25/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

‘Sakatlık ve LGBTİ Çalışma Alanı’ LGBTİ Onur Haftası’nda tartışıldı. Atölyede engelli hareketi ve LGBTİ hareketi arasında nasıl köprü kurulacağı konuşuldu.

Normalliğin eşiğinde sakatlık ve LGBTİ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Sakatlık ve LGBTİ Çalışma Alanı” LGBTİ Onur Haftası’nda tartışıldı. Atölyede engelli hareketi ve LGBTİ hareketi arasında nasıl köprü kurulacağı konuşuldu.
 
23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası’nda “Normallik ve Sağlamlılığın Eşiğinde Sakatlık ve LGBTİ Çalışma Alanı” tartışıldı.
 
SPoD Sakat LGBTİ Çalışma Grubu’nun bugün (25 Haziran) Salt Galata’da örgütlediği atölyede, engelli hareketi ve LGBTİ hareketi arasındaki ilişkiler ve kurulabilecek köprüler konuşuldu. Çalışma Grubu’ndan Özgecan ve Hilal Başak Demirbaş’ın modere ettiği atölyede işaret diliyle çeviri yapıldı.
 
“Sakat ve LGBTİ iseniz ayrımcılık iki katına çıkıyor”
 
Özgecan, “Sakatlık ve LGBTİ olma hali tabandan ayrımcılık noktasında birleşiyor. Aynı şekilde sokağa çıkma ve kamusal alanda görünme noktasında da benzer deneyimler yaşanıyor. Hem sakat hem LGBTİ olduğunda ise ayrımcılık iki katına çıkıyor. Bu iki hareketin birbiriyle köprü kurması gerektiği fikrindeyiz” dedi ve ekledi:
 
“Sakat bireylerin hiçbir cinsel arzusu yokmuş gibi davranıldığı için sorunlar yaşanırken, LGBTİ kimliği söz konusu olduğunda sakat LGBTİ’ler kendi bakımını üstlenen kişilerden kimliğini saklamak zorunda kalabiliyor.”
 
Demirbaş ise çalışma grubunu oluşturduklarında sakat ve LGBTİ olan kişilerin bu çalışmayı yürütmesini tercih ettiklerini ancak sakat derneklerine ulaşmada sorun yaşadıklarını belirtti. “Sakat derneklerinde kadın görünürlüğü dahi çok azken LGBTİ’lere; aynı şekilde LGBTİ oluşumlarında ise sakatlara ulaşmakta sorun yaşadık” şeklinde konuştu.
 
Çalışma Grubu’nun bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların aktarıldığı atölyede, katılımcılar her iki alanın birbirine nasıl yaklaştırılabileceğini tartıştı.
 

Etiketler: yaşam
İstihdam