10/06/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL’nin 2019 Nefret Suçları Raporu’na göre nefret suçuna maruz bırakılanların çoğu olayların ardından ciddi psikolojik tahribata uğradı.

Nefret suçları ciddi psikolojik tahribata yol açıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

“Tek başıma sokakta gezmekten korkuyorum. Ayrıca polis ve kolluk kuvvetlerinin olayıört bas etmek istemesi ise insanda korku ve yalnızlık hissi uyandırıyor.”

Bu sözler Kaos GL Derneği’nin 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’na katkı sağlayan fiziksel şiddete maruz bırakılan bir eşcinsel erkeğe ait.

150 vakanın incelendiği raporda, nefret suçlarında faillerin sayısı, mekanlar, kolluk kuvvetlerinin turumu, sağlık hizmetlerinin niteliğinin yanı sıra nefret suçlarının mağdurlarda bıraktığı psikolojik tahribat da yer alıyor.

nefret-suclari-ciddi-psikolojik-tahribata-yol-aciyor-1

Rapora göre nefret suçuna maruz bırakılanların çoğu olayların ardından ciddi psikolojik tahribata uğradı ve bu zarar uzun süreli etkileriyle mağdurların hayatını birçok bakımdan kötüleştirdi. Az sayıda (yüzde 19) mağdur travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete, öfke veya paranoyadan kaynaklı ciddi sorunların üstesinden gelmek üzere profesyonel psikolog ya da psikiyatrist desteği aldı. Yüzde 38 oranında vakanın mağduru ise olaydan sonra aile ya da arkadaş desteği dâhil hiçbir destek görmedi.

Nefret suçuna maruz bırakılmak nelere yol açıyor?

Raporda, nefret suçuna maruz bırakılan kişilerin ardından yaşadıkları psikolojik sorunlar da kendi ifadeleriyle yer alıyor. O ifadelerden bazıları şöyle:

“Panik atak ve anksiyete bozukluğu teşhisi konuldu. Düzenli psikiyatrik destek aldım ve halen alıyorum. Hastalığım agorafobiye kadar ilerledi.” (sözlü saldırı ve şiddet, gey erkek)

“Anksiyete bozukluğu yaşamama sebep oldu.” (sözlü saldırı ve takip edilme, biseksüel kadın)

“Gece boyunca ve bir kaç gün boyunca kendimi kötü ve tehdit altında hissetmeme neden oldu. Görgü tanıklarından birinin yakın arkadaşım olması ve bu duruma gülerek tepki vermesi beni daha fazla etkiledi.” (şiddet tehdidi, gey erkek)

“Günlerce evden çıkamadım. Arada öfke ve ağlama nöbetleri yaşadım. Hakkımı yeterince arayamadığım için kendime kızdım.” (hakaret ve sözlü saldırı, trans kadın)

“Güvensiz hissettim. Hiç olmadığım kadar güvensiz.” (hakaret ve sözlü saldırı, biseksüel kadın)

“Dışarıda daha çok tedirgin bir şekilde yürüyorum. Ve telefonda konuşmadan yuruyemiyorum yek başıma iken.” (fiziksel şiddet, gey erkek)

“Sokak'a uzun bir süre çıkamadım. Kendime karşı bile daha sessizleşdim. Evden çıkmam zaman aldı. Daha karamsar ve her an bir fobiye maruz kalma korkusu edindim. O günden buyana teyakkuz haliyle yaşıyorum.” (sözlü saldırı ve alıkonulma, lezbiyen trans kadın)

“Bu yüzden 5-6 defa intihar girişiminde bulundum.” (fiziksel şiddet, heteroseksüel trans erkek)

“Kamu kurumlarına güvenim iyice yokoldu.” (fiziksel şiddet, gey erkek)

“Aynı caddeden her geçişimde yeniden tacize uğrayacak mıyım diye geriliyorum.” (cinsel taciz, gey erkek)

“Günlerce şokunu atlatamadım, okula devam edemedim.” (sözlü saldırı ve takip edilme, heteroseksüel trans erkek)

“Sadece üzüldüm. İnsanların hoşgörüsüzlüğüne.” (hakaret veya sözlü saldırı, biseksüel erkek)

“Majör depresyon teşhisi kondu. Halen ilaç kullanıyorum ve terapi alıyorum.” (fiziksel şiddet ve cinsel taciz, biseksüel kadın)

“Bulunduğum ortamdan yaka paça fişlenip atılmak toplumda açık olmamaya itti.” (fiziksel şiddet, lezbiyen)

“Sürekli bir şüphe ve huzursuzluk duygusu.” (sözlü saldırı ve şiddet tehdidi, gey erkek)

“Artık Etrafımda Bana Bakan Her İnsanı Ya da Gülüşen Her İnsanı Bana Güldü Beni Anladı Diye Sürekli Baskı Altındaymışım Gibi Bir Psikolojik Sorun Yaşıyorum.” (sözlü saldırı, gey erkek)

“İnsanların içine çıkarken birkaç kez düşünüyor, onlardan olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum.” (fiziksel şiddet, lezbiyen)

Rapora ulaşmak için tıklayın. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, sağlık
İstihdam