27/05/2009 | Yazar: Ali Erol

22 Mayıs’ta, Ankara’da evinde bıçaklanarak öldürülen trans arkadaşımız Çağla’nın ardından anma ve protesto eylemleri 4 şehirde devam ediyor. 

22 Mayıs’ta, Ankara’da evinde bıçaklanarak öldürülen trans arkadaşımız Çağla’nın ardından anma ve protesto eylemleri 4 şehirde devam ediyor. 

Ankara’da evinin önünde yapılan anma ve protesto eyleminin ardından dün de İstanbul’da LGBT Hakları Platformu öncülüğünde bir araya gelen grup, Galatasaray’a yürümek için Taksim’de toplandı. Üzerinde ‘NEFRET’ yazan bir bıçak maketiyle yürümek isteyen grubu polis engelledi.
 
‘Nefret söylemini durdurun! Travesti ve Transseksüeller vardır, alışın!
İstanbul’da yapılan eylemin ardından yapılan açıklamada, son üç yılda cinsel yönelimleri, cinsiyet kimliği nedeniyle 29 eşcinsel ve transseksüelin öldürüldüğü belirtildi ve ‘Nefret söylemini durdurun! Travesti ve Transseksüeller vardır, alışın!’ denildi. 

‘Homofobi ve transfobiye yeter! Öldürülme ve şiddet korkusuyla yaşamaya, nefreti körükleyen tüm iktidarlara, bir arkadaşımızın daha ölüm haberini almaya hayır!’ 
 
‘Yasalarda ve gündelik hayatımızda nefreti ve öldürmeyi teşvik eden; eşcinsel, travesti ve transseksüel kanlarıyla kirlenen ahlâkınız batsın!’ 
 
Yarın Eskişehir, İzmir ve Ankara’da eylem var

Ankara’da, Çağla’nın evinin önünde yapılan anma ve basın açıklamasında eylemlerin devam edeceği ilan edilmişti.

Her hafta Perşembe günü, ‘LGBTT bireylere yönelik nefret suçlarını durdurmaya yönelik gerekli önlemler alına kadar ve LGBTT bireylere yönelik nefret cinayetleri aydınlatılana kadar’ Yüksel Caddesindeki Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı önünde basın açıklaması yapılacak.

Basın açıklaması, LGBT Hakları Platformunca saat 18:30’da olacak.

ESKİŞEHİR: ‘Sessiz Kalma, Suça Ortak Olma!’

‘Nefret Cinayetlerini Durdurun! Katilleri Yakalayın ve Suç Ortağı Olmayın!’ çağrısında bulunan MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, ‘Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylere yönelik işlenen homofobi ve transfobi kaynaklı nefret cinayetlerine dur demek için’ 29 Mayıs 2009 Cuma günü saat 19.00'da Eskişehir Adalar Migros önünde mumlu eylem gerçekleştirecek.

Yapılan açıklamada ‘Türkiye'de artarak devam eden nefret cinayetlerine karşı sessiz kalmıyoruz çünkü biliyoruz ki sessiz kalmak suça ortak olmaktır!’ denildi.

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, ‘İnsan haklarının herkes için hemen şimdi olması gerektiğini söyleyen, insanlık dışı işlenen nefret cinayetlerinin durmasını, bunun için acilen devletin sorumluluğunu bilerek LGBTT bireylere yönelik ayrımcılık ve şiddete karşı koruyucu yasa ve uygulamaları yerine getirmesini isteyen herkesi’ eyleme çağırıyor.

İZMİR: ‘Derneğimle Uğraşma, Katilleri Yakala!’

LGBTT Hakları Platformu üyesi Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği, 22 Mayıs Cuma günü öldürülen Çağla için İzmir’de eylem yapacak.
 
Dernekten yapılan açıklamada ‘Bu acılı günümüzde; İzmir İl Dernekler Müdürlüğü, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneğinin amaçlarının, Genel Ahlak ve Ailenin Korunmasına Aykırı olduğu gerekçeleri ile Tüzüğümüzün düzeltmesini istedi.’ bilgisi verildi.
 
