıcılığı toplantılar arasında ifade edildi. KESK salonundaki toplantıda konuşmacılar, politik söylemde homofobiye karşı durmanın yetmeyeceğini, Vanlı eşcinsellerin ailelerinden gelecek şiddete karşı yeni taktikler geliştirmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini paylaştılar. Eşcinsellerin görünür olmasını beklemeden, herkesin kendi sivil toplum alanında koşulların yaratılması için de mücadele edilmesi gerektiği noktasında ortaklaşıldığı görüldü.
 
Anayasa Forumu: LGBT örgütler ile kadın örgütleri, anayasanın eşitliği düzenleyen maddesine “cinsel yönelim” ile “cinsiyet kimliği” ibarelerinin de eklenmesi için mücadele ediyorlar. İnsan hakları aktivisti ve Günlük Gazetesi Yayın Yönetmeni Ayhan Bilgen’in modere ettiği foruma Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can konuşmacı olarak katıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Eski Yargıcı Rıza Türmen buluşma için Milliyet gazetesindeki köşesinde “Cinsel Azınlıkların Hakları” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
 
Homofobi Medyada Farz mıdır? Medyada homofobi bu yılki buluşma kapsamında 3 şehirdeki oturumlarda ele alındı. İstanbul, Eskişehir ve Ankara’daki forumlara üniversitelerin iletişim ve hukuk fakültelerinden akademisyenler ile LGBT aktivistler katıldılar. 
"Medyanın Homofobisi, Homofobinin Medyası"nın tartışıldığı forumlarda "Ortam Sanal, Nefret Gerçek: Bloglar, Sosyal Medya Ağları ve Video Oyunlarında Homofobi","Yeni Medya Ortamında Örgütlenme ve Nefret Söylemi", "Facebook Örneği Üzerinden Nefret Söyleminin Üretimi ve Pekiştirilmesi", "Yeni Medya Ortamında Aktivizm ve Örgütlenmeler" başlıkları diğer sunumlardı. İnternete erişim engelleri ile homofobik nefret söylemi yoğun ilgi gören tartışmalar oldu.
 
Homofobiye Karşı Kampüs Buluşmaları: Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl Karadeniz Teknik (Trabzon), 19 Mayıs (Samsun), Çukurova (Adana), Mersin, Trakya (Edirne), Akdeniz (Antalya), Adnan Menderes (Aydın), Ege (İzmir), Dokuz Eylül (İzmir), Bahçeşehir (İstanbul), İstanbul, Sabancı (İstanbul), Boğaziçi (İstanbul), Hacettepe (Ankara), Ankara ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (Ankara) öğrenci toplulukları katıldılar.

Karadeniz Teknik, Akdeniz ve Trakya üniversitelerinin rektörlükleri, etkinlikler için salon vermediler. Bu kampüslerin öğrenci toplulukları rektörlüğün engellemelerine rağmen vazgeçmediler ve Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kampus dışında şehir merkezlerindeki salonlarda yaptılar. Ankara’daki ODTÜ rektörlüğü ise kampus etkinliklerinin bir bölümüne izin vermedi. Bir lezbiyen belgeselinin gösterimi ile transgender bir tiyatrocunun oyununu salonu kapayarak engelledi.

Arkadaş Z. Özger Buluşması: Eşcinsellerin out olamadığı 70’li yıllar Türkiye’sinde yaşamış bir şair olan Arkadaş Z. Özger adına örgütlenen etkinlikler, Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde yapıldı. Homofobi Karşıtı Buluşma şemsiyesi altında yapılan etkinlik, Kaos GL, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Dayanışma Derneği ve SBF İnsan Hakları Merkezi işbirliği ile düzenleniyor. Şairin anısına düzenlenen homofobi karşıtı etkinlik, okuduğu Cebeci kampüsünde her yıl devam edecek.
 
Kadın Kadına Öykü Yarışması: 5.'si düzenlenen Kadın Kadına Öykü Yarışması'nın ödül töreni, buluşma kapsamında yapılan “Lezbiyen ve Biseksüel Kadınlar Forumu” öncesi yapılıyor. Kaos Kadın tarafından düzenlenen yarışmanın öykülerinden geçen yıl “Aşkın L Hali!” adıyla bir kitap yayınlandı. Kitap, müstehcen bulundu ve dava açıldı. Kitabın yargılaması devam ediyor. Kadın Kadına Öykü Yarışmaları da devam ediyor.

Sol ve Homofobi Forumu: Çeşitli siyasi parti ve örgütten temsilcilerin katılımıyla biri kampüste biri merkez programda iki forumda “sol ve homofobi” tartışıldı. Türkiye’de sol, homofobiyle yüzleşmede neden gecikti sorusu irdelendi. LGBT hareketin gelişmesiyle birlikte sol politikanın da homofobi meselesini görmek durumunda kaldığı belirtildi. 
 
Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş! 
5. Homofobi Karşıtı Buluşma, 16 Mayıs günü saat 13:00’te başlayan “Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş” ile tamamlandı.
 
Yürüyüş, homofobi, transfobi ve nefrete karşı gökkuşağı bayrağı altında yapıldı. Yürüyüşün ana pankartında “Ne Hastalık Ne Günah! Yaşasın Eşcinsel Aşk!” yazıyordu.  
 

Etiketler: yaşam
İstihdam