02/04/2018 | Yazar: Ekrem Berk Bilginer

Mersin 7 Renk ve BİZ Topluluğu, Antalya’da ayrımcılık ve hak ihlalleri paneli düzenledi.

“Normal mi daha önce tanımlandı, anormal mi?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin 7 Renk ve BİZ Topluluğu, Antalya’da ayrımcılık ve hak ihlalleri paneli düzenledi. Panelde ayrımcılığın arka planı, insan hakları ve raporlama konuşuldu.

Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği ve Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu; LGBTİ+ lara yönelik ayrımcılık ve hak ihlalleri paneli düzenledi. Panel, 31 Mart’ta Antalya Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Mersin 7 Renk’ten Yağmur Arıcan’ın üstlendiği programda Av. Ahmet Çevik, nefret suçları ve ayrımcılık başlığında; nefret suçu kavramı, dünyada ilk nefret suçunun tanımlanması, Türkiye’deki durum, AGİT mevzuatı ve örnek teşkil edebilecek davalar üzerinde bilgi aktarımında bulundu. Bunlarla beraber ‘Nefret suçuna maruz kalan kişi ne yapabilir?’ sorusuna cevap arandı.

“Sessiz kalmak, suça ortak olmaktır”

Kaos GL’den Remzi Altunpolat ise şöyle konuştu:

“Sizce ‘normal’ kavramı mı daha önce tanımlanmıştır, ‘anormal’ kavramı mı? Evet, aslında zihnimiz bizi yanıltarak normal kavramının önce tanımlandığını düşündürse de gerçekte anormal kavramı öncelikli olarak tanımlanmıştır. Çoğunluklar ve hakim kuvvetler öncelikle kendi gibi olmayanların farklarını ortaya koyar, sıralar ve anormal kavramını oluşturur. Kendi gibi olanları normal statüsünde değerlendirir. Bu ayrımla yaşanacak sonuçların zemini hazırlanmış olur.”

Toplumdaki azınlıkların ötekileştirilmesi, gettolaştırılması ve grupların sistem tarafından nasıl ayrımcılığa uğradığını belirten Altunpolat, liberal ve muhafazakar tehlikeler, dışlama, şiddete sessiz kalmanın da suça ortaklığından bahsetti ve ayrımcılık üzerine ideoloji, yapısal şiddet, hak ihlali konuşmasını sonlandırdı.

Panelin son konuşmacısı Av. Ahmet Toköz LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ve hak ihlalleri raporlamasının nasıl yapıldığı üzerine konuştu ve katılımcılarla birlikte uygulamalı rapor örnekleri oluşturuldu, incelendi. Raporlama oluşturulurken kişisel bilgiler, olayla ilgili bilgiler, neden, fail, psikolojik durum, adli merciler, deliller gibi birçok başlık ve detayın rapora yansımaları ile panel sonlandı. 

Antalya BİZ ne yapıyor?

Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu, ayrımcılığa karşı Antalya’da çalışmalarını sürdürüyor. 24 Mart’ta Kaos GL Medya Okulu’na ev sahipliği yapan topluluk, anket çalışması yürütüyor.

Topluluk üyeleri Antalya’daki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylemine de katılmıştı. Eylemden kareler şöyle:


Etiketler: insan hakları
İstihdam