21/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Nisan ayının üçüncü haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. 7 günde gazetelerden LGBTİ+’lara yönelik 19 ayrımcı-nefret söylemine sahip haber çıktı!

Nisan’ın üçüncü haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nisan ayının üçüncü haftasında (15-21 Nisan) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Nisan’ın üçüncü haftasında Siirt, Siverek Hedef, Malatya Net Haber, Hedef Halk, Gazete Gerçek, Samsun Gazetesi, Kızılırmak Gazetesi, Gaziantep Referans, Bursa Sancak, Kahramanmaraş Maniet, Diriliş Postası, Serinhisar’ın Sesi, Amasya Günebakış, Yeşilırmak, Van Olay, Akit ve Milat gazeteleri LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemi içeren haberler yayımladı.

Haberlerin çoğu Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet Sen) şube temsilcilerinin Aşk 101 dizisini hedef gösterdiği, bu dizi bahanesi ile LGBTİ+’lara nefret kustuğu açıklamalardan oluşuyor!

İşte o haberler…

15 Nisan, Siirt

Siirt gazetesinden İsmail Hakkı Akkiraz, “günah” iddiası ile eşcinsellere yönelik ayrımcı söylem üretiyor.

16 Nisan, Siverek Hedef

Siverek Hedef gazetesi, Siverek Diyanet-Bir-Sen Bölge Başkanı Mahmut Bozkuş’un Netflix’te yayımlanacak olan Aşk 101 dizisini hedef gösterenlerden. Dizide bir eşcinsel karakter var mı yok o dahi belli değilken gazete Bozkuş’un eşcinsellere yönelik nefret söylemine alan açıyor.

16 Nisan, Malatya Net Haber

Bir Aşk 101 haberi de Malatya Net Haber’den. Gazete Malatya Peygamber Sevdalıları Derneği’nden Behçet Sevgili’ye mikrofon uzatıyor ve nefret söylemine alan açıyor. “Cinsi sapkın” ifadesi ile eşcinsellere yönelik nefret söylemi üretiliyor.

16 Nisan, Hedef Halk, Gazete Gerçek, Samsun Gazetesi, Kızılırmak Gazetesi

Samsun’da çıkan Samsun Gazetesi, Kızılırmak Gazetesi, Hedef Halk ve Gazete Gerçek de Diyanet-Sen Samsun 2 No’lu Şube Başkanı Yakup Demirbaş’ın Aşk 101 dizisi bahanesi ile eşcinsellere yönelik nefret söylemini yaygınlaştıranlardan.

16 Nisan, Gaziantep Referans

Gaziantep Referans gazetesinden Feyzullah Kıyak, koronavirüs salgınını bilimdışı iddialarla açıklıyor ve lezbiyenlere yönelik ayrımcı söylem üretiyor: “…toplumda ahlaksızlığın her türlüsünün özendirildiği, lezbiyenliğin ve nikahsız yaşamların savunulduğu…”

16 Nisan, Bursa Sancak

Bursa Sancak’tan Emir Ali Sümbül, “günah” iddiası ile eşcinsellere yönelik ayrımcı söylem üretiyor.

17 Nisan, Kahramanmaraş Manşet

Kahramanmaraş Manşet, Diyanet-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Şevket Bozdoğan’ın Aşk 101 dizisi bahanesiyle eşcinsellere yönelik nefret kustuğu sözlerine alan açıyor: “Bu alçaklığa dur deyin.”

17 Nisan, Diriliş Postası

Diriliş Postası’ndan Abdülhamit Güler Aşk 101 “eşcinselliğin normalleştirilmesini doğru bulmuyorum” diyor ve ayrımcı söylem üretiyor.

17 Nisan, Diriliş Postası

Diriliş Postası’ndan Muzaffer Dereli lezbiyen ve geylere yönelik “günah” söylemi ile ayrımcı ifadeler kullanıyor.

18 Nisan, Serinhisar’ın Sesi

Denizli’de çıkan Serinhisar’ın Sesi, Diyanet Sen Denizli Şube Başkanı Mustafa Şimşek’in Aşk 101 dizisi bahanesiyle eşcinsellere yönelik nefret kustuğu sözlerine alan açıyor: “Ya bu bataklığı kurutun, ya da bu alçaklığı yapmaya çalışanlara dur deyin.”

18 Nisan, Amasya Günebakış, Yeşilırmak

Amasya’da çıkan Amasya Günebakış ve Yeşilırmak gazeteleri, Diyanet Sen Amasya Şube Başkanı Mehmet Topal’ın Aşk 101 dizisi bahanesiyle eşcinsellere yönelik nefret kustuğu sözlerine alan açıyor, üstelik Topal’ın sözleri Diyanet Sen Denizli Şube Başkanı Mustafa Şimşek’in konuşmasını hazırlayan kalemden çıkmış: “Ya bu bataklığı kurutun, ya da bu alçaklığı yapmaya çalışanlara dur deyin.”

Amasya Günebakış aynı sözleri Diyanet Sen Merzifon Şube Başkanı Hüseyin Kayıkçı’nın da söylediği bir başka haberi de yayımladı!

18 Nisan, Olay

Van’da çıkan Olay gazetesi de Diyanet Sen Van Şubesi Başkanı Nurullah Arvas’ın Aşk 101 dizisini hedef gösteren sözlerine alan açıyor.

19 Nisan, Akit

Akit, Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2019 Yılı Medya İzleme Raporu’nu nefret söylemi ile haber yaptı: “Eşcinsel sapkınların ülkemizdeki çatı kuruluşu KAOS GL'nin '2019 Yılı Medya İzleme Raporu'ndaki veriler, koronavirüs kadar tehlikeli eşcinsellik virüsüne karşı en etkin mücadelenin Akit tarafından yürütüldüğünü gözler önüne serdi.”

Rapordaki Akit’in nefret söyleminde başı çektiğini gösterirken, nefret, yaygınlaştırma işlevini üstlenen Akit bu göstergeyi nefretle savunmaya devam ediyor!

19 Nisan, Milat

Milat’tan Abbas Pirimoğlu “büyük resmi” görenlerden! Pirimoğlu “LGBT prooagandası” diyor ve komplo teorileri sıralıyor. Özetle Pirimoğlu, LGBTİ+’ların en temel haklarını savunmayı “büyük resmin bir parçası” olduğunu ileri sürüyor.

21 Nisan, Akit

Haftayı Akit ile bitiriyoruz. Abdurrahman Dilipak, “Ama homoseksüellik, lezbiyenlik olağan, sıradan, hatta saygı duyulması gereken bir özgür tercih alanı” diyerek kendince LGBTİ+ haklarını savunanları hicvediyor.

 



Etiketler: medya
nefret