07/05/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Nisan ayının son haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 9 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 149 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı!

Nisan’ın son haftasında gazeteler nefret söyleminde rekor kırdı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nisan ayının son haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 9 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 149 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı!

2020 yılından bugüne haftalık olarak yayımladığımız haftalık nefret söylemi için bu sayı bir rekor! Gazetelerde LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminin yaklaşık 8 kat artmasının, 24 Nisan’da Diyanet’in merkezî Cuma hutbesinde eşcinselleri ve HIV’le yaşayanları hedef göstermesinin ardından gerçekleştiğinin altını çizelim.

Yazılı basında nefret söyleminin bu hafta içinde rekor kırmasının bir diğer sebebi de Cumhurbaşkanı, bakanlar ve iktidar partisinden siyasetçilerin de LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine sahip çıkması.

Gazetelerin nefret söylemini yaygınlaştırarak öncelikle meslek ilkelerine aykırı hareket ettiğini ardında da bu söylemi üreterek ve yaygınlaştırarak Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu işlediklerini ayrıca Anayasa’nın eşitlik ilkesini yok saydıklarını hatırlatmak zorundayız.

Aşağıda okuyacağınız uzun dökümde imzası olan tüm gazete sahipleri, gazeteci ve yazarlar LGBTİ+’lara karşı işlenmiş ve işlenecek suçları meşrulaştırmaktadır.

22 Nisan, Doğru Haber

Gazete, Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın düzenlendiği bir etkinlikte konuşan Ömer Çelik isimli kişinin LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine yer veriyor: Yien maalesef ülkemizde de adına LGBT dedikleri bir kısım ifsad, dernek, vakıf, görsel medya aracılığıyla ve İstanbul Sözleşmesi ile ailenin temellerine dinamit yerleştirmeye çalıştılar.”

22 Nisan, Yalova, Yalova Hayat

Her iki gazete de, o tarihte henüz hiçbir bölümü yayımlanmamış olan AŞK 101 dizisini hedef gösteren, Diyanet Sen Yalova Başkanı Şuayip Akgün’ün nefret söylemini sayfasından taşıyor: “Ya bu bataklığı kurutun, ya da bu alçaklığı yapmaya çalışanlara dur deyin.”

23 Nisan, Yeni Çağrı

Gazete yazarı İbrahim Pazan köşesinde dini argümanlarla eşcinselelre yönelik ayrımcı söylem üretti: “Bu azapların bu kavimlere niçin ve nasıl gönderildiğini incelemeye önceki yazımda kaldığım yerden devam ediyorum. (…) Bu insanlar putlara taptıkları gibi livâta yani erkek erkeğe eşcinsel ilişkiye müptela olmuşlardı. Lût "aleyhisselâm" onları bu çirkin işlerinden men etti.”

25 Nisan, Yeni Akit

Akit homofobik iddialarını sürdürüyor: “Netflix tarafından hazırlanan ve LGBTİ eşcinsel sapkınlığını özendiren ‘Aşk 101’ dizisi kamuoyundan gelen bütün tepkilere rağmen Ramazan'ın ilk günü yayına başladı.”

25 Nisan, Akşam

Akşam gazetesinin eki Star Açık Görüş’ten Mustafa Ekici LGBTİ+’ları da içerine aldığı bir grup hareketi tarihin çöplüğünde olduğunu ileri sürüyor.

25 Nisan, Sabah

Engin Ardıç “LGBTİ diye bir örgüt var” diye başladığı köşesinde LGBTİ+’ları ve LGBTİ+’lara dayanışma içinde olan yerel yönetimlerin eşitlik birimlerini hedef gösteriyor.

26 Nisan, Akit

Akit’ten çarpıtma ve nefret söylemini yaygınlaştırma amacına yönelik bir haber daha: ”Müslüman Türk milletinin baş belası eşcinsel ahlâksızları, belediye bünyelerinde faaliyet gösteren Kent Konseylerine dahil eden Kadıköy ve Şişli Belediyeleri büyük bir skandala imza attı. Şişli Kent Konseyi LGBTİ Meclisi ve Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ Meclisi, ‘LGBTİ çocuklar vardır ve yalnız değillerdir’ başlıklı metinler yayınlayarak çocukları sapkın emellerine alet etmeye yeltendi.”

Aynı haber kaosGL.org haberlerini de hedef gösteriliyor.

26 Nisan, Aydınlık

Akit’in 26 Nisan tarihli haberinin bir benzeri Aydınlık’ta. Aydınlık da haberinde LGBTİ+’ların haklarını savunan yerel yönetimleri hedef gösteriyor.

27 Nisan, Milat

Gazete Diyanet’in nefret hutbesine karşı yaşamı savunan İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) hedef gösteren ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi yaygınlaştıran bir haber yayımladı: “LGBT DERNEĞİ İHD ERBAŞA SALDIRDI”.

27 Nisan, Milli Gazete

Gazete Diyanet’in nefret hutbesinin yanında duruyor ve “Türkiye’de homoseksüellikcüret kazandı” diyerek ayrımcı nefret söylemini üretmeye devam ediyor.

27 Nisan, Doğru Haber

Gazete “Bu güruh iflah olmaz SAPKINLAR” başlıklı haberi ile Diyanet’in nefret hutbesinin yanında saf tutuyor.

28 Nisan, Türkiye

Gazete Diyanet’in nefret hutbesine karşı yaşamı savunan barolar ve örgütlere karşı ayrımcı söylemin tarafında durdu: “Bu sözlere tepki gösteren marjinaller Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.”

28 Nisan, Akit

Akit Diyanet’in nefret hutbesine sırtını yaslıyor ve LGBTİ+’lara nefret söylemi üreten herkese mikrofon uzatıyor. Haberinin başlığı ise şöyle: “Lut kavminin çocuklarına lanet, Diyanet İşleri Başkanı’na destek yağıyor”.

28 Nisan, Yeni Şafak

“Alçaksınız, düşmansınız, İslamofobiksiniz” başlığı ile gazete LGBTİ+’lara nefret kusuyor, tıpkı Akit gibi LGBTİ+’lara nefret söylemi üreten herkese mikrofon uzatıyor.

28 Nisan, Diyarbakır Özgür Haber

Gazete, Türkiye Aile Meclisi Güneydoğu Bölge Başkanı Eyüphan Kaya’nın nefret söylemini sayfasına taşıyor. Kaya, AŞK 101 dizisinin “ABD merkezli Netflix'in cinsel sapkınlık içeren filim” olduğunu ve Diyanet’in nefret hutbesine karşı yaşamı savunan İHD'nin “cinsel sapkınlığı” sahiplendiğini söylüyor.

28 Nisan, Doğru Haber

Gazete yazarı Yusuf Arifloğlu, LGBTİ+ hakları için “'cinsi sapkınlıkları' 'cinsel tercih' gibi gösterip meşrulaştırma” diyor ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üretiyor.

28 Nisan, Erzurum Pusula, Prestij Haber

Gazeteler, Diyanet’in nefret hutbesine sahip çıkan Van Sivil Dayanışma inisiyatifi (Van SDİ) Dönem Sözcüsü Cevdet Arvas’ın ayrımcı sözlerine yer veriyor. Haber anayasal hak olan LGBTİ+’ların örgütlenme hakkını yok sayıyor ve “LGBTİ+ dernekleri kapatılmalıdır” diyor.

28 Nisan, Aydınlık

Gazete’de Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şube Sekreteri Özlem Gökdoğan yazısında LGBTİ+ ve seks işçilerine ayrımcı dil kullanılıyor. “LGBT modasının Batı’daki kökeni” başlıklı yazı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden gelen hakların “moda” olduğunu ileri sürüyor ve komplo teorilerini bilimsel sonuç gibi sunuyor.

28 Nisan, Diriliş Postası

Gazetedeki köşesinde Muhammet Şimşek, Diyanet’in hutbesindeki LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini sürdürdüğü yazısında zeytinyağı gibi üste çıkıyor: “Geçen yıllarda ‘Şortlu kadına saldırı ve Ramazan'da yemek yiyene saldırı’ haberleriyle İslami değerlere hakaret eden din düşmanları bu yıl level atlayarak LGBT lobisini sahaya sürdü”.

28 Nisan, Doğru Haber

Gazete, “Sapkınlığı Savundular, İslam'a Saldırdılar” başlıklı haberinde LGBTİ+’ları hedef göstermekle kalmıyor, nefret söylemine maruz bırakılan LGBTİ+’lar için “saldırgan” diyerek bir de yaşananları manüpüle ediyor!

28 Nisan, Milli Gazete

Gazete İstanbul Sözleşmesi için bataklık dediği haberinde LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi de üretiyor.

28 Nisan, Türkiye

Gazete Diyanet’in nefret hutbesinin arkasında duruyor ve “Hedef Diyanet Değil İslamiyet” diyerek LGBTİ+’ları hedef gösteriyor.

28 Nisan, Çorum Hakimiyet

Gazete, Yeniden Refah Partisi Çorum İl Başkanlığının Diyanet’in nefret hutbesini desteklediğine dair demecine yer veriyor ve nefret söylemine alan açıyor!

28 Nisan, Günebakış

Trabzon’da yayımlanan gazete, “Sapkıncı baroya tepki var” başlığında belirsiz bir kamuoyuna işaret ediyor: “Trabzon kamuoyu sapkınlığa karşı Diyanet'in yanında yer aldı”.

28 Nisan, Yeni Konya

Yeni Konya gazetesinde yeni bir şey yok. Diyanet’in hutbesine destek mesajları yayımlayan kişi ve kurumları haber yapan gazete, benzerleri gibi nefret söylemini yaygınlaştırmış.

28 Nisan, Yeni Dönem

Ordu’da yayımlanan Yeni Dönem, nefretin yanında olan Diyanet-Sen Ordu 1 Nolu Şube Başkanı Kerim Alptekin’in açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

28 Nisan, Samsun Gazetesi

Diyanet’in nefret hutbesinin yanında saf tutan bir başka açıklama Samsun Valisi’nden. Gazete Vali’nin açıklamasına yer veriyor, safını belirliyor.

28 Nisan, Konya Merhaba

Gazete Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Salih Turan’ın LGBTİ+’lara nefret kusan açıklamasına yer verdi. Turan’ın anlaşılmaz nefret cümleleri şöyle: “LGBT ve uzantılarının kolaylıkları kaldırılmalı. AB boş bir uğraştan öteye geçemez. Cinsiyet eşitliği ve ahlaksız dizi rezaleti son bulmalı.”

28 Nisan, Denge Samsun, Samsun, Kızılırmak

Gazete, Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz’ün, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yanıda olduğuna dair sosyal medyasından yaptığı açıklamaya yer veriyor. Gürbüz açıklamasında hutbenin LGBTİ+’ların en temel anayasal haklarının çiğnendiğine yer vermiyor ve aksine LGBTİ+’ları suçluyor, hedef gösteriyor.

Gazete de bu açıklamalara alan açıyor.

28 Nisan, Gaziantep Güneş Gazetesi

Gazete, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Antep İl Başkanı Ahmet Gök’ün ayrımcı ifadelerine yer veriyor: “Biz buradan Diyanet İşleri Başkanımızın yanında olduğumuzu ilan ediyor ve milletimizin değerlerine düşman olan ve bunu her fırsatta dile getiren kitleyi uyarıyoruz”.

28 Nisan, Haber Kent

Elazığ’da yayımlanan gazete, Manevi İlkeli Liyakatli Sendikacılık Diyanet Şubesi’nin (Mil-Diyanet Sen) Diyanet’in nefret hutbesinin yanında duran açıklamasına yer veriyor.

28 Nisan, İnegöl Okur, Genç Gazete

Bursa’da çıkan gazeteler İnegöl Aile Hayatını İyileştirme Derneği Başkanı Naci Köşeoğlu’nun nefret açıklamasını yayımlıyor. Köşeoğlu LGBTİ+’lar için “hayvandan aşağı zihniyet” derken türcülüğü konuşturuyor, nefret söylemi üretiyor.

28 Nisan, İstiklal

İstanbul’da çıkan gazete İstanbul Sözleşmesini Derhal Feshedin” diyor ve LGBTİ+’lara nefret söyleminde bulunuyor: “İstanbul Sözleşmesi sapkınlığa kılıf hazırlıyor.”

28 Nisan, Kilis’in Sesi

Gazete, dini referanslarla LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi üretiyor.

28 Nisan, Günebakış

Trabzon’da yayımlanan gazete AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’nun LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine yer veriyor.

28 Nisan, Hürfikir Gazetesi

Kırklareli Lüleburgaz’da çıkan gazetenin yazarı Doğukan Önal, Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerinin hedef göstermediğini iddia ediyor ve LGBTİ+’ların temel haklarının ihlal edildiğine gözlerini yumuyor: “Biri eşcinsel ise tövbeye davet edilir, ama dışlanmaz, öldürün kırın dökün diyemezsiniz, ki zaten Erbaş hocada dikkatlice dinledim böyle bir kelam etmiyor. Ama bu fiiller haram, bunu Allah söylemiş, ha ne yapacağız? Ankara Barosunda ki bir kaç adam memnun olacak diye diyanet işleri başkanı bunu dile getirmeyecek mi? Ulan adam sizin keyfinize göre haşa ayetleri mi eğip bükecek?”

28 Nisan, Güne Bakış

Adıyaman’da çıkan Güne Bakış’ta Hukukçular Derneği Adıyaman İl Temsilcisi Av. Ahmet Işık’ın ayrımcı sözlerine yer veriyor: “İnsanlığın hilkat ve fıtratına aykırı olan, Allah'ın lanetlediği sapkın eşcinselliğe demokrasi ve özgürlük adı altında destek verenler bugün aleyhlerine olan hiçbir fikre hoşgörü göstermemektedirler.”

28 Nisan, Diyarbakır Mücadele

Gazete Diyanet’in nefret hutbesine destek çıkan kişi ve kurumların nefret dolu açıklamalarına yer veriyor.

28 Nisan, Türkgün

Mustafa Önder köşesinde LGBTİ+’lara nefret kusuyor: “Uluslararası bir zehir örgütüdür LGBT... Barındırdığı hastalıklı kimlikler,,, Sözde "sivil toplum örgütü maskeli dernekler"de cirit atıyorlar.”

28 Nisan, Yeni Asır

Erhan Gülenç gazetedeki köşesinde “Diyanet İşleri Başkanını, bu ülkenin çok büyük bir kesiminin inandığı İslam dininin zina ve eşcinsel ilişkilerle ilgili açık bir hükmünü gündeme getirdiği için hedef haline getirdiler” diyor ve nefretin yanında duruyor.

28 Nisan, Adapazarı Akşam Haberleri

Sakarya’da çıkan gazete MUSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un LGBTİ+’ların haklarını yok sayan Diyanet İşleri Ali Erbaş’ın yanında durduğuna dair açıklamalarına yer veriyor.

28 Nisan, Bizim Sakarya

Gazete, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, nefretin değil yaşamın yanında yer alan açıklamasından dolayı Ankara Barosu’nu 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama', iddiasıyla suçlamasını haber yapıyor ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminin yanında yer alıyor.

28 Nisan, Yeni Asya

Ahmet Battal gazetedeki köşesinde çarpıtmanın daniskasını yapıyor: “Daha basit ifadeyle ensest ilişkiyi insanın insanî fıtratı ve vicdanı reddederken homoseksüellik ve benzeri sapkınlıkları insanın hem insanî ve hem de maddî ve bedenî fıtratı reddeder. Yani iki katlı ahlâksızlık.”

28 Nisan, Akit

Ali İhsan Karahasanoğlu köşesinde Diyanet’in nefret hutbesine destek veriyor ve nefret söylemini sürdürüyor.

28 Nisan, Karar

İbrahim Kiras gazetesindeki köşesinde Diyanet’in değil Ankara Barosu’nun açıklamasının hedef gösterdiğini ileri sürüyor ve nefret söylemine destek veriyor.

28 Nisan, Yeni Meram

Konya’da yayımlanan Yeni Meram Diyanet’in hutbesine destek mesajları yayımlayan kişi ve kurumları haber yapan gazete, benzerleri gibi nefret söylemini yaygınlaştırıyor.

28 Nisan, Boğaz Vitamin

Çanakkale’de çıkan gazetenin yazarı Erdem Sürek, “Kim ister sahiden, etrafta yığınla eşcinsel ilişkileri” sorusu ile ayrımcı söylem üretiyor.

28 Nisan, Yeni Şafak

İsmail Kılıçarslan gazetedeki köşesinde Diyanet’in yanında duruyor ve nefret söylemine destek veriyor.

28 Nisan, Sabah

Gazeteden Hilal Kaplan komplo teorilerini “delil” olarak kullanıyor ve “Susma haykır eşcinsellik günahtır” başlığı ile nefret söyleminde yerini alıyor.

28 Nisan, Konya Merhaba

Gazete, Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu Başkanlığı’nın Diyanet’in LGBTİ+’lara yönelik nefret kustuğu açıklamasını desteklediği açıklamasını haber yaptı.

28 Nisan, Hürriyet

Abdulkadir Selvi de nefretin seçiyor ve “Diyanet hutbeyi LGBTİ’ye mi soracaktı diyerek nefret söyleminin üstünü örtmeye çalışıyor.

28 Nisan, Diriliş Postası

Recep Yazgan köşesinde LGBTİ+ hakları savunucuları için “Bu çağın bağnazları” diyor ve LGBTİ+ hak savunucuları için ayrımcı söylem üretiyor.

28 Nisan, Akit

Kenan Alpay köşesinde LGBTİ+ ve hak savuncularına nefret kusuyor: “İslam ne karışırmış cinsel sapkınlara!?”

29 Nisan, Diyarbakır Özgür Haber

Gazete nefret söyleminde taraf olan 62 avukatın ortak bildirisini yayımladı, nefret söylemini yaygınlaştırdı.

29 Nisan, Diyarbakır Özgür Haber

Aynı gün çıkan gazete bir başka haberinde yaşamın yanında yer alan Diyarbakır Barosu’nu hedef gösteriyor.

29 Nisan, Diyarbakır Mücadele

Gazete “Diyarbakır Barosu'na soruşturma başlatıldı” diyor ve haberini hak temelli değil nefret temelli sunuyor:.

29 Nisan, Sungurlu’nun Sesi, Çorum Haber

Çorumda çıkan gazete Saadet Partisi Çorum Merkez İlçe Başkanı Orhan Sakınmaz’ın nefret sözlerini manşete taşıyor: Ahlaksızlığa dikkat çeken bir hutbe!

29 Nisan, Milli Gazete

İsmail Hakkı Akkiraz, dini argümanlarla eşcinsellere yönelik ayrımcı söylem üretiyor.

29 Nisan, Milliyet

Gazete, Diyanet’in nefret hutbesine destek verenlerin nefret söylemini sayfalarına taşıyor.

29 Nisan, Yeni Birlik

Can Ceylan “Lubunya diktatörlüğü” başlıklı yazısında, “Eleştirmenin ötesinde cephe aldıkları heteroseksüel hâyatın "baskıcı" olduğunu iddia ederken, eşcinselliğin devam etmesi için heteroseksüel âile ve toplum yapısına muhtaç olduklarını, eşcinsellerin üreyem ediğini ve soylarını kendi kendilerine devam ettiremediklerini hiç düşünmüyorlar mı acaba” diyor ve okuyana “düşmanın da akıllısı” dedirtiyor…

29 Nisan, Diyarbakır Mücadele

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan’ın nefret söylemine alan açan gazete, “Hedef Erbaş değil İslamdır” sözlerini öne çıkarıyor.

29 Nisan, İnegöl Yıldırım

Bursa’da çıkan gazete Yeniden Refah Partisi İnegöl İlçe Başkanı İlhan Baykan’ın nefret söylemine alan açıyor: “LGBT dernek ve dayanışma guruplarının tepki göstermeleri, içinde bulundukları vahim ve beter durumlarının kanıtıdır.”

29 Nisan, Yeni Sakarya, Sakarya Yenigün

Sakarya’da çıkan gazeteler Milli İrade Sivil Toplum Kuruluşları’nın tehditkar açıklamasına yer veriyor ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini yaygınlaştırıyor: “İnancımıza saldıranlar cezasız kalmamalı”.

29 Nisan, Yeni Konya, Anadolu’da Bugün, BBN

Gazeteler, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya İl Başkan Yardımcısı Mehmet Şen’in nefret gündemini geriden takip ettiği sözlerine yer verdi. Şen Netflix üzerinden yayınlanan Aşk 101 isimli dizini hedef gösteriyor.

29 Nisan, Yurt Haber Mardin

Gazete, Türkiye Aile Meclisi Güneydoğu Bölge Başkanı Eyüphan Kaya’nın nefret söylemini sayfasına taşıyor.

29 Nisan, Yeni Konya Gazetesi

Gazete, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ın nefret söylemini sayfasına taşıyor: “Bir kısım sapkın zihniyetli insanlar mutlu olacaklar diye, İslam'ın bu konuya bakış mı ve bu konudaki mesajlarını yok saymak, üstünü örtmek kimsenin haddi de değildir.”

29 Nisan, Yeni Malatya

Gazete İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösterirken LGBTİ+’lara nefret kusmayı da ihmal etmiyor!

29 Nisan, Diriliş Postası

Ferhat Ersin “Benim merak ettiğim şu: Ankara Barosu, tamamen eşcinsel ibnelerden ve lezbiyenlerden mi oluşuyor? Değilse ve içinde ahlaklı, namuslu olan ve sapık olmayanlar varsa kendi adlarına böyle bir bildiri yayınlanmasından rahatsız değiller mi” sorusu ile LGBTİ+ ve hak savunucularını hedef gösteren bir metin yazıyor.

29 Nisan, Akit

Ali İhsan Karahasanoğlu yazısında LGBTİ+’ların haklarının olmadığını iddia etti, nefreti sürdürdü.

29 Nisan, Diriliş Postası

Muhammed Şimşek, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı homofobik saiklerle hedef gösteriyor: “Vakıf adı altında toplum mühendisliği yapan yapının kurumsal internet sitesi üzerinden alenen yapılan ahlaksız teklif ise burs kılıfına sokuldu.”

29 Nisan, Bugün

Maraş’ta çıkan gazeteden Ramazan Yumşak, “eşcinselliği savunmak ne kadar demokratik bir hak ise karşı çıkmak da, o kadar demokratiktir haktır” diyor ve nefret söyleminin ifade özgürlüğü olamayacağını bilmediği için yazısını bu kavram karmaşası üzerinden kuruyor.

29 Nisan, Konya Merhaba

Gazetenin nefreti yaygınlaştırdığı haber şöyle: “Muhami Cemiyeti Hukuk Platformu’nun LGBT Derneklerinin genel ahlak ve kamu düzenini bozduğu gerekçesi ile kapatılmasını istedi.“

29 Nisan, Siirt

Gazete, “Siirt'teki bazı STK'ların oluşturduğu Birlik Platformu”nun nefret hutbesini destekleyen ayrımcı açıklamasını yayımlıyor ve nefreti yaygınlaştırıyor.

29 Nisan, Denge Samsun

Sami Kesmen, “Eşcinsellik haramdır” başlıklı yazısında nefret söylemini sürdürdü.

29 Nisan, Ege Telgraf

Haldun Çıray, “Tam da insanlar can derdindeyken bir de başımıza LGBT dernekleri çıktı” diyor ve LGBTİ+’lar hak ihlalleri yetmez gibi pandemiden de etkilenmiyor gibi LGBTİ+’lara saldırıyor.

29 Nisan, Akit

Gazete, Yesevi Alperenler Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican’ın nefret söylemine alan açtı: “Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramıyla LGBT örgütünün kurumsallaşmasını sağlayan bu sözleşme biran evvel feshedilmelidir".

29 Nisan, Doğru Haber

Gazete, Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın nefret söylemine alan açıyor: “…sapkın düşüncelerini meşrulaştırmaya çalışan bu LGBTİ zihniyetli kişi ve yapılar bilmelidir ki bu Müslümanız ve ölçümüz İslam'dır.”

29 Nisan, Milat

Gazete Diyanet’in nefret hutbesine karşı yaşamı savunanları hedef göstermeye barolar ile devam ediyor.

29 Nisan, Batman Gazetesi

Halil Candan köşesinde “Lanetli gündem” başlığı ile bilimdışı ve hayal ürünü iddialarını “şeytani plan” ve “fitne odak” dediği komplo teorilerine delilmiş gibi paylaşıyor.

29 Nisan, Genç Gazete

Gazete Yeniden Refah Partisi İnegöl İlçe Başkanı İlhan Baykan’ın Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

29 Nisan, Yeni Akit

Ayhan Demir köşesinde “bir eşcinsel veya bir batı sevdalısı, "fikir ve ifade özgürlüğü" adı altında milletimizin manevi değerlerine saldırabiliyor” diyerek en temel haklarına saldırılan ve mağdur edilen LGBTİ+’ları suçlu göstermeye çalışıyor!

29 Nisan, Çorum Hakimiyet, Kesin Karar

Orhan Sakınmaz köşesinde “LGBT yasasını gibi İslami olmayan tüm yasaları tarihin çöplüğüne gömelim” diyor ve okurda acaba hangi yasa diye düşündürüyor… Sakınmaz nefret söylemi ile LGBTİ+’ların temel haklarına göz dikiyor.

29 Nisan, Akşehir Postası

Konya’da çıkan gazeteden İdris Doğan dini argümanlarla eşcinsellere yönelik ayrımcı söylem üretiyor.

29 Nisan, Doğru Haber

Gazete nefret söylemini LGBTİ+’ların haklarını savunan siyasetçileri hedef göstererek sürdürüyor: “Sapkın güruh, iğrenç ittifak”

29 Nisan, Milat

Mehmet Rıza Derindağ “Kahrolsun ifsad komiteleri” diyor ve LGBTİ+’ların yaşama hakkına ve LGBTİ+ haklarını savunan politikacılara saldırıyor.

29 Nisan, Adapazarı Akşam Haberleri, Ada Postası

Gazete Sakarya “Mili İrade STK’ları”nın nefret söylemine yer veriyor: “İnsanlığın, neslin devamının en büyük tehdidi olan LGBT (Lezbiyen-Gay-Biseksüel- Transeksuel) vb sapkın, sapık eşcinsellik fiiller, insanlığa karşı işlemmiş suç sayılmalı, failleri acilen tedavi edilmelidir.”

29 Nisan, Yeni Asya

Yasemin Güleçyüz köşesinde corona virüsünden LGBTİ+’ları mesul kılan bilimdışı iddialarını yayımlıyor.

29 Nisan, Sakarya Halk Gazetesi

Sakarya’dan Suat Beyenal da “Size kalırsa zinadan tutunda, LGBT ye kadar her şey serbest, birisi bunu hatırlatınca vur abalıya, he öyle mi?. Açın kulaklarınızı dinleyin bu Ülkede 83 milyon nüfusta sizin gibi 2 milyon varsa Prof. Dr. Ali Erbaş hocamız gibi tam tamamına 81 milyon insan var, size bunu hatırlatmak da benim görevim” diyerek nefret söylemini yaygınlaştıranlardan.

29 Nisan, Millet’in Sesi, Günebakış, Erzurum Gazetesi

Erzurum’da çıkan gazeteler, Erzurum Sivil Toplum Platformu’nun Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'a desteğini ve haliyle beraberinde nefret söylemini yaygınlaştırdı.

29 Nisan, Konya Postası

Gazete Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

29 Nisan, Konya Merhaba

Gazete Mağdur Çocuklar ve Baba Hakları Derneği’nin Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

29 Nisan, Uzunköprü

Edirne’de çıkan gazete Evrensel Hafızlar Derneği (EHAD) Tekirdağ Şubesi’nin Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

39 Nisan, Hürriyet

Fuat Bol “Ne yani? Zina yapmayın, eşcinsel ilişkiye girmeyin demek toplumun bir kesimini hedef göstermek veya kin ve nefrete teşvik oluyor öyle mi? Bunlar ta başlangıcından beri dinin zaten bilinen hükümleri değil mi” diyerek nefrete destek verenlerden.

29 Nisan, Akşam

Hikmet Genç “Bu sefer "laiklik" değil, "hibinoluk" elden gidiyor!” gibi bir başlıkla nefret söylemine destek veriyor. Bu başlıklı bir yazı okuyana “yazık, çok yazık” dedirtiyor…

29 Nisan, Akit

“Ali Erbaş ve mahallenin köpekleri!” başlıklı yazısı ile Yaşar Değirmenci nefret söylemi ile türcü söylemi bir arada üretebiliyor!

29 Nisan, Anadolu’da Bugün

Ramazan Yüce köşesinde nefret hutbesinin yanında duruyor LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi üretiyor: “Burada eşcinsellik veya daha genel anlamda LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transgender)'den, bu eylemi yapanların dine, örfe, ahlaka mugayir davranış içerisinde olduklarından dem vurmayacağım. Zaten bu tiplere ne söylesen fayda etmez. Çünkü ayıp ve günah kavramı onların lügatinde yok maalesef.”

29 Nisan, Sabah

Melih Altunok, “…asıl mevzuun, Ankara Barosu nun binlerce yıllık dinlerin eşcinselliğe bakışını yargıya "şikâyet" etmesi olduğunu sanabilirsiniz. Çünkü bu ülkenin kahir ekseriyeti birbirini özlemişken, toplumsal nefretten beslenen simsarlar da korona günlerinde kısır didişmelere hasret kaldılar. Farkında mısınız bilmiyorum ama Alevi bir vatandaşın ya da eşcinsel bir yargı mensubunun uğradığı somut bir ayrımcılık örneği üzerinden konuşmuyoruz” diyor ve nefret söylemi ile hedef göstermenin somut bir ayrımcılık örneği olduğu gerçeğini gizliyor.

30 Nisan, Erzurum Gazetesi

Gazete, “Erzurum’dan Van'a, Elazığ'dan Malatya'ya; Doğu Anadolu Bölgesinde Barolar, yayınladıkları bildirilerle Ankara ve İzmir Barolarının Diyanet işlen Başkanı Alı Erbaş'a yönelik açıklamalarına sert tepki verdiler” diyor ve nefret söyleminden taraf oluyor.

30 Nisan, Konya’nın Sesi

Gazete LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini şöyle servis etti: “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş eşcinsel ilişkilere tepki göstermiş ve toplumun bir kısmandan tepki görmüştü.”

30 Nisan, Kastamonu Sözcü

Gazete Yeniden Refah Partisi Kastamonu il Başkanı Abdullah Aktaş’ın Diyanetin nefret hutbesinin yanında yer alan açıklamasına yer vererek nefreti yaygınlaştırıyor.

30 Nisan, Yurt Haber Mardin

Gazete nefret söyleminde taraf olan 62 avukatın ortak bildirisini yayımladı, nefret söylemini yaygınlaştırdı.

30 Nisan, Yeni Devir

İstanbul’da çıkan gazete haberinde Diyanet’in nefret hutbesine destek olan kişi ve kurumların nefret söylemi ürettiği açıklamalrına alan açıyor.

30 Nisan, Hakkari İl Sesi

Gazete Doğu Anadolu Bölgesi Gaziler ve Şehit Aileleri Federasyonu Genel Başkanı Abdurrahman Er’in nefret hutbesine destek verdiği açıklamasına yer veriyor, nefreti yaygınlaştırıyor.

30 Nisan, Aydınlık

Yarım a42lük bir yazıda 7 defa “çürüme” kelimesine başvuran Perinçek, “LGBT'yi görmezden gel! Bu memleketin evlâtlarını çürümeye teslim et!“ diyerek LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi üretti.

30 Nisan, Doğru Haber

Diyanet’in nefret hutbesinin ardından sosyal medyada, “Bir hekim olarak eşcinselliğin, transseksüelliğin hastalık olduğunu belirtmek isterim” diyen Almanya’daki hekimin görevden alınmasını “Batı Virüsten Ders Almıyor” gibi bilimdışı bir iddiayı savunan başlıkla haber yapıtı.

30 Nisan, Aydınlık

Gazete haberinde LGBTİ+’ların haklarını savunan yerel yönetimleri hedef gösteriyor.

30 Nisan, Yeni Bitlis

Gazete nefret hutbesine destek veren Bitlis Medeniyet Platformu’nun nefret söylemini sayfasına taşıyor.

30 Nisan, Bingöl Sürmanşet

Gazete nefret hutbesine destek veren Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu’nun nefret söylemini sayfasına taşıyor.

30 Nisan, Milat

Gazete Diyanet’in nefret hutbesine karşı yaşamı savunanları hedef göstermeye devam ediyor. Destekleri kabul eden Ali Erbaş’ın teşekkür açıklamasını yayımlayan gazete, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini sürdürüyor.

30 Nisan, Akit

Diyanet’in nefret hutbesinin ardından sosyal medyada, “Bir hekim olarak eşcinselliğin, transseksüelliğin hastalık olduğunu belirtmek isterim” diyen Almanya’daki hekimin görevden alınmasını “akıllara zarar” ifadesi ile sundu!

30 Nisan, Yeni Devir

İstanbul’da çıkan gazete de homofobik doktorun kovulmasına tepkili. Haberde LGBTİ+’ların hakları yok sayılıyor!

30 Nisan, Bölge Gazetesi

Van’da çıkan gazete, yaşamın yanında yer alan Van Barosu’na karşı açıklama yayımlayan “Vanlı bazı avukatlar”ın nefret söylemine alan açıyor.

30 Nisan, Sabah

Gazete “Kendi cinsel tercihlerini topluma dayatan bu hareket, bunu azılı bir İslam karşıtlığı ve halkın manevi değerlerine düşmanlığa dönüştürdü” diyerek LGBTİ+’ları hedef gösteriyor, nefreti körüklüyor.

30 Nisan, Sabah

Almanya’da de homofobik doktorun kovulmasını gazete, “Eşcinsel lobisi Türk doktoru işinden etti” başlığı ile veriyor, nefreti destekliyor.

30 Nisan, Milli Gazete

Almanya’da de homofobik doktorun kovulmasını gazete, “Sapıklığa ‘hastalık’ dedi, görevden alındı” başlığı ile veriyor, nefreti destekliyor.

30 Nisan, Sungurlu Gazetesi, Çorum Haber

Çorum’da çıkan gazeteler Selamet Derneği Sungurlu ilçe Temsilcisi Mehmet Akif Abanuzoğlu’nun "Müslüman mahallesinde salyangoz satılamaz" diyerek başladığı nefret söylemine alan açıyor.


 


Etiketler: medya
İstihdam