28/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Sözde aile değerlerini korumak adına binlerce LGBT genç ailesiz ve evsiz bırakılarak ABD’de sokaklara itiliyorlar.

New York’da Bir Sığınak: ‘Evsiz bir genç, evinde!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sözde aile değerlerini korumak adına binlerce LGBT genç ailesiz ve evsiz bırakılarak ABD’de sokaklara itiliyorlar.

Yukarıdaki resim Lucky Michaels tarafından, “Sylvia’nın Yeri” isimli, New York’ta bulunan bir sığınakta çekildi. İsmini, Queer hakları aktivisti Sylvia Rivera’dan alan sığınak, LGBTQ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Queer) evsiz gençler için geçici bir cennet.
 
Oldukça şaşırtıcı bir fotoğraf. Oldukça anlaşılmaz, bağdaşmayan bir yan yanalık. Evsiz bir genç, evinde. Peki gerçekten burası onun evi mi? Steril, kamusal bir alan. Kimsenin evde olamayacağı ama olmaya çalıştığı bir yer.
 
Arka planda bir yılbaşı ağacı. Üzerinde “Kızlara Müsaade Yok” yazan bir tshirt. Bir anlamda, onun neden evsiz kaldığını da açıklıyor. Ve şimdi o tshirtü giyebilme özgürlüğü var. Belirlenmiş ama anlaşılabilir bir meydan okuma.
 
Onu tanımıyorum ve onun hakkında ahkâm kesecek kadar aptal değilim. Kendim adına konuşabilir ama fotoğrafları ve vücut dilini okumayı bilirim. Benim gördüğüm kendisi ile barışık ve geleceği için güç toplayan bir insan.
 
Bulunduğu bu durum sadece LGBTQ olduğu için. Daha fazlası değil.
 
New York şehir meclisi tarafından desteklenen, bir sivil toplum örgütünün (Empire State Coalition of Youth & Family Service) yaptığı bir araştırmaya göre, New York sokaklarında 25 yaşın altında 3800 kişi yaşamaya çalışıyor. Ve bunların % 30’u LGBT. Bu oran New York’ta bulunan eşcinsel nüfusun oranının 3 katı. Evsiz gençlerin % 42’si yollarda, metrolarda ya da boş binalarda uyumaya çalışıyor. Bir kısmı gece kalabilecek bir yer karşılığında seks işçiliği yapıyor. Yani bu fotoğraflardaki gençler talihli olanlar. Amerika genelinde 1.6 milyon gencin evsiz olduğu ve onların %20-40’ının LGBT olduğu düşünülmekte.
 
Bu gençlerin maruz kaldığı durum, sözde aile değerlerini korumak. Bu nasıl bir mantık? Buradaki çocuklar, tüm çocuklar gibi, büyüdükleri dünyada kendilerine bir yer bulmaya çalışıyorlar. Ama birilerinin ahlaki değerlerini korumak adına sokaklara itiliyorlar.
 
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam