09/10/2008 | Yazar: Barış Sulu

Pekin Olimpiyatları’nda ülkesine altın madalya kazandıran Avusturalyalı eşcinsel sporcu Matthew Mitcham, müsabakalarda cinsel kimliğini gizlemeyen tek sporcu olmasına şaşırıyor: Neden saklarlar ki...

Neden saklarlar ki? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pekin Olimpiyatları’nda ülkesine altın madalya kazandıran Avusturalyalı eşcinsel sporcu Matthew Mitcham, müsabakalarda cinsel kimliğini gizlemeyen tek sporcu olmasına şaşırıyor: Neden saklarlar ki...

KAOS GL - 09/10/2008

Pekin Olimpiyatları’nda ülkesine altın madalya kazandıran Matthew Mitcham, eşcinsel olduğunu açıkladı ve bir anda gündeme oturdu. Eşcinsel olduğunu bildiği birçok Olimpiyat sporcusu olduğunu ifade eden ‘Benim gibi eşcinsel olan birçok sporcu arkadaşım var. Neden bunu açıklamadıklarına şaşıyorum’ diyerek serzenişte bulundu. Olimpiyatlarda yayınlanan istatistiklere baktığında hayal kırıklığı yaşadığını belirten 20 yaşındaki genç sporcu, ‘Aslına bakarsanız bu karışık bir durum, istatistiksel olarak daha çok eşcinsel sporcu olduğunu herkes biliyor. Bunu sadece benim açıklamış olmam oldukça üzücü’ dedi.

Trambolin’den dalışa

2 Mart 1988’de Avustralya’nın Brisbane şehrinde doğan Mitcham, 1924 Yaz Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Dick Eve’den sonraki ikinci altın madalyalı Avustralyalı oyuncu. Kariyerine trambolin jimnastikçisi olarak başlayan Mitcham, 1999 ve 2001 yıllarında gerçekleştirilen Dünya Genç Trambolin Şampiyonası’nda ülkesini temsil etme şansı buldu. 2003’teki Avustralya Genç Olimpik Festivali’nde de aynı kulvarda yarışan Mitcham daha sonra dalıştaki yeteneğini fark edip bu spor dalına yöneldi.

2002 yılından 2004’e kadar kendini bu alanda eğiten Mitcham, ülkesinde yapılan bir çok müsabakada birincilikleri bulunan bir sporcu. 2004’teki Olimpiyat seçmelerinde istediği başarıyı yakalayamayan Mitcham, turnuvalarda üçüncü geldi ve Olimpiyatlar’a gitme hakkını kaybetti. 2005 yılında Avustralya Olimpik Gençlik Festivali’nde gümüş madalya kazanan Mitcham, böylelikle ilk uluslararası başarısını yakalamış oldu. 2006’da ailesel nedenlerle spor kariyerine ara veren Mitcham, bir yıl sonra antrenörlüğünü yapan Chava Sobrino ile tanıştı ve onun desteğiyle spora geri döndü. Sıkı bir antrenman dönemi sonrası tekrar müsabakalara katılma kararı veren Mitcham, son olarak Florida’da yapılan 2008 Dalış Grand Prix’ine katıldı ve bu müsabakada birinci oldu.



‘Altın madalyaya ulaştığıma inanamıyorum’

Bir kaç ay önce bütün dünyanın ilgi odağı haline gelen Pekin Olimpiyatları’nda ülkesini 10 metre dalışta temsil eden Mitcham, 537.95’lik bir skorla kendine en yakın rakibi Çinli sporcu Zhou Luxin’i geride bırakarak birinci oldu. Eğer Luxin kazansaydı Çin her tür dalış müsabakasında altın madalya kazanarak tarihe geçecekti ancak Mitcham buna izin vermedi. Başarısı nedeniyle büyük gurur yaşayan Mitcham, madalya töreni sonrasında yaptığı konuşmada, ‘Bu tamamen gerçek ötesi bir durum. Böyle bir başarı kazanacağımı aklımın ucundan bile geçiremezdim. Bir madalya kazanacağıma bile inanmıyordum. İlk dalışım sonrasında birinci olduğumu gördüm ve kendi kendime ‘Tamamdır gümüş madalya kazandın’ dedim ve inanın bu bana yetmişti. Altın madalyaya ulaştığıma inanamıyorum’ diyerek yaşadığı heyecanı ve mutluluğu anlatıyor.

Ülkesine döndüğünde onu bekleyen coşkulu kalabalıkla karşılaşan Mitcham, kendisine yöneltilen ilgiden oldukça memnun olduğunu belirtiyor. Avustralya Hükümeti de genç ve başarılı sporcuya bir jest yaparak 50 cent’lik bir posta pulunun üzerine Mitcham’ın resmini bastı.

‘Eşcinsel birçok sporcu var’

Olimpiyatlardaki başarısını ileriki müsabakalarda da sürdürmek istediğini belirten Mitcham, geçtiğimiz günlerde ünlü spor menajeri Dave Flaskas’la bir sözleşme imzaladığını açıkladı. Flaskas Mitcham’ın yönelimini açıklaması konusunda ona destek verdiğini ve cesaretinden dolayı tebrik ettiğini belirterek, ‘Eşcinsel olan birçok sporcu var. Mitcham’ın gösterdiği cesareti onlardan da bekliyorum’ diyerek eşcinsel olan sporculara çağrıda bulundu.

Aslına bakarsanız bu Mitcham’ın cinsel kimliğiyle ilgili ilk açıklaması değil. Bundan önce Olimpiyat katıldığı olimpiyat seçmelerinde Avustralya’nın ünlü gazetesi Sydney Morning Herald’a verdiği söyleşide bunu bir kez daha dile getirmişti. Mitcham bu açıklamasının ardından uluslararası eşcinsel dergisi The Advocate’e kapak olmuştu.

Kaynak: Taraf, 9 Ekim 2008

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam