07/02/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Yönetmen Metin Akdemir, çekimleri tamamlanan “Hayalimdeki Sahneler” filmini kaosGL.org’a anlattı.

“Nihayet elimizde bitmiş bir ‘Hayalimdeki Sahneler’ filmi var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Boysan Yakar ve Metin Akdemir, 2015 IF İstanbul

Yönetmen Metin Akdemir, Türkiye sinemasında kadınlar arasındaki homososyal ilişkileri içeren sahnelerin yer aldığı filmleri yeniden çekmek için yola koyulduğu film projesini tamamladığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Akdemir’in “Çekilemeyen Sahneler” isimli projesi “Hayalimdeki Sahneler” ismiyle filmleşti.

Türkiye sinemasında 80’li yıllarda “Kadın Filmleri” temasıyla çekilen filmlerin lezbiyen ya da biseksüel ilişkilere/cinselliklere yeterince yer verilmediğinden hareketle yola çıkan Akdemir, Hayalimdeki Sahneleri kaosGL.org’a anlattı.

Akdemir, “Çok mutlu ve heyecanlıyım. Oldukça duygusal bir proje. Kadın çalışmaları yüksek lisans yaparken Türk sinemasındaki kadınlar arasındaki homososyal ilişkilere dair bir tez yazmak istedim ancak bu konuyu çalışmak isteyen bir akademisyen bulamadığım için yapamadım. Sonra, 2015 yılında bunun filmini yapmak istedim. O dönem ki yapımcım Boysan Yakar ile beraber ‘Sansürsüz Sinema Fonu’na başvurduk o fonun desteği ile IFİstanbul pitching platformunda yarıştı. O tarihten sonra da hem filmin hem de bizim başımıza talihsiz şeyler geldi. Biliyorsunuz bir trafik kazasında Boysan’ı kaybettik. Boysan’ın ardından üç yıl boyunca bir şey yapamadım. Ancak bu üç yılın sonunda filmi bitirmem gerektiğini düşündüm; bir sürü insanın emeği vardı… Son bir buçuk yılda da filmi bitirdik. Nihayet elimizde bitmiş bir “Hayalimdeki Sahneler” filmi var. “Çekilemeyen Sahneler” olarak planladığımız filmin ismini de değiştirdik. Eski ismin hayalimizdeki metaforu karşılamadığına karar verdik” dedi.

“Berlin, İngiltere ve Amerika’da özel gösterimler gerçekleşecek”

Akdemir “Hayalimdeki Sahneler”in önündeki süreci ise şöyle anlattı:

“Festival süreci başlıyor. İKSV’ye başvurduk. Berlin, İngiltere'de Leeds East Street Art ve Amerika’da Duke Üniversite'sinde özel gösterimler gerçekleşecek. Diğer yandan da festivallere başvurmak için çalışmalara başladık. Filme emek veren herkesin bir arada olduğu bir gösterim yapmayı planlıyoruz, 9 Mart’ta İstanbul’da. Ardından da filmi queer ve feminist kominite ile paylaşmak istiyoruz. Umarım filmin yolu açık olur.”

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam