24/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Senaryo dalında Altın Bamya kazanan "Nefes" filminin yürütücü yapımcısı Kaya ve ses tasarımcısı Gürsel kazandıkları ödü

Senaryo dalında Altın Bamya kazanan "Nefes" filminin yürütücü yapımcısı Kaya ve ses tasarımcısı Gürsel kazandıkları ödülü alırken "Nasıl özür dileyeceğimizi bilmiyoruz" dediler. "Güz Sancısı", "Acı Aşk", "Güneş Gördüm" de "bamyalandı".
2. Altın Bamya Ödülleri'ne senaryo dalında aday olan "Nefes: Vatan Sağolsun" filminin yürütücü yapımcısı Barış Kaya ve ses tasarımcısı Güray Gürsel 21 Mart gecesi düzenlenen törene katıldılar.

"Güz Sancısı" ve "Adını Sen Koy"u geriden bırakan "Nefes" ödülü kazanırken, ödülü bizzat alan Gürsel ve Kaya "Nasıl özür dileyeceğimizi bilemiyoruz" dediler.
Altın Bamya Akademisi "Nefes"i "kadınları sadece anne olarak yücelttiği" gerekçesiyle ödüllendirdi.

 
Güz Sancısı, Acı Aşk ve Güneşi Gördüm
Altın Bamya, sinemadaki erkek egemen bakışın ağırlığına, kadınlara ait alanların daraltılmasına, var olan yanlış mitlerin, algıların, cinsiyetçi bakışın yeniden üretilip temsil edilmesine ve kadınlara yönelik ayrımcılığın kanıksanır kılınmasına bir eleştiri isteğiyle yola çıktı ve ilk geçen yıl sahiplerini buldu.

Bir söz söyleme ve karşı duruş söyleme arzusuyla yola çıkan ve ilk yılında "umarız bir daha bu ödülü vermek zorunda kalmayız" diyen Altın Bamya ekibi bu yılki adayları "üzülerek" açıkladı.

Ghetto'da yapılan törende açıklanan diğer "kazananlar" şöyle:
Film Bamyası: A. Taner Alhan'ın yönettiği bir erkeğin üç kadınla yaşadığı aşkı anlatan "Acı Aşk", Ezel Akay'ın "Yedi Kocalı Hürmüz"ü ve Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği "Güz Sancısı"nı geride bırakarak ödülü kazandı.
Erkek Bamya: Halit Ergenç'in canlandırdığı, "Acı Aşk"ın Orhan'ı bu ödülün bu yılki sahibi oldu. Orhan'ın rakipleri arasında "Nefes"in tüm erkek oyuncuları ve Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazanan Semih Kaplanoğlu'nun "Süt" filminin Yusuf'uydu.
Kadın Bamya: "Güz Sancısı"nın başkarakteri Eleni ve babaannaesi "Acı Aşk"ın aynı erkeği seven üç kadını Ayşe, Oya ve Seda'sı ile Tuna Kiremitçi'nin yönettiği "Adını Sen Koy"un Aybike'sini geride bıraktı, ödülün sahibi oldular.
3,5 Bamya Homofobi Ödülü: Jürinin her yıl yaptığı değerlendirmenin ardından açıkladığı ödül bu yıl Mahsun Kırmızgül'ün yönettiği ve başrolünü oynadığı "Güneşi Gördüm"e gitti. Filmdeki transseksüel karakterin resmedilişindeki problemler nedeniyle filmi ödüle değer gören jüri "cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla örülüdür" diyor.
Altın Bamya Tek Taş Jürisi: "Süpürrr", "Adab-ı Muhaşeret" ve "Konak" Altın Bamya Akademisi'nin bu yılki ödül bamyalarının sahipleri oldular.
 


Etiketler: kadın
İstihdam