‘Öldürülüyoruz Engellemiyorsunuz, Dernek Kuruyoruz Engelliyorsunuz!’

Kaygılı olduklarını açıklayan Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği, ‘LGBTT bireylerin yaşama haklarının pervasızca ellerinden alındığı, savcı ve kolluğun etkili bir şekilde soruşturmadığı, yargının da ‘haksız tahrik’ indirimleri ile katillerin adeta ‘sırtlarını sıvazladığı’ bir ortamda; LGBTTlerin Örgütlenme Özgürlüğünün,"Genel Ahlak" ve "Ailenin Korunması" gibi bahanelerle engellenmesi, bu ülkeyi, biz LGBTT bireyler için adeta bir ‘can pazarına’ çevirmektedir.’ açıklaması yaptı.
 
‘Böylesi bir ortamda, LGBTT vatandaşları örgütsüz ve savunmasız bırakmanın anlamı nedir’ diye soran Siyah Pembe Üçgen, ‘öldürülme ve şiddet korkusuyla yaşamaya, nefreti körükleyen tüm iktidarlara, bir arkadaşımızın daha ölüm haberini almaya’ hayır! demek, Çağla'yı anmak ve Nefret Cinayetlerini, İzmir İl Dernekler Müdürlüğünün SiyahPembeÜçgenİzmir Dernek Tüzüğünün "Genel Ahlak" ve "Ailenin Korunmasına" aykırılık teşkil ettiği gerekçesi ile Tüzüğün yeniden düzenlenmesini talep etmesini protesto etmek için 26 Mayıs 2009 Perşembe günü, saat 18:30'da Kıbrıs Şehitleri, Tansaş önünde buluşuluyor.

‘Eşcinsel ve transseksüel cinayetleri politik cinayetlerdir, Katilleri biliyoruz!’
 
Son yıllarda artarak devam eden gey ve translara yönelik nefret cinayetlerine karşı, Çağla’nın ardından yapılan anmalarda çeşitli sivil toplum örgütlerinden açıklamalar yapıldı.
 
LGBTT Hakları Platformu
 
‘Öldürülüyoruz!
Katlediliyoruz!
Alışmamız bekleniyor ancak alışmayacağız!
Alışmanız bekleniyor ama alışmanıza izin vermeyeceğiz.
Yıllardır talep ettiğimiz anayasal ve yasal düzenlemeler yapılmadıkça, ‘nefret suçu’ tanımı hukuk sisteminin bir parçası olmadıkça, Bakan’ından gazetecisine, nefret söylemini pompalamakta ısrar eden, buna tepki göstermeyen herkes Çağla’nın katillerinin suç ortağıdır.
Eşcinsel ve transseksüel cinayetleri politik cinayetlerdir, Katilleri biliyoruz!’
 
Karakök Otonomu Feminist Aksiyon - İsviçre
 
‘Çağla arkadaşımızın sistemlerin yarattığı erkek egemenliği ve erkek olmama korkusu taşıyanlar tarafından Ankara’da bıçaklanıp öldürüldüğünü duyduk. Bu ne ilk ne de son olacaktır. İnsanlık tarihinden (tanrıların ve ailenin oluşumu) bu zamana kadar hâkimiyet kayıtsız, şartsız erkeklerindir.

Erkek cinsiyetinin dışındakiler, hayvanlar, bitkiler ve doğa erkeklerindir ve hizmetindedir.

İstediklerini dövmek, öldürmek, dışlamak, yok etmek, kullanmak,  yönetmek, sömürmek  düşüncesi  erkek diktatörlüğü yıkılıncaya dek devam edecektir. Sistemlerin  ayakta durması için patriarkaya ihtiyacı vardır. Bizler sistemleri yok ettiğimiz zaman tüm canlılar ortak yaşama kavuşacaktır. Gerici, saldırgan, hâkimiyet  kültürü taşıyan erkek daima erkekliğini kaybedeceğini, iktidarsız  olmaktan ve  kendine itiraf edemediği cinsel yönelimlerinden korktuğu içindir ki kendisi gibi görünen ama yönelimini  cesurca yaşayanları  katletmektedir. Aslında öldürdüğü öbürü değil  ta kendisidir. Devletler erkektir. Katliamları, işkenceleri, saldırıları kendi elleriyle yapar ve beslerler.

Bu saldırıları ve egemen erkek mantığını kabul etmiyoruz. Protesto edip mücadelemize devam edeceğiz.’

Voltrans
 
‘Çağla transseksüel bir kadındı ve bu yüzden öldürüldü, oysa kimse kimsenin yaşam hakkına müdahale edemez. Kişi kendiyle ilgili en iyi bilgiye sahip olandır. Hiç kimse beden cinsiyeti ve/veya cinsel yönelimi sebebiyle öldürülemez. Transseksüel, travesti, transgender kadın ve erkeklerin her biri bu şiddetin hedefidir. Ayrımcılıktan kaynaklanan sözlü, sözsüz, fiziksel şiddet durmadıkça hiçbirimiz güvende olmayacağız. Transseksüel, travesti, transgender erkekler de vardır, alışın!’
 
Emekçi Hareket Parti’li LGBTT’ler
 
‘Hâlâ LGBTT toplumuna yönelik işlenen bu cinayetlerin sanıklarına ‘ağır tahrik’ indirimi uygulanıyor. Kamuoyuna soruyoruz, sizce ne tür bir tahrik öldürülmenin gerekçesi olabilir?
Yasalardaki tahrik indirimleriyle sanıklara mükâfat veren devlet, bu canların hesabını nasıl verecek?
 
Bu cinayetlere karşı daha ne kadar sessiz kalacağız?
LGBTT toplumunun yasal haklarından mahrum bırakılmasının hesabını ne zaman soracağız?
LGBTT toplumuna karşı oluşturulan bu nefret ve dışlanmayı ortadan kaldırmak için daha kaç can gerekiyor?
 
DEVLET! Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel Cinayetlerini ne zamana kadar ödüllendireceksin?
POLİS! Sokakta hakkını arayanların karşısında her zaman hazır bulunan İstanbul ve Ankara polisi! Arkadaşlarımızın katillerini hâlâ neden bulamıyorsun?
 
İstediğimiz bir ihsan değil, yaşama hakkımızdır.
Gözümüz Üzerinizde. Nefret Cinayetlerinin Takipçisiyiz!’
 
BEDİ: biz (erk)ek değiliz inisiyatifi
 
‘Kadınlık ve erkeklik üzerinden toplumsal cinsiyet rollerini üreten egemen erkek düzeni, kendi devamlılığı için homofobi ve transfobiyi körüklemektedir. Ayrımcılık ve nefret karşısında bize yüklenmiş erkeklik rollerini reddediyoruz.
 
"Homofobik ve transfobik olmak erkeklikse BİZ ERKEK DEĞİLİZ!"
 
Kardeşime Dokunma İnisiyatifi
 
‘Kâh maaşlı görevlileriyle, kâh kendine vazife çıkaran gönüllü neferleriyle otoritenin pervasızca saldırganlaşan şiddetine karşı sessiz kalma: Homofobi ve transfobi insanlık suçudur. Suça alet olma, kardeşime dokunma!’
 
Nefret Cinayetlerini Duyuruyoruz İnisiyatifi
 
‘Heteroseksizm ve patriyarka yok etmeye devam ediyor. Hukuk, temelini homofobik ve transfobik genel ahlaka dayandırarak nefreti meşrulaştırıyor, teşvik ediyor. Nefrete teslim olma!’ 
 
Kaos GL: ‘Cinayetler, Nefret Suçudur!’
 
‘Türkiye’de LGBT bireylere yönelik saldırı her kesimden her zaman görülüyordu. LGBT’ler nasıl olsa seslerini çıkaramaz nasıl olsa haklarını arayamazlar bilgisi ve düşüncesinden dolayı her kesimden her boyutta saldırı yaşanageldi. Son 15 yıldır LGBT hareketin gelişmesi LGBT bireylerin daha fazla görünür olmasını beraberinde getirdi. Haliyle sorunlar ve çatışma alanları da görünür oldu. İstanbul’da öldürülen ve kuyulara atılan 5 erkeğin eşcinsel olduğu için öldürülmüş olabileceğine dikkat çekmiştik. Nitekim katil daha sonra itiraf etti eşcinsel oldukları için öldürdüğünü. Bunun gibi ortaya çıkmayan, kayıtlara geçmeyen başka cinayetler olduğunu da tahmin etmek zor değil maalesef.
 
Son dönemde özellikle trans ve geylere yönelik cinayetlerin sayısında gözle görülür bir artışın olduğu dikkat çekiyor. LGBT örgütleri bu cinayetlerin üstünün örtülmesine, unutulmasına müsaade etmiyorlar. Bu cinayetlerin nefret saikiyle işlendiği noktasından hareket eden LGBT örgütler hem hukuki hem politik takipten vazgeçmiyorlar. Özellikle silahla sokak ortasında öldürülen  gey Ahmet Yıldız ve trans Dilek İnce cinayetleri LGBT camiada çok sarsıcı oldu. LGBT bireylerin yeniden görünmezliğe mahkûm edilmesi, hareketin geri çekilmesine karşı yoğun bir mücadele ve takip süreci geliştirmeye çalışıyoruz.
 
En son Ankara’da, 22 Mayıs Cuma gün evinde yine onlarca kez bıçaklanarak öldürülen trans arkadaşımız Çağla’ın evinin önünde bir anma ve protesto eylemi yaptık. Ardından dün İstanbul’da anma ve protesto eylemi yapıldı. Nefret cinayetlerine karşı yarın 3 şehirde protesto eylemleri yapılacak. Eskişehir, İzmir ve Ankara’da yapılacak bu eylemlerle hem sivil toplumun dikkati LGBT bireylere yönelik nefret suçlarına çekilmek hedefleniyor hem de arkadaşlarımızın unutulmayacağı, katillerin yakalanması için takip edeceğimiz gösteriliyor.
 
Maalesef gey ve trans cinayetlerinde katillerin çok azı yakalanıyor. Yakalanan katillere mahkemeler ‘tahrik indirimi’ yapıyorlar ve çok az ceza alıyorlar. LGBT örgütler bu kanunun bir an önce değişmesini ve ‘ağır tahrik’ yalanı ile katillerin korunmasından vazgeçilmesini istiyorlar. Tabii ki her şeyden önce bir ‘nefret suçu’ tanımının kabul edilmesini ve yasalara geçmesini de istiyoruz.
 
Ankara’da yapılacak eylem ise her hafta devam edecek. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı binasının önünde yapılacak eylem ile hükümete çağrıda bulunulacak.’
 
‘Nefret Cinayetlerine Sessiz Kalma! Suça ortak olma!’
 
4 şehirdeki eylemlerde ‘Nefret Cinayetlerine Sessiz Kalma! Suça ortak olma!’ deniliyor.
 
‘Yetkiler harekete geçmek için neyi bekliyorlar? Kaç kişinin daha öldürülmesi gerekiyor? Bu hükümet kimin hükümeti? Bu meclis kimin meclisi?
 
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu, Ankara Valiliği İnsan Hakları Kurulu, Çankaya Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu nefret cinayetlerini incelemek için neden harekete geçmiyor? Ölen gey ve trans bireyler sizin yurttaşlarınız değil mi?
 
Katil sadece, silahı, bıçağı tutan ellerin sahipleri değildir.
 
Katil, gey ve trans bireyleri temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ederek yaşamaya zorlayan sistemdir.
 
Bu sorunları çözmek için çaba göstermeyen ve bu cinayetlere sessiz kalan, yasal düzenlemeler yapmayan yetkililer de katildir!’


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam