23/03/2009 | Yazar: Cihan Dağ

Bu yıl Diyarbakır sokaklarında, gökkuşağı bayrağı ile anarşinin kara bayrağı Newroz alanında birlikte dalgalandı.

Bu yıl Diyarbakır sokaklarında, gökkuşağı bayrağı ile anarşinin kara bayrağı Newroz alanında birlikte dalgalandı. Diyarbakırlı anarşistlerle birlikte yürüyen Piramid LGBTT, geçen yıl ilk kez Newroz’da gökkuşağı bayrağı açmıştı. DTP ve Kürt bayrakları dışında tek farklı bayrak anarşist ve eşcinsellerin eylem boyunca birbirine karışan kara ve gökkuşağı bayrakları oldu.

Kaos GL muhabiri Hewal Azad, Diyarbakır’da Newroz’u izledi ve Piramid LGBTT aktivistleriyle görüştü.

Seçim öncesi büyük öneme sahip olan Newroz kutlamaları Diyarbakır'da coşkuyla kutlandı. Yetkililerin açıklamalarına göre kutlamaya yaklaşık bir milyon kişi katıldı. Şehrin çeşitli noktalarından kalkan otobüs ve minibüsler halkı ücretsiz olarak Newroz alanına taşıdı. Yol boyunca coşkulu bir kalabalık zılgıtlar, sloganlar ve kornalar eşliğinde alana doğru yol alıyordu. Kadın katılımının oldukça fazla olduğu kutlamada adeta renk yarışı vardı. Kawa'dan miras kalan Newroz Ateşi her türlü ayrımcılığın ve baskının kalkması umuduyla bir kez daha yakıldı. DTP bayraklarıyla süslenmiş alanın üzerinde askeri helikopterlerin dolaşması dikkat çekiciydi. Önceki senelere göre alandaki polis sayısı az iken şehirde panzerler ile geniş önlemler alındı. Bölgede yerel yayın yapan Gün TV'nin yaptığı Kürtçe yayın nedeniyle 6 günlük karartılması büyük tepki topladı. Devletin Kürtçe açılımlarını samimi bulmayan halk, Gün TV'nin karatılmasıyla bu samimiyetsizliği bir kez daha gördü. Gün TV'nin karartılması Newroz kutlamalarının yayınlanmasına da engel oldu.
 
Newroz'a LGBTT birey görünürlülüğü için Piramid LGBTT de katıldı. Geçen sene de Newroz kutlamalarına katılan Piramid LGBTT oluşumu bu sene bölgedeki anarşist bireylerle Newroz alanına bayraklarla coşkulu bir şekilde yürüdüler. Alana girdiğimizde insanların ilgisi, alkışları ve ıslıklarıyla karşılaştık. Gün boyu, alanda kaybolan insanlar renkleri farklı olan bayrağımızı tarif ederek yanımızda buluşuyorlardı. Bu da sürekli etrafımızda buluşan insanlarla iletişimde bulunmamızı sağladı. İyi tepkiler de oldu, kötü tepkiler de. Ama genel olarak gözlemlenen bilgisizlikti.
 
Piramid LGBTT aktivistleri bu yılki Newroz’u değerlendirdi;
 
Öykü Su, "Newroz'da bir transeksüel olarak tepki toplayacağımı düşünüyordum. Lakin bu fikrimin kutlama sırasında yanlış olduğunu anladım. Evet, meraklı bakışlar vardı, fakat bu bende büyük bir rahatsızlık yaratmadı. Katıldığım bu ilk Newroz'da anladım ki bir "öteki" bir diğer "ötekinin" halinden daha iyi anlıyor. Kürt bir transeksüel olarak gurur duyduğumu ve bu toplulukla bu heyecanı yaşamaktan mutlu olduğumu bütün içtenliğimle söyleyebilirim. Umarım Newroz'da atılan sloganlar gibi barış dolu bir dünyada yaşayabiliriz. Herkesin Newroz'unu kutluyorum."
 
Savaş Ç., "Geçen yıla oranla bu sene benim için rahatlık açısından daha iyiydi. Yaklaşık yirmi LGBTT birey olarak alana başımız dik, tedirginlikten uzak olarak girdik. Geçen sene gökkuşağı bayrağını bile korkuyla açmıştık. Çevreden daha farklı tepkiler aldık. Kötü tepkiler de oldu ama bu sene o tepki sadece göz ucuyla bakmaktan ibaretti. Bu sene oldukça rahattım. Bir amca gelip bana elimdeki bayrağın ne anlama geldiğini sordu, ben de eşcinsel bayrağı olduğunu söylemedim. Çünkü anlamayacaktı. Ama "her ne olursa olsun sonuna kadar arkanızdayız" dedi ve bu tutumu da beni oldukça mutlu etti."
 
Ateş Arin, "2008 Newroz’una katılamadığım için üzülmüştüm. Bu yıl LGBTT bayrağı altında LGBTT bireylerle Newroz alanına coşkuyla girmenin sevincini yaşadım. Bu yılki Newroz benim için bazı şeylerin başlangıcı oldu. Diğer bir yandan Newroz kutlamalarına dair önyargılarımın yanlış olduğunu gördüm. Newroz alanında görünürlük problemi çekmeksizin özgürlük talepleri eşliğinde Newroz’u kutladık. Gün TV'nin kapatılması, TRT 3'te yayınlanan Meclis yayınının, Ahmet Türk Kürtçe konuşmaya başlayınca kesilmesi, TRT Şeş'in açılışı ve açılışta Başbakanın Kürtçe konuşması Türkiye'nin politik çelişkilerini bir kez daha ortaya koydu. Bu çelişkiler ve Newroz kalabalığı şüphesiz seçimlere etki edecektir."
 
Murat Ö., "Katılım bu sene kesinlikle daha fazlaydı. Diyarbakır'daki hemen hemen herkesin olduğu bir alanda yirmiye yakın LGBTT birey olarak kutlamaya katılmak bir anlamda da bizi görünür kıldı. Çünkü bu ne bayrağı diye soranlara eşcinsel bayrağı olduğunu söylüyordum. Bunu söyleyince bizden çekinenler oldu. Fakat konuştukça, iletişimi güçlendirdikçe o çekingenlik ortadan kalktı. Hatta bayrağımızı alıp sallamak isteyenler oldu. Geçen seneki katılımın görünürlülük anlamında sönük olduğunu düşünüyordum. Ama Piramid LGBTT oluşumunun çeşitli platformlarda diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğinde insanların 'biz sizi Newroz alanında gördük' demesi beni şaşırtmıştı. Bu beni sevindirdi, çünkü katılımımız amacına ulaşmış, görünürlülüğümüz sağlanmıştı. Fakat alanda bir grup gencin bunlar Kürt değil Türk demesi farklı olanı reddetme eğilimini bir kez daha gösterdi." 

Kutlamalara İstanbul ve Van'dan gelen anarşistler de katıldılar. Gökkuşağı bayrağı Adana, İstanbul ve Batman'dan gelenlerce de taşındı.

Fotoğraf Galerisi için tıkla







Etiketler: yaşam
İstihdam