19/09/2008 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

Nepal’de ‘üçüncü cinsiyet’e resmi tanınma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

21 yaşındaki lezbiyen Maoist felsefeye sahip Bishnu Adhikari yeni hükümetin iktidara geldiği Nepal’de ‘üçüncü cinsiyet’ olarak resmi tanınma alan ilk kişi oldu. Bu olay, güçlü bir feodal toplumun baskın olduğu bir ülkede cinsel azınlıklar tarafından bir dönüm noktası olarak karşılandı.

KAOS GL - 19/09/2008

Haber Merkezi - Ankara

Katmandu – Pokhara’da yaşayan, akrabaları ve komşuları tarafından evini terk etmek zorunda bırakılan Bishnu Adhikari, geçen çarşamba Nepal Hükümetinin, cinsiyetini ‘üçüncü cinsiyet’ olarak tanımladığı ve resmi bir kimlik belgesi verdiği ilk kişi oldu. Cinsiyet hanesinde ‘erkek’ ya da ‘kadın’ yerine ‘üçüncü’ yazan kimliğini aldı.
Nepal’in Kaski bölgesinde gey ve lezbiyen hakları için çalışan Naulo Bihani (Yeni Şafak) isimli Sivil Toplum Kuruluşu’nun yaptığı açıklamaya göre; Adhikari, Kaski bölgesindeki yönetim ofisine yaptığı vatandaşlık başvurusunda kendisini ‘üçüncü cinsiyet’ olarak tanımlayan bir kimlik belgesi verilmesini talep etti.
Yeni yapılan seçimle birlikte komünist partiyle birlikte koalisyon yapan partiden atanan başbakan bunun, 2006 yılında ön demokrasi hareketi sonrasında yürürlüğe koyulan ve her vatandaşın eşit olduğunu söyleyen geçici anayasa için iyi bir test olacağını söyledi.

İlk başvurusu, tamamen bir erkek gibi göründüğü ve kendisini ‘erkek’ olarak tanımlayan bir kimlik kartı verilmesi gerektiğini söyleyen yetkililer tarafından reddedilen Adhikari bu öneriyi kabul etmedi. Yeni değişimlerle heyecanlanan Nepal’in talebini duyması gerektiğini söylemesi üzerine bir araya gelen yetkililer Adhikari’yi haklı buldu. Böylece Adhikari istediği kimlik kartını elde etmek için verdiği mücadeleden galip çıktı.

Adhikari’nin mücadelesini geçen yıl Yüksek mahkemenin verdiği bir karar kolaylaştırdı. Mahkeme kararı geylerin ‘doğal’ oldukları yönündeydi ve gey topluma karşı uygulanan tüm ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ve tüm vatandaşlarla birlikte aynı hakları sahip olmaları gerektiğine işaret ediyordu.

Kaynak: http://timesofindia.indiatimes.com

Çeviren: İsmail Alacaoğlu

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